Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Tijesna regionalna saradnja ključ borbe protiv kriminala

Objavljeno: 19.04.2018. 19:50 Autor: KABINET POTPREDSJEDNIKA VLADE
Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću
   
Tijesna pravosudna saradnja među zemljama regiona, uz adekvatnu regionalnu policijsku saradnju, predstavlja ključ uspjeha u borbi protiv organizovanog kriminala, ocijenjeno je na sastanku potpredsjednika Vlade i ministra pravde Zorana Pažina sa ministarkom pravde Republike Srbije Nelom Kuburović.

Potpredsjednik Pažin i ministarka Kuburović razgovarali su danas u Podgorici o mogućnostima za unapređenje saradnje u procesu pristupanja Evropskoj uniji, jačanja kapaciteta pravosuđa i zajedničke borbe protiv najtežih oblika kriminala.

Potpredsjednik je izrazio punu spremnost Crne Gore da sa Srbijom podijeli svu ekspertizu i iskustva stečena tokom dosadašnjeg procesa pregovaranja u oblasti vladavine prava. Istaknuto je da je saradnja dva ministarstva u oblasti evropskih integracija i razmjena iskustava u sprovođenju strateških dokumenata i zakona od velikog značaja za dalji dinamičan napredak obje zemlje u procesu pristupanja Evropskoj uniji. Zahvalio je, takođe, ministarki Kuburović na spremnosti Srbije da Crnoj Gori ustupi informacioni sistem čija će implementacija značajno unaprijediti rad u Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija.

Potpredsjednik Pažin se naročito interesovao za postupanje nadležnih organa Republike Srbije u slučajevima lica koja Crna Gora potražuje putem međunarodnih Interpolovih potjernica. Naglasio je važnost tijesne regionalne saradnje, kako bi bjeguncima od pravde bilo onemogućeno da utočište pronađu u zemljama regiona. U tom smislu ocijenjeno je naročito značajnim postupanje nacionalnih kancelarija Interpola, budući da se mehanizmi međunarodne pravne pomoći aktiviraju, posredstvom ministarstava pravde, tek nakon hapšenja lica koja se potražuju po međunarodnim potjernicama. 

Na poziv potpredsjednika Vlade Zorana Pažina, ministarka pravde Republike Srbije Nela Kuburović boravi u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori tokom koje se susrela i sa čelnicima crnogorskog pravosuđa.

KABINET POTPREDSJEDNIKA VLADE
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?