Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Potpredsjednik Simović u Novom Sadu: Odnosi CG i Srbije odlični, na privrednicima i preduzetnicima je da kao stubovi razvoja budu kreativni, hrabri i inovativni

Objavljeno: 16.05.2018. 20:01 Autor: Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore
Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću
  
Potpredsjednik Vlade Milutin Simović saopštio je danas u Novom Sadu da je po obimu robne razmjene Srbija prvi i najznačajniji partner Crne Gore, da je to rezultat dobrih političkih i ukupnih bilateralnih odnosa Republike Srbije i Crne Gore, i pozvao privrednike i preduzetnike da kao stubovi daljeg razvoja ekonomije dviju država budu hrabri, kreativni i inovativni.

„Ovako dobri međukomorski i privredni odnosi svakako su rezultat veoma dobrih političkih i ukupnih bilateralnih odnosa Crne Gore i Republike Srbije. Dvije prijateljske zemlje i naše vlade su kreirale pozitivan politički okvir, zasnovan na međusobnom poštovanju i uvažavanju sopstvenih interesa, okvir koji je stvorio povoljan ambijent za ekonomsko povezivanje i ukupnu regionalnu saradnju. Po obimu robne razmjene Srbija je prvi i najznačajniji partner Crne Gore. U 2017. godini ostvarena robna razmjena iznosila je 561,7 miliona eura, odnosno 21% ukupne crnogorske razmjene, što je za 4,1% više u odnosu na godinu ranije. Robna razmjena sa Vojvodinom je u godini za nama bila do sada rekordna i njena vrijednost se procjenjuje na oko 174 miliona eura“ – rekao je potpredsjednik Vlade Crne Gore za ekonomsku politiku i finansijski sistem Milutin Simović u Novom Sadu obraćajući se Poslovnom forumu Vojvodina – Crna Gora.

Vicepremijer je pozvao privredne komore Crne Gore, Srbije i Vojvodine da inače odličnu saradnju intenziviraju na implementaciji zajedničkih projekata, a kompanije iz Vojvodine i Republike Srbije da nastave da ulažu i pokreću poslove i projekte u Crnoj Gori.

„Prema podacima Centralne banke Crne Gore, vrijednost direktnih investicija srpskih kompanija u periodu od 2006. do novembra 2017. godine iznosila je 436 miliona eura, što ih ukupno svrstava među 10 najvećih od preko 110 zemalja koje su investirale do sada u Crnu Goru. U 2017. godini priliv investicija iz Srbije iznosio je 30,6 miliona eura. U prošloj, rekordnoj godini za crnogorski turizam, u kojoj je ostvaren rekordan broj posjetilaca (preko 2 miliona) i rekordan prihod od turizma (blizu jedne milijarde eura), Crnu Goru je posjetilo preko 405 hiljada turista iz Srbije, koji su ostvarili blizu 3 miliona noćenja. U odnosu na mogućnosti i potencijal koji Crna Gora ima i ove brojke takođe mogu biti značajno veće, na obostranu korist. Zato vas i pozivam da u još većem broju iskoristite priliku za predstavljanje na sajmovima i poslovnim forumuma u Crnoj Gori, koji su uvijek prilika za povezivanje privrednika i upoznavanje sa atraktivnim poslovnim i investicionim ambijentom u Crnoj Gori“ – rekao je potpredsjednik Simović dodajući da je za Crnu Goru ohrabrujuće što je u prvom kvartalu ove godine na tržite Srbije izvezla proizvoda u vrijednosti od 21,2 miliona eura, 43,2% u odnosu na isti period prošle godine.

Potpredsjednik Simović je informisao Forum o odličnim rezultatima ekonomske politike Vlade Crne Gore u prošloj i ovoj godini, uključujući i privredni rast od 4,4%.

„Vlada Crne Gore, Vlada Republike Srbije i Pokrajinska vlada su najodgovornije za stvaranje političkog i ekonomskog okvira koji će vam obezbijediti nesmetano tržišno poslovanje, u kojem ćete zavisiti samo od vašeg rada. Okvir u kome ćete moći da realizujete vaše preduzetničke vizije, jer ste Vi stubovi razvoja ekonomije naših država. Zato, budite kreativni, hrabri i prije svega inovativni. Razmjenjujte iskustva i konstantno otkrivajte nova polja moguće saradnje, pratite komunikacione i tehnološke trendove 21. vijeka, prezentujte vaše proizvode i usluge i uvijek stremite da budete najbolji“ – rekao je potpredsjednik Vlade Crne Gore Milutin Simović u Novom Sadu na Poslovnom forumu Vojvodina – Crna Gora.

Govoreći o političkim prilikama potpredsjednik Simović je u ime Vlade Crne Gore izrazio zadovoljstvo politikom Republike Srbije koja crnogorsku zajednicu podstiče na očuvanje samobitnosti i identitetske različitosti.

"Biti u Vojvodini nemoguće je, a ne sjetiti se brojnih Crnogoraca koji su nakon II svjetskog rata dobili priliku da na plodnoj vojvođanskoj ravnici zasnuju svoj dom i priliku da se ostvare kao lojalni građani Republike Srbije, pažljivo njegujući svoj nacionalni crnogorski identitet, svoj jezik i svoju kulturu", izjavio je potpredsjednik Simović.

 

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?