Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Izjava ministra kulture Aleksandra Bogdanovića povodom Izvještaja Evropske komisije

Objavljeno: 19.04.2018. 20:57 Autor: Ministarstvo kulture
Povodom nedavno prezentovanog Izvještaja Evropske komisije, u dijelu koji se odnosi na oblast slobode medija, ministar kulture Aleksandar Bogdanović je izjavio:

“Izvještaj Evropske Komisije u dijelu koji se odnosi na oblast slobode izražavanja posmatramo sa posebnom pažnjom. Za svaku zemlju pristupnicu EU, pitanje slobode medija je od izuzetne važnosti, pa je tako razumljivo i poželjno interesovanje javnosti i svih subjekata medijskog sistema.

Još jednom naglašavam da je Vlada Crne Gore posvećena snaženju normativno-institucionalnog okvira slobode medija, pa je u skladu sa tim već pokrenula izradu Nacrta zakona o medijima i Nacrta zakona o izmjena i dopuna Zakona o RTCG, na kojima. kao što smo više puta istakli, rade radne grupe sastavljene od predstavnika medijskih kuća, udruženja i nevladinog sektora.”

Ministar je dodao i da je “cilj ovih zakona dodatno usklađivanje okvira sa visokim međunarodnim standardima i dobrom praksom, ali i, kada govorimo o Zakonu o RTCG, osnaživanje instituta nezavisnosti Savjeta u postupku izbora i imenovanja članova.

Ističem i da je nedavno prezentovana Analiza medijskog sektora u Crnoj Gori sa preporukama za usklađivanje sa standardima Savjeta Evrope i Evropske unije, sadržala upravo većinu razloga zbog kojih se Vlada Crne Gore odlučila na izmjenu Zakona o medijima i Zakona o RTCG.

S obzirom na to da je većina datih preporuka već unijeta u nacrte tekstova zakona na kojima radimo, Izvještaj Evropske Komisije, Analizu Savjeta Evrope i izradu zakona posmatramo kao komplementarne procese u unapređenju ambijenta slobode medija. Ovi tekstovi biće svakako predmet javne rasprave i odgovarajuće međunarodne ekspertize, čime želimo da otvorimo prostor svim zainteresovanim stranama da svojim sugestijama i prijedlozima doprinesu izradi što kvalitetnijih akata.”

“Takođe, koristim priliku da još jednom ponovim da sloboda medija, uz prava podrazumijeva i odgovornosti, tako da s pažnjom čitamo i ocjenu o potrebi odgovorne samoregulacije gdje EK navodi da “jedan dio odgovornosti u tom pogledu moraju da snose i sami mediji odnosno medijska zajednica”, zaključio je ministar Bogdanović.

MINISTARSTVO KULTURE
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?