Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Predstavnici Vlade obišli izgorjele pogone „Mesopromet Franca“ u Bijelom Polju: Država će pomoći izgradnju nove fabrike

Objavljeno: 01.05.2018. 02:23 Autor: Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore
Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

Vlada Crne Gore i Opština Bijelo Polje pomoći će obnovu proizvodnje kompanije „Franca“ i izgradnju nove fabrike umjesto one koja je prošle noći izgorjela – dogovoreno je na sastanku predstavnika Vlade Crne Gore, Opštine Bijelo Polje i kompanije „Franca“ koji je održan kasno popodne u Bijelom Polju.

Ministarka ekonomije Dragica Sekulić rekla je nakon sastanka novinarima da je napravljen konkretan plan narendih koraka i da je formiran radni tim u kojem su predstavnici Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, Ministarstva ekonomije, Ministarstva unutrašnjih poslova, Sekretarijata za razvojne projekte, Investiciono-razvojnojnog fonda i drugih institucija sa zadatkom pomoći „Mesoprometu.

„Naša je namjera i u slučaju da kroz postojeće programe ne možemo nešto da uradimo da unesemo izmjene kako bismo mogli da pomognemo. Kompanija 'Franca' zapošljava direktno i indirektno preko 1.000 ljudi u Crnoj Gori i kroz svoje kooperante i kroz ugostoteljske usluge i sve ono što rade. Naša je obaveza i prema tim ljudima, nakon toga i prema porodici Franca da što prije i što kvalitetnije reagujemo. Ono što smo se dogovorili na samom sastanku je da se prvo nadležne institucije pobrinu da imamo brzo rješavanje požariita i svega onoga što uz toga slijedi. Kompanija 'Frnca' je imala velike količine mesa koje su stradale u požaru tako da je potrebno to prvo sanirati“ – rekla je nakon sastanka ministarka ekonomije Dragica Sekulić.

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

Dodala je da je važno da u susret turističkoj sezoni kompanija „Franca“, kao crnogorski brnd, održi proizvodnju.

„Gospodin Franca nas je ubijedio da je već postigao bajpas proizvodnje kroz fabrike koje nijesu ugrožene. Namjera nam je da okupimo privrednike koji se bave sličnom djelatnošću kako bi mu možda kroz angažovanje treće smjene pomogli da on svoj proizvodni proces nastavi u njihovim fabrikama. Jer, jako je teško doći do tržišta, a ono se lako može izguviti. Mislim da je njima od izuzetne važnosti da održe proizvodnju i da kvalitetno snabdijevaju crnogorsko tržište u susret turiističkoj sezoni jer, jedino tako ono mogu naći dovoljno snage da sve ovo saniraju i da ulože e u novu fabriku“ – rekla je ministarka Sekulić.




Predsjednik Opštine Bijelo Polje Petar Smolović je saopštio nakon sastanka da je prvi zadatak danas formiranog tima sanacija požarišta, a odmah zatim pomoć u izgradnji nove fabrike, a da se istovremeno pronađe način da za to vrijeme kompanija „Franca“ ostane na tržištu i da zaposleni budu zbirnuti.

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

„Siguran sam da će ovaj tim koji se sastoji od lokalnih organa i državnih organa i institucija uključujući i menadžment i vlasnika kompanije 'Franca' naći način da prevaziđe ovaj problem te da kompaniju 'Franca'“ – rekao je presjednik opštine Bijelo Polje Petar Smolović. Dodao je da su na današnjem sastanku dogovoreni konkretni naredni koraci.




Potpredsjednik Vlade Milutin Simović rekao je ranije danas, nakon što je obišao požarište da je siguran da će na temeljima izgorjele fabrike biti podignuta nova sa još većim kapacitetom.

„Siguran sam u stvaralački duh, energiju i vrednoću vlasnika kompanije 'Mesopromet', njegove porodice, svih zaposlenih u 'Mesoprometu'. Uz, nesebičnu i snažnu podršku lokalne samouprave i države ćemo biti svi zajedno svjedoci da će se na temeljima izgorjele fabrike izgraditi nova, modernija i kapacitetom vrednika fabrika. To je obaveza svih nas zajedno“ – rekao je potpredsjednik Vlade.

Potpredsjednik Simović je rekao da je u ovom momentu najvažnije da u požaru nije bilo žrtava, i da će se sve ostalo nadoknaditi i to „upravo sa ovakvim pristupom i u partnerstvu sa lokalnom samoupravom i vladom“.

„Želim da ohrabrim našeg prijatelja Hilmiju, da kažem i njemu i svim zaposlenima: glavu gore idemo u nove projekte. Podićićemo novu fabriku za dobro 'Mesoprometa' za dobro Bijelog Polja i za dobro ukupne ekonomije Države Crne Gore“ – rekao je potpredsjednik Vlade Milutin Simović.




Vlasnik fabrike „Mesopromet“ Hilmija Franca zahvalio se predstavnicima Vlade na dolasku i ponuđenoj pomoći i rekao da će iskoristiti postojeće fabrike kako bi premostio nedostatak izgorjele fabrije i dodao da njegova kompanija neće otpustiti ni jednog radnika već će brzo krenuti u obnovu.




Pored potpredsjednika Vlade i ministarke ekonomije u Bijelom Polju boravili su i ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić, predsjednik Odbora direktora Investidiono-razvojnog fonda Zoran Vukčević i v.d. sekretara Sekretarijata za razvojne projekte Dejan Medojević.

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE




Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?