Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Premijer Duško Marković i predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk: CG uspješno predvodi proces integracije u EU i predstavlja primjer za države Regiona

Objavljeno: 25.04.2018. 01:15 Autor: Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

Predsjednik Vlade Duško Marković i predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk konstatovali su danas na sastanku u Podgorici da Crna Gora napreduje u procesu evropske integracije, da uspješno realizuje obaveze koje proističu iz integracionog procesa i da time predstavlja dobar primjer za države Zapadnog Balkana.

„Crna Gora je pod Vašim vođstvom u integracionom procesu država koja prednjači. Nema sumnje da ste u dobroj pregovaračkoj formi i da predstavljate pozitivan primjer. Vaš rad i Vaši uspjesi nijesu važni samo za Crnu Goru već i za Evropsku uniju jer se time pokazuje da su u složenoj situaciji i u komplikovanom regionu napredovanje i pozitivni pomaci mogući“ – rekao je predsjednik Evropskog savjeta.

Premijer Marković je rekao predsjedniku Tusku da je Crna Gora svjesna izazova i onih segmenata evropske integracije na kojima je neophodno još napornije i efikasnije raditi. U tom smislu predsjednik Vlade je pohvalio Izvještaj Evropske komisije kao koristan dokument za dalje unapređenje i ubrzanje našeg pregovaračkog procesa.

„Nemamo ni jedan razlog da dovodimo u pitanje ni metodologiju ni sadržaj Izvještaja niti da kritikujemo pristup Evropske unije. Naprotiv“ – rekao je predsjednik Vlade ističući da odlučnost Evropske unije da se bavi Zapadnim Balkanom Crna Gora vidi, u susret predstojećem Samitu u Sofiji, kao veliku priliku za cio region.

„Nakon petnaest godina ponovo ćemo biti sa evropskim liderima. Agenda Samita postavljena je realno i objektivno. Region mora iskoristiti ovu šansu“ – rekao je premijer Marković ponoviši da je na Zapadnom Balkanu, zahvaljujući čestim sastancima lidera, podignut nivo povjerenja i razumijevanja i da su približeni stavovi o prioritetima koji se prije svega tiču razvoja infrastrukuture.

Premijer Marković je rekao da izražava posebnu zahvalnost predsjedniku Evropske komisije Žan-Klodu Junkeru, potpredsjednici i visokoj predstavnici za vanjsku i bezbjednosnu politiku Federiki Mogerini i komesaru za proširenje i susjedsku politiku Johanesu Hanu na njihovoj posvećenosti regionu Zapadnog Balkana.
         
  
         
        
SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?