Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Tivat – Duško Marković i Federika Mogerini: CG odlično napreduje ka EU

Objavljeno: 19.04.2018. 22:28 Autor: Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore
Služba za odnose s javnošcu Služba za odnose s javnošcu
   
Predsjednik Vlade Duško Marković i visoka predstavnica Evropske unije za vanjsku i bezbjednosnu politiku Federika Mogerini saopštili su danas u Tivtu nakon zvaničnih razgovora da su zajednički ocijenili da Crna Gora dobro napreduje u procesu evropskih integracija i da naša zemlja zadržava ulogu lidera u regionu.  (Video: https://youtu.be/VlmtMhNkv2s)

„Vrata Evropske unije su otvorena za vas. Strategija za Zapadni Balkan to potvrđuje. Kada je riječ o Crnoj Gori, vidimo neke ohrabrujuće napretke u raznim oblastima koji poboljšavaju kvalitet života građana. Crna Gora mora ostvariti napredak na polju vladavine prava i slobode medija“ – rekla je na konferenciji za medije visoka predstavnica Mogerini.

Predsjednik Marković je rekao da je naša zemlja i kroz Izvještaj Evropske komisije ocijenjena kao država koja dobro napreduje u evropskim integracijama i da je ostvaren napredak, kao i da su u Izvještaju konstatovani nedostaci na kojima treba dalje raditi tokom procesa integracija.

„Želim da Vas uvjerim da smo te nedostatke i slabosti sami uočili i da smo početkom ove godine održali posebnu sjednicu Vlade na kojoj smo usvojili Dinamički plan tako da te nedostatke kvalitetnije rješavamo i da odgovornije pristupamo izazovima. Vjerujem da će takav pristup i nakon ovog Izvještaja obezbijediti da u 2018. godini otvorimo tri preostala poglavlja, da uradimo sve da ispunimo privremena mjerila za poglavlja 23 i 24 i na taj način stvorimo ključnu i važnu pretpostavku da uđemo u sljedeću fazu pregovaračkog procesa koje podrazumiejva i zatvaranajne poglavlja i stvaranje pretpostavki za ubrzanu i kvalitetnu druptvenu i sveukupnu reformu u Crnoj Gori“ – rekao je predsjednik Marković.

Cio region napreduje ka EU, CG dijeli evropsku vanjsku politiku

Predsjednik Marković je rekao da Crna Gora smatra veoma važnim za cio region Zapadnog Balkana odluku Evropske komisije da preporuči početak pregovora sa Albanijom i Makedonijom.

„Želim da izrazim posebnu zahvalnost za Vašu posjetu Crnoj Gori. Takođe želim da ovu priliku iskoristim da se Vama lično zahvalim na naporima i akcijama koje u posljednje vrijeme činite da Crna Gora i Zapadni Balkan u cjelini imaju jasnu i izvjesnu evropsku perspektivu. Takođe želim da se zahvalim predsjedniku Evropske komisije gospodinu [Žan-Klodu] Junkeru i komesaru za proširenje, gospodinu [Johanesu] Hanu koji su takođe svojim stavovima i svojim pristupom jasno ukazali da Zapadni Balkan pripada Evropi i da države-kandidati treba da urade sve da sprovedu društvene reforme i obezbijede svoju jasnu evropsku perspektivu“ – rekao je predsjednik Vlade.

Premijer je dodao da sve navedeno jasno ukazuje da Zapadni Balkan ide naprijed, da je evropska perspektiva Zapadnog Balkana jasna i izvjesna i da je sada ostalo da zajedno, a posebno zemlje kandidati, urade sve da ispune svoje obaveze i stvore pretpostavke za učlanjenje u Evropsku uniju.

Visoka predstavnica Mogerini posebno pohvalila izuzetno konzistentnu politku naše zemlje kada je riječ o vanjskoj i bezbjednosnoj politici.

„Crna Gora je 100% usklađena sa našim vanjskopolitičkim pozicijama i to pokazuje da smo zaista na istoj strani kako u našim analizama tako i u diplomatskim aktivnostima što je u ovako trubulentnim vremenima izuzetno važno“ – rekla je visoka predstavnica Mogerini.

 Služba za odnose s javnošću Služba za odnose s javnošću
               
Pitanja novinara: klauzula balansa, evropske integracije bez Ministarstva…

Predsjednik Vlade Duško Marković na pitanje novinara da prokomentariše zahtjev pojedinih nevladinih organizacija za aktiviranje klauzule balansa rekao da i dalje misli da je taj zahtjev, kako ga je ranije okarakterisao, pakosan i neprihvatljiv čin.

„Mislim da ni jedan građanin Crne Gore, bez obzira na to koji problemi postoje, ni jedan predstavnik institucija ili javnog i političkog života ne može i ne treba da traži da se zemlja zaustavi u svom procesu koji joj donosi progres i veći kvalitet života. To je urađeno tri dana prije izbora. To je jasno da implicira politički obojen stav“ – rekao je predsjednik Vlade dodajući da je činjenica da Evropska komisija u Izvještaju konstatuje napredak Crne Gore najbolje opovrgava smisao zahtjeva.

Visoka predstavnica EU je odgovarajući na isto pitanje novinara rekla da klauzula balans može biti aktivirana kada nema napretka ili kada biva ustanovljeno nazadovanje što, kako je rekla, u pregovorima EU sa Crnom Gorom definitivno nije slučaj.

Odgovarajući na pitanje novinara o tome kako će dalje teći pregovori ukoliko bude donijeta odluka da bude ukinuto dosadašnje Ministarstvo evropskih poslova premijer Marković je ponovio da je najbliže rješenju o formiranju Kancelarije glavnog pregovarača pri Kabinetu predsjednijka Vlade pri čemu bi bili zadržani kvalitetni i iskusni kadrovi koji su uspješno sprovodili dosadašnji integracioni proces.
     

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?