Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Predsjednik Marković na Brdu kod Kranja na Samitu SEECP

Objavljeno: 24.04.2018. 16:34 Autor: Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore
Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću
  

Predsjednik Vlade Duško Marković doputovao je u Sloveniju gdje će na Brdu kod Kranja učestvovati u radu Samita Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi (SEECP).

Samitu prisustvuju predsjednici Vlada Slovenije Miroslav Cerar, Bugarske Bojko Borisov, Hrvatske Andrej Plenković, Kosova Ramuš Haradinaj i predsjedavajući Savjeta ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić kao i visoki zvaničnici Albanije, Srbije, Makedonije, Moldavije, Rumunije, Grčke i Turske.

Na Samitu će biti razmijenjena mišljenja o aktuelnim dešavanjima u Jugoistočnoj Evropi u kontekstu regionalne saradnje, kao i ostvarenom napretku zemalja JIE u evropskim integracijama i imenovan generalni sekretar Regionalnog centra za saradnju, koji je tijelo SEECP-a.

Na tu dužnost bi na Samitu, prema ranije postignutom dogovoru trebalo da budu imenovani kandidati Crne Gore Igor Lukšić i Albanije Maljinda Bregu tako što bi kandidatkinja Albanije obavljala dužnost od 2019. do 2021, a kandidat Crne Gore od 2022. do 2024.

Samitu je prethodio Ministarski sastanak SEECP i Godišnji sastanak Regionalnog centra za saradnju.

Proces saradnje u Jugoistočnoj Evropi je regionalni okvir saradnje osnovan juna 1996. godine, sa ciljem promovisanja i jačanja dobrosusjedskih odnosa između zemalja JIE.

Članice SEECP su, pored Crne Gore, Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Grčka, Hrvatska, Makedonija, Moldavija, Rumunija, Slovenija, Srbija, Turska i Kosovo.

Nakon današnjeg Samita predsjedanje SEECP-om od Slovenije preuzima Bosna i Hercegovina.

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE
  
  
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?