Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Potpredsjednik Vlade Zoran Pažin u emisiji ''Načisto'' na televiziji ''Vijesti''

Objavljeno: 12.05.2018. 00:16 Autor: Kabinet potpredsjednika Vlade Crne Gore
Izraz želje za brz oporavak novinarke Olivere Lakić

Raduje me da čujem da je ona već danas u krugu svoje porodice. Iskreno se nadam da će ubrzo biti u svom radnom okruženju, radeći veoma značajan posao istraživačkog novinarstva i ja joj zaista iskreno želim brz oporavak.
O odgovoru države na napad

Ovdje je od presudnog značaja da se rasvijetli slučaj u cijelosti, uključujući i nalogodavce, kao i izvršioce. Ovakav pucanj u društvo […] zahteva odgovor društva koji je nedvosmislen i koji će biti do te mjere jasan da će imati prevenirajući značaj.

Nažalost u pravu ste, neki slučajevi iz ranijih perioda nijesu imali preventivni karakter kroz postupke koji su se vodili, neki su se završili sudskim presudama, ali su to uglavnom bile blage kazne i ne možemo reći da se radilo o specijalnoj i generalnoj prevenciji, tako da imamo nažalost ponovljene slučajeve nasilja nad medijima, što je nedopustivo u demokratskom društvu.

O potrebi insistiranja na individualnoj odgovornosti

Upravo je to odgovor društva – insistiranje na individualnoj odgovornosti. Ja spadam među one koji ne prihvataju odgovor da niko nije odgovoran. Ne prihvatam odgovor da predmet koji je bio dvije ili tri godine u fioci tužilaštva ili policije zahtjeva opravdanje od starešina, skroz izgovor da niko nije odgovoran, da se ne može utvrditi ničija odgovornost. Ako se ne može utvrditi ničija odgovornost, onda je odgovoran onaj ko tvrdi da nema odgovornosti. [To su] konkretni ljudi koji su postupali u predmetu, ukoliko su pokazali ili neznanje ili neku drugu vrstu nesposobnosti ili nedostatka hrabrosti ili zlu namjeru.

Organi bezbednosti, prije svega organi otkrivanja krivičnog djela, kao i organi gonjenja, dobili su striktne zadatke i uspostavljena je jasna linija odgovornosti. Na toj odgovornost ćemo insistirati do kraja.
 
O toku istrage

Organi koji su za to zaduženi preduzimaju sve potrebne radnje. Čim se radnje preduzimaju, dakle, nekih pomaka ima. Ja vjerujem da forenzička vještačenja koji će uslijediti daće podsticaj istrazi i daće smjernice u kom pravcu istraga treba da ide. Naravno, kao neko ko dobro znaš šta je kriminalistika, kao pomoćna krivična nauka, vrlo je važno otkriti motiv izvršenja ovog teškog krivičnog dela, jer motiv vodi ka učiniocu. 

Nijedna mogućnost nije eliminisana, ali za sada istraga ne ide u pravcu da se radi o bilo kakvom privatnom obračunu ili bilo kakvim privatnim povodima. Naprotiv, ono što je bilo u fokusu interesovanja gospođe Lakić, kao istraživačkog novinara, od posebnog je značaja za istragu. Međutim, svaka spekulacija u ovom trenutku o motivima može nas odvesti na pogrešan trag.

O tvrdnjama o povezanosti napada sa nelegalnom trgovinom cigaretama 

Ja se ne bih usudio gospodine Komneniću kao što ste Vi, sa jednom nepodnošljivom lakoćom, dovesti u vezu ove kategorije činjenica. Dakle, ja ne znam da li to ima ikakve veze sa nelegalnom proizvodnjom cigara, ali svakako to treba da bude fokus interesovanja. U pravu se ne možemo kretati u kategorijama „navodno“, nego moramo imati određeni stepen izvjesnosti da bi to moglo dobiti određeni procesno-pravni značaj. 

