Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Predsjednik Marković: Od početka godine ostvarujemo fascinantne rezultate u industrijskoj proizvodnji i turizmu

Objavljeno: 18.04.2018. 16:38 Autor: Služba za odnose s javnošću
Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković saopštio je u utorak da je Crna Gora nakon prošlogidišnjih odličnih rezultate u makroekonomskoj politici na početku ove godine ostvarila fascinantne rezultate u infustrijskoj proizvodnji i turističkom rastu i da stoga poziva bankarski sektor da što više plasira u privredu i na taj način doprinese rastu i podizanju standarda građana.

„Crnogorska ekonomija bila je veoma uspješna. Svi parametri koji katakterišu rezultate makroekonomske i fiskalne politike su iznad projektovanih vladinih politika. Naš rast u 2017. godini bio je projektovan na 2,7%, a iznosio je 4,4%. To je jedna od najvećih pstopa rasta u Evropi“ – rekao je predsjednik Vlade u utorak na Biznis forumu NLB Banke održanom u Tivtu.

Dodao je da je Vlada obezbijedila stabilnost naših javnijh finansija, da se Fiskalna strategija ostvaruje na način kako smo je definisali kao i da su ostale projekcije iznad plana i da našoj zemlji raste kreditni rejting i da zavrjeđuje povjerenje na međunarodnom finansijskom tržištu te da to sve predstavlja priliku za investicije i za banke da kreditiraju privredu.

„Veoma sam obradovan razvojem događaja i početkom ove godine. Naš rast industrijske prozivodnje za prva dva mjeseca je 39,2% . To je rast koji je fasicnantan. Imamo veoma ozbiljan rast već u prva dva mjeseca ove godine u turizmu. On se u mnogim parametrima kreće do 30 ili preko 30%. Ako se to nastavi naš turizam će ove god rasti po stopi od 14. Vidjeli ste da posljednje Vladine odluke idu u pravcu konsolidacije našeg energetskog sektora. Velike su razvojne mogućnosti. U gotovo svim sektorima su trendovi veoma dobri. Želio sam takve ocjene da podijelim sa vama. Situacija se značajno popravlja i napreduje u bankarskom sektoru, raste kreditna aktivnost, smanjuju se rizici od loših kredita. Aktiva bvanaka je veoma visoka – u 2017. godini preko dvije milijarde kredita je odobreno, a preko 900 miliona privredi. Vidim pozitivan trend, vidim oslobađanje od utiska rizika. Pozivam vas da, zajedno sa Vladom i cijeneći ono što radi Vlada i sto rade investirori u Crnoj Gori, banke slijede taj napor i da što vise imaju plasmana u projekte koji se tiču privrede i da na taj način pomognu rast naše ekonomije i učine ga održivim“ – poručio je premijer Duško Marković bankarima.

CG u nepovratno na magistrali EU i NATO

Govoreći o evropskim integracijama naše zemlje predsjednik Marković je rekao da je Crna Gora snažno posvećena tom cilju i da je sigurno i nepovratnono na magistrali evropske i evroatlantske integracije.

„Evropska integracija za Crnu Goru, a slobodan sam da kažem i za sve zemlje Zapadnog Balkana nije cilj sam po sebi koji ima za potrebu da jednog dana ili u jednom trenutku postanemo članice jednog prestižnog kluba. Ni kada je u pitanju NATO ni kada je u pitanju EU. Evropska i evroatlantska integracija u Crnoj Gori, ali i u zemljama cijelog Regiona je najbolji najsnažniji i nakvalitetniji instrument za sveukupne društvene reforme, za napredak zemlje u cjelini i stvaranje pretostavki da jednoga dana živimo bolje nego što živmo danas, da jednoga dana dostignemo onaj prosjek kvaliteta života i standarda koji imamo u razvijenom svijetu odnosno u Evropskojh uniji. Crna Gora je snažno posvećena tom cilju. Ona u realizaciji tog cilja ne podliježe bilo kakvim izazovima bilo da su oni politički bilo da su ekonomski ili bezbjednosni. Crna Gora je nepovratno, bez izuzetka i sigurno na magistrali evropske i evroatlatnske integracije koja treba da nam donese neophodnu i potrebnu vrijednost da bi se i u Crnoj Gori i u Regionu živjelo bolje da bi svaki građanin svaka porodica imala bolji standard nego što ga ima danas“ – rekao je predsjednik Vlade.

