Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Posjeta ministra Bogdanovića Svetoj Stolici: Intenzivnija saradnja sa Svetom Stolicom i Vatikanskim arhivima

Objavljeno: 27.04.2018. 23:21 Autor: Ministarstvo kulture
Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću
  
  

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović se, tokom drugog dana boravka u Rimu, sreo sa podsekretarom Svete Stolice za odnose sa državama monsinjorom Antoanom Kamileriem.

Sastanku je prisustvovao ambasador Crne Gore pri Svetoj Stolici i Suverenom Viteškom Malteškom Redu Miodrag Vlahović

Ministar Bogdanović je tokom razgovora istakao kako je Crna Gora posvećena jačanju tolerancije i njegovanju različitosti, kao i da multukulturni, multivjerski i multietnički sklad predstavlja jedno od najvećih bogatstava naše zemlje. 

Razgovarano je o dosadašnjoj saradnji koju su Crna Gora i Sveta Stolica ostvarile u oblasti kulture i ocijenjeno da je ona bila sadržajna i kvalitetna. Naglašeno je da je od izuzetne važnosti nastavak zajedničkih projekata i u tom smislu izražena spremnost dvije strane da dodatno intenziviraju sardnju. 

Sagovornici su izrazili posebno zadovoljstvo zbog planirane istorijske posjete državnog sekretara kardinala Parolina Crnoj Gori 28. i 29. juna, čiji će domaćin biti Predsjednik Vlade Duško Marković. Naglasili su da će ovaj događaj predstavljati dodatni podsticaj našim tradicionalno prijateljskim odnosima. 

Monsinjor Kamileri je potvrdio zainteresovanost Svete Stolice za otvaranje Nuncijature u Crnoj Gori i istakao uvjerenje da će u narednim mjesecima biti definisana lokacija objekta u kojem će biti smještena. 

Tokom posjete Svetoj Stolici ministar Bogdanović se sreo sa direktorom Vatikanskih arhiva dr Johanom Iksom

Ministar Bogdanović je prenio interesovanje Državnog arhiva Crne Gore i naučno-istraživačkih institucija za pristup dokumentima kojima raspolažu Vatikanski arhivi, a koji mogu biti od značaja za istraživanje i dokumentovanje istorije Crne Gore. 

Direktor Iks je iskazao spremnost Vatikanskih arhiva da omogući Crnoj Gori pistup digitalizovanoj biblioteci i arhivu Svete Stolice i iskazao zadovoljstvo što će saradnja dvije države na ovom planu biti dodatno osnažena.

Sagovornici su predložili potpisivanje memoranduma o razumijevanju u kojem bi se preciznije definisali svi apekti buduće saradnje i planirali zajdnički projekti dvije strane. 

Nakon razgovora sa dr Iksom ministar Bogdanović je obišao Vatikanske arhive, gdje je bio u prilici da vidi dio Arhiva u kojem se na istaknutom mjestu čuva originalni primjerak Konkordata Crne Gore i Svete Stolice iz 1886. godine.

MINISTARSTVO KULTURE
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?