Dakle mislim da smo kao društvo vezani pravosnažnim sudskim presudama. Pravosnažne sudske presude se moraju poštovati, ali složiću se sa Vama da kada god do kraja ne bude rasvijetljen slučaj, kada ostaje prazan prostor oko spekulacije o nalogodavcima, stvara se prostor za novu spiralu nasilja i to je ono što me brine. 

O navodnoj povezanosti izabranog predsjednika Mila Đukanovića sa napadom na novinarku Lakić

Ja vjerujem, gospodine Komneniću, da ni oni koji lakomisleno, brzopleto i olako iznose teze o navodnoj povezanosti gospodina Đukanovića sa napadom na gospođu Lakić ne vjeruju u te teze. Ali one su jako pogodne za manipulaciju i jako dobro zazvuče na političkoj sceni. Dakle, reći ću Vam da pored porodice gospođe Lakić i medija u kojem radi, a to su Vijesti, ovakav udar na slobodu izražavanja najviše pogađa Vladu, pogađa i gospodina Đukanovića, upravo zbog činjenice da je salva neosnovanih optužbi krenula u njegovom pravcu. Dakle, hoćemo li biti do te mjere neozbiljni pa da tvrdimo da su neki antifašisti napali gospođu Lakić zbog toga što je pominjana teza o fašizmu? To bi bilo krajnje neozbiljno i vjerujem da bi se izvršioci ovoga zločina radovali, ukoliko bi spekulacije o motivaciji vodile u tom pravcu.

O kulturi dijaloga, oštroj retorici i neprimjerenim izjavama u medijima

Ako želite, gospodine Komneniću, da se složim sa Vama da bi retorika u političkoj utakmici trebala biti primjerena toj utakmici, onda ću se stvarno složiti. Ali ću se takođe pozvati na činjenicu, a nadam se da ćete se Vi s njom složiti da je, takođe, i sa druge strane bilo neprimjerenih izjava, da je gospodin Đukanović nazivan „diktatorom na izdisaju“ u kolumni koju potpisuje jedan od osnivača ovog medija, da je to takođe retorika etiketiranja, a etiketiranje kao takvo nije dobro, da svakodnevno možemo čuti teze koje su krajnje neprimerene, da smo svi koji participiramo u radu državnih organa pripadnici organizovane kriminalne grupe. Nimalo se ne osećam prijatno kad to čujem, jer nikad u životu nijesam protivpravno otuđio ni žvaku. Moja prošlost je čista, moja sadašnjost je čista i moja budućnost će biti čista, i ne prijaju mi takve metafore, presnažne za kulturu dijaloga kakvu treba da imamo u društvu. I mislim da takva retorika jedna povlači drugu. Ako treba da razgovaramo o kulturi dijaloga, onda ćemo se složiti da trebamo tu kulturu dijaloga dovesti do nivoa da riječ ima značenje. Danas je, čini mi se, riječ izgubila semantičko značenje, više riječ ništa ne znači, svako može svakome da kaže svašta, bez argumenata. Moramo se vraćati kulturi dijaloga.
 
O političkom svrstavanju medija

Veoma svježe istraživanje koje je sproveo Centar za građansko obrazovanje ukazuje da je, tokom predizborne kampanje, u Vašem mediju, riječ je o pisanom mediju Nezavisni Dnevnik „Vijesti“, čak šest i po puta bilo više nepovoljnih ili kritički orijentisanih priloga prema gospodinu Đukanoviću, u odnosu na pozitivne priloge. Istovremeno, čak deset puta više je bilo povoljnih ili afirmativni priloga u korist gospodina Bojanića, nego negativnih. Dakle, sasvim je izvesno da se Vijesti pozicioniraju na političkoj sceni kao takmac, da se politički svrstavaju. Ne kažem da nije legitimno. Legitimno je politički se svrstavati na stranu za koju se smatra da je na pravom putu, ali takvo političko svrstavanje čini vas, u jednu ruku, ne samo medijem, nego i političkim takmacom. I onda je retorika koja ide prema Vama, zbog činjenice da ste epicentar opozicionog okupljanja u Crnoj Gori, daje vam naprosto takav status da je i retorika nešto drugačija, nego da ste nezavisni dnevnik, kao što afirmišete u svom nazivu. 