Članstvo CG u NATO-u je donijelo Regonu veću stabilnost

Premijer Duško Marković je rekao okupljenim predstavnicima poslovne zajednice da je prošlogidišnje učlanjenje naše zemlje u NATO-u donijelo veću stabilnost cijelom Zapadnom Balkanu.

„Region pati od istorijskog zaostajanja. To zaostajanje je rezultat istorijskih razloga koji su nas vjekovima i decnijama tjerali da idemo u razračunavanje sa prošlošću i istorijom i da zapostavljamo ono što je suština, a to je ekonomija razvoj i vei kvalitet života. Crna Gora je 2006. krenula u tom pravcu i ostvarili fantastičan uspjeh u ovih jedanaest godina. Prošle godine u junu smo postali članica NATO-a, što je dalo nemjerljive benefite državi u cjelini, ali posebno našoj ekonomiji. Danas je Crna Gora poznata planetarno u invesicionom smislu i svakoga dana postoje veoma snažna i značajna interesovanja za ulaganja u Crnu Goru. Tim članstvom smo postigli najznačajnii cilj za nas u Regionu, a to je tabilnost kao osnovni uslov našeg i napretka. Za cio region NATO je donio tu poželjnu situaciju. Danas ne samo strani investitrori nego i domaća posl zajednica imaju više mogućnosti da ulažu novac i stvaraju novu vrijednost“ – rekao je predsjednik Vlade.

U EU do 2025.

Govoreći o našim evropskim integracijama predsjednik Vlade je rekao da očekuje da u toku bugarskog predsjedavanja otvorimo dva, a za vrijeme austrijskog predsjedavanja posljednje neotvoreno pregovaračko poglavlje i da uđemo u proces intenzivnog zatvaranja pregovaračkih poglavlja kako bi do 2025. godine Crna Gora postala članica EU.

„Uvjeren sam da će Crna Gora za tri do četiri godine okončati pregovarački proces, početi formalizaciju svog učlanjenja u EU i taj proces završiti do 2025, bez obzira šta ko mislio u EU i bez obzira na koji način nas upozoravali na potencijal administrativni i svaki drugi koji imamo“ – kazao je premijer Marković.

Premijer je u tom kontekstu pozdravio odluku Evropske komisije o početku pregovora sa Makedonijiom i Albanijom.

Cio region napreduje

Kada je region Zapandog Balkana u pitanju premijer Marković je reako da je optimista posebno kada je riječ o unapređenju investicionog i biznis ambijenta.

„Proces integracija u Regionu prati drugi veoma važan proces za biznis seketor. Berlinski proces započeo na inicijatuvu njemačke kancelarke Angele Merkel, z Trstu je rezultirao akcionim planom jedinstvenog regionalnog ekonomskog područja. Crna Gora veoma predano izvršava sve obaveze iz tog akcionog plana. On je skocnetrisan na realiziju nekoliko ključnih politika koje se tiču trgovine, investicija, mobilnosti radne snage i digitalne agende“ – rekao je premijer.

Posebno je naglasio važnost boljeg infrastrukturnog povezivanja unutar Regiona.

„To je veoma važno jer nema kvalitetne valorizacije resursa dok ne poboljšamo infrastrukturu. Zato je važno da sve zemlje razumiju taj naš nedostatak i da zajedno sinhroniziju prioritete kako da to riješimo“ – rekao je predsjednik Vlade Crne Gore naglasivši da smatra da je prije svega potrebno ukloniti carinske barijere.

Predsjednik Marković je rekao da smatra veoma važnim podizanje nivoa međusobnog povjerenja, da se premijeri država regije često sastaju i da i u tome vidi otvorenu izvjesniju, kvalitetniju i sigurniju perpsketivu.

„Samo da mi kako smo imali običaj u prošlosti ovdje na Balkanu ne pokvarimo stvari. Zbog toga je nova deklaracija politike proširenja za Zapadni Balkan največa vrijednost koja je zemljama Balkana u posljednih 30 godina data bez obzira na sadržaj i ocjene u tom dokumentu. Za nas je to neviđena prilika i Crna Gora će tu priliku iskoristiti sasvim sigurno“ – zaključio je predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković.

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE



Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?