Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Bošković: Iskustva sa euroatlantskog puta od značaja za evropske integracije

Objavljeno: 19.05.2018. 15:27 Autor: mod
U okviru GLOBSEC foruma, koji se održava u Bratislavi od 17. do 19. maja, Ministar odbrane, mr Predrag Bošković, učestvovao na panelu: ''Šahovska tabla Balkana''.

Na početku svog izlaganja, Ministar je saopštio da je Balkan region koji se po diverzitetu i specifičnosti izdvaja u odnosu na ostale regione i uvijek će biti neiscrpna tema foruma kao što je GLOBSEC. 

Dodao je da, ukoliko Balkan posmatramo kao šahovsku tablu, onda bi svi akteri trebalo da imaju isti cilj- integraciju u evropske i evroatlantske strukture. U tom kontekstu, ministar Bošković je na pomenutu temu govorio s aspekta postignutih rezultata Crne Gore. „Upravo na osnovu našeg iskustva i činjenice koliko smo na putu evratlantskih integracija unaprijedili odbrambeni i cjelokupno nacionalni sistem želio bih da ohrabrim sve ostale zemlje ovog regiona da slijede naš put“ istakao je Bošković. Dodao je da je prisustvo NATO i EU najbolji garant stabilnosti Balkana.

Govoreći o iskustvu Crne Gore, ministar Bošković je informisao učesnike panela da smo, nakon jedanaestogodišnjeg perioda evroatlantskih integracija, ostvarili značajne rezultate na polju dostizanja NATO kriterijuma i standarda, izvršavanju zadataka sa NATO agende i prilagođavanju našeg sistema vrijednostima evroatlantske zajednice. Naglasio je da Crna Gora danas ima brojčano malu, ali veoma efikasnu vojsku čiji su pripadnici sposobni, obučeni i spremni da se suoče sa bezbjednosnim izazovima, kako na nacionalnom, tako i na međunarodnom polju.

Ministar je dodao će iskustva koja smo stekli na evroatlantskom putu biti od velikog značaja i u procesu evropskih integracija. „U tom kontekstu takođe ostvarujemo zapažene rezultate i, ne želeći da predviđamo kada će Crna Gora postati članica EU, ono što sa sigurnošću mogu tvrditi je da ćemo spremni dočekati taj dan“ dodao je Bošković. 