O tezama da su izjave gospodina Đukanovića inpirisale napad na Oliveru Lakić

Ja Vas pitam kakav politički motiv može da ima gospodin Đukanović ili Vlada ili uopšte vladajuća opcija da se ovako nešto desi? Mi trpimo ozbiljnu političku štetu. Ako mislite da ovdje neko radi u korist svoje štete onda smo na jednom trenu neozbiljnosti. Da li Vi mislite da je gospodin Đukanović imao bilo kakve političke koristi od te nesreće i tog velikog zločina koji se desio 2004. godine?

Treba povući liniju individualne odgovornosti. Slažem se potpuno sa Vama da svi slučajeve koji do kraja nijesu rasvijetljeni jesu bili, na neki način, uvod u nove slučajeve koji se događaju. Ali želim, takođe, da Vam kažem da su prethodna dva slučaja, prije slučaja ranjavanja gospođe Lakić, takođe rasvijetljena i to su rasvetljena u veoma kratkom roku. To je slučaj gospodina Sadikovića i slučaj gospođe Jovanović. 

O spekulacijama o mogućnim nalogodavcima napada na novinarku Lakić

Nemojmo zaboraviti da, prije nego što rasvijetljen slučaj recimo gospodinom Sadikovića, takođe su krenule spekulacije o navodnim moćnicima koji stoji iza toga slučaja. Srećom vrlo brzo je slučaj rasvijetljen pa vidimo da to nije tačno. Dakle, jednako kao što je danas krenulo da moćnici stoje iza [ovog posljednjeg napada.

Ja nipošto ne žalim da stavim sebe u poziciju nekoga ko osporava mogućnost neke vrste političkog konteksta iza tih napada. Upošte ne, to je vrlo jedna važna opcija koja mora biti razmotrena do kraja, ali nijesam naprosto sklon spekulacijama da prije nego što utvrdimo činjenice, makar za osnov sumnje, a nakon toga treba to da dobije i status osnovane sumnje, da već sada tvrdim da je to ovako ili onako. Vrlo je važno istražiti potencijalne motive te vrste, koji mogu imati neko svoje ishodište u politici. Ali, ja Vam kažem, tragajući za motivom, kakav motiv može imati ova Vlada ili kakav može imati gospodin Đukanović?

O potrebi da čitavo društvo pruži podršku istraživačkom novinarstvu

Prije svega moramo biti svjesni činjenice da društvo nema adekvatan odgovor u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala koji bi bio primjeren visokorazvijenom demokratskom društvu i činjenica je da kada bi imali bolje rezultate u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala da bi bilo manje povoda za istraživačko novinarstvo, a dok god je ovako kako jeste, mi kao društvo moramo pružiti podršku i pomoć istraživačkom novinarstvu, jer je ono zaista neophodno u demokratskom društvu.

O niskoj kulturi dijaloga

[Postoji] potreba da zaista sa mnogo više pažnje i posvećenosti radimo na unapređenju kulture dijaloga, kojeg smo srozali na najniži mogući nivo. Ja ne pamtim u istoriji, možemo da odvrtimo film koliko god želite unatrag, da smo imali ovako nizak nivo kulture dijaloga kao što ga sada imamo. 

Samom činjenicom da mi stalno govorimo o tako nekim snažnim metaforama, da je danas sa nepodnošljivom lakoćom moguće ljude optuživati bez valjane argumentacije, pa onda dovoditi ljude u poziciju da moraju da se brane od optužbi, umjesto da se argumentima potkrepljuju neke optužbe. 

