Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Premijer Marković i evropski komesar Han: CG lider u integracijama, treba još rada na vladavini prava i slobodi medija

Objavljeno: 12.05.2018. 00:57 Autor: Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore
Služba za odnose s javnošcu Služba za odnose s javnošcu
   
  

Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković i komesar Evropske unije za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johanes Han poručili su da je Crna Gora lider u evropskim integracijama, ali da našu zemlju očekuje još koraka među ostalim i u borbi protiv organizovanog kriminala i slobodi medija. Obojica su na prijemu koji je povodom Dana Evrope u Tivtu priredio komesar Han pomenuli nedavni napad na novinarku Oliveru Lakić.

Komesar Han je ponovio da je Strategija za Zapadni Balkan, koju je Evropska Komisija usvojila prije nekoliko mjeseci, veoma važan politički signal ohrabrenja i jasno potvrđuje da su vrata Unije otvorena za Zapadni Balkan, ali nije blanko ček. Kako je istakao, jačanje sudstva, jača borba protiv korupcije i organizovanog kriminala, stvaranje sredine koja u potpunosti garantuje slobodu izražavanja i medija, obezbjeđenje i omogućavanje atmosfere i iskrene saradnje sa civilnim sektorom su ključni izazovi koji imaju direktnog uticaja na život građana, zapošljavanje i poslovne mogućnosti. U tom kontekstu, osvrnuo se na napad na istraživačku novinarku Oliveru Lakić, naglasivši da su bezbjednost i sloboda medija širi pokazatelj vladavine prava u demokratiji i zato ključan za evropski put Crne Gore.

Služba za odnose s javnošcu Služba za odnose s javnošcu

Predsjednik Vlade je bio izričit – rukovodstvo bezbjednosnih organa iz nadležnosti Vlade biće mijenjano dok ne pronađe počinioce i nalogodavce napada.

„Odlučno osuđujem taj kukavički čin kao događaj koji je po svojoj prirodi napad na demokratiju i građanske slobode, i atak na nezavisne medije i demokratske institucije. Nezavisni mediji i profesionalni novinari su produžena ruka svakog demokratskog sistema“ – rekao je predsjednik Vlade.

Dodao je da su i pored najsnažnijih osuda koje je Vlada uputila odmah po saznanju za napad registrovani prisustvo i izjave solidarnosti najviših funkcionera službi bezbjednosti i tužilaštva, koje, rekao je premijer, svakako pozdravlja.

„Međutim, solidarnost je samo jedna komponenta javne i društvene odgovornosti, a suštinske su obaveza efikasne istrage i sposobnost za potpuno rasvjetljavanje ovog događaja. A ona podrazumijeva otkrivanje počinilaca i nalogodavaca i njihovo procesuiranje. Zato neću prihvatiti ništa osim rezultata koji očekujem – a to je hapšenje počinilaca ovog krivičnog djela. Želim i da poručim da će direktori i rukovodstvo bezbjednosnih službi i organa, koji su u nadležnosti Vlade, biti mijenjani sve dok ne pronađemo one koji su sposobni da rješavaju ovakve i slične kriminalne slučajeve. A za one starješine i rukovodioce koji nijesu u Vladinoj nadležnosti, javno ću zahtijevati preispitivanje i njihove odgovornosti, odnosno sposobnosti kod drugih grana vlasti koje su nadležne za njihov mandat. Dakle, želim da ponovim i sa ovog mjesta – Vlada neće tolerisati napade na novinare. A njihova sigurnost, i bezbjednost građana, biće mjera našeg povjerenja i podrške onima koji su najodgovorniji za rad i rezultate institucija. Smatram da baš u ovakvoj prilici, kada slavimo tekovine slobode i demokratije, treba da pokažemo i svoju odlučnost, ali i sposobnost odbrane tih vrijednosti kada su ugrožene“ – rekao je predsjednik Vlade.

 Služba za odnose s javnošcu Služba za odnose s javnošcu

Tekst obraćanja predsjednika Vlade Duška Markovića na prijemu koji priređuje komesar Johanes Han povodom Dana Evrope

VIDEO: https://youtu.be/iMPl3oqvC3s

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?