U situaciji kada ubijete semantičko značenje riječi, najviše gubi demokratija. Znate zašto? Zato što je uloga medija u demokratskom društvu upravo da radi na profilaciji ideja, na sukobljavanju mišljenja, na različitim političkim konceptima, jer je to stvar demokratskog izbora, a đe nema demokratskog izbora nema ni demokratije. Dakle, tamo đe se relativizuju demokratske vrednosti, na način da se može svašta pričati, onda te demokratske vrijednosti nemaju onaj značaj koji trebaju da imaju. I, u krajnjoj liniji, zloupotreba slobode izražavanja ne ugrožava samo te vrijednosti, nego i samu slobodu izražavanja, jer relativizuje njen značaj u demokratskom društvu.

O profesionalnim standardima u crnogorskim medijima i odnosu prema Vladi

Je li Vaša teza, gospodine Ivanoviću, da je samo jedan čovjek odgovoran za stanje medijske scene u Crnoj Gori? Što mislite, gospodine Ivanoviću, o standardima domaćih medija koji su izvorno iz Crne Gore, da li su oni na odgovarajućem nivou da odgovore izazovima u kojima se nalazi društvo u tranziciji? 

Najveći broj medija u Crnoj Gori, i elektronskih medija i pisanih medija, je kritički orjentisan prema Vladi. Vi možda imate tezu da u Crnoj Gori postoje provladini mediji. Ja Vam odgovorno tvrdim da Vlada nema nijedan svoj medij. Svi su kritički orjentisani prema Vladi, što je u redu. 

Dozvolite mi da se osvrnem na profesionalne standarde ovog medija, doduše ne Televizije, nego pisanog medija. Ja sam se, krajnje dobronamerno, dva puta obratio Ombudsmanu zbog ozbiljnih propusta u profesionalnim standardima pisanog medija i, na moje zadovoljstvo, u oba slučaja ombudsman je utvrdio kršenje profesionalnih standarda. Ja naravno sa tim nisam išao u javnost, jer vam želim pružiti šansu da budete bolji. Mislim da je to pravi put.

O etiketiranju i skandalizovanju ličnosti

Vi ste, gospodine Komneniću optuženi da ste mafijaš, a ja sam optužen da sam pripadnik organizovane kriminalne grupe. Iz toga proizilazi da smo mi kolege. Vidite koliko je to apsurdno.

[Večeras] sjedim u jednom uglednom i cijenjenom mediju koji je u vrhu gledanosti u Crnoj Gori. Sebe doživljavam kao gosta jednog medija, a nikako gosta mafijaša. Jer da smatram da ste mafijaš ne bih ni došao u ovu emisiju. Nadam se da ni Vi ne smatrate da sam ja pripadnik organizovane kriminalne grupe, niti da je Vlada takva kriminalna organizacija kao što se etiketira iz dana u dan. 

[Izabrani predsjednik Đukanović okarakterisan je kao] „Diktator na izdisaju“ – da li 54 odsto građana podržava „diktatora na izdisaju“? Ja mislim da takvoj retorici nema mjesta. Kao što Vas pogađa jaka metafora, vjerujte niko nije imun na ono što ima uvredljivi sadržaj. 

Principijelno i generalno osuđujem svaki vid skandalizovanja ličnosti i svaki vid ličnih napada argumentum ad hominem, dakle đe se ne barata činjenicama nego se ide na ličnosti sa kojima se vodi polemika. 

Kada su u pitanju komentari na portalima […] primjećujem da je to izazov ne samo za crnogorsko društvo, nego za Evropu tradicionalne demokratije i šire od Evrope i tu imate različite pristupe. Ono što me raduje i što pozdravljam jeste što vi sami, kao predstavnici medijske zajednice, otvarate ta pitanja i to me ohrabruje i da ćemo i mi kao društvo naći neki primjeren pristup koji će odvagnuti između dvije kategorije vrijednosti, jedna je sloboda izražavanja i sloboda medija, a drugo ljudsko dostojanstvo i prava ličnosti.

O političkom uticaju na rad javnog servisa RTCG i stavu Vlade

Moj odgovor [na navode o političkom uticaju na RTCG] jeste hajde da zajedničkim snagama učinimo istinski nezavisnim javni servis. Ja bih Vam mogao polemički reći da u izvještaju JUFREX-a stoji da je javni servis preuzela tradicionalna opozicija u Crnoj Gori. Da li Vi smatrate da je manje opasno za društvo ako opozicija ima priliku da kontroliše javni servis, nego da to radi vlast. Ja Vam kažem koji treba da bude naš odgovor – hajmo da učinimo istinski nezavisnim taj javni servis. Ja sam spreman da tome doprinesem i mislim da su moji stavovi prethodnih dana bili jasni u tom pravcu.
 
Vlada nema baš nikakve nadležnosti kada je u pitanju Savjet RTCG. Vlada je, Kao što znate, 40 miliona eura opredelila za finansiranje ove ustanove. Takođe, Vlada je potpisala ugovor sa javnim servisom. Vlada je spremna da podrži javni servis u pogledu kolektivnog ugovora koji treba da se zaključi. To je ono što je nadležnosti Vlade.

Gospodine Ivanoviću, analitička doslednost, intelektualna doslednost, nam ukazuje na potrebu da budemo mnogo decidniji i mnogo jasniji u činjenicama, da je stvar mnogo kompleksnija nego što Vi predstavljate. Ne može jedan čovek biti odgovoran za loše stanje medijske scene, ako tome i sami mediji ne doprinose. Niko ne brani medijima da budu profesionalni nego što jesu.
 
O navodima o „zarobljenoj državi”

Da vlada nije napredovala, mi gospodine Ivanoviću ne bismo bili lider u evropskim integracijama. Da je ova država „zarobljena država”, kao što se plasira u Vašem mediju, ona ne bi otvorila poglavlja koliko je otvorila i ne bi bila kredibilan partner Evropske unije. Da je „zarobljena država”, ni sama Evropska unija ne bi željela da sarađuje sa takvom državom […] Mislite li da bi visoki zvaničnici Evropske unije ovako frekventno dolazili u Crnu Goru kao zarobljen u državu? 

Ne slažem se sa vašim tezama i nemate uporište u činjenicama za te teze. Država koja je najviše napredovala u evropskim integracijama ne može biti tretirana kao „zarobljena država”. Pitao sam kad sam bio u Briselu eksplicitno, da li se misli na Crnu Goru kao zarobljeno državu, i rečeno mi je da se ne misli. Sa tom tezom o „zarabljenoj državi” se manipuliše uporno.
 
O očekivanju da slučaj bude rasvijetljen

Očekujem, gospodine Komneniću, vrlo iskreno, i tvrdim Vam da su organi bezbednosti dobili vrlo striktne zadatke i rečeno im je šta očekuje ne samo Vlada kod njih, nego čitavo društvo. S pravom čitavo društvo o čekuje da slučaj bude rasvijetljen, da se spirala nasilja zaustavi zauvijek i da svi mediji imaju ugodan i prijatan ambijent za obavljanje svoje, vrlo važne za demokratsko društvo, dužnosti.

O riješenosti Vlade da doprinese unapređenju medijskog ambijenta

Potrebno je da zajednički unaprijedimo medijski ambijent. Vlada će sigurno dati svoj doprinos. Ja ovdje govorim kao član i potpredsjednik Vlade i tvrdim da će Vlada dati svoj doprinos unapređenju medijskog ambijenta. Ona to već čini proaktivnim pristupom, kroz dva zakona, zakona o medijima i zakona o javnom servisu. Pozvani ste da date svoj puni doprinos o kreiranju najboljih normativnih rešenja, koja će biti pouzdan oslonac za razvijanje slobode medija. Molim Vas pridružite se, dobrodošli ste.

KABINET POTPREDSJEDNIKA VLADE 
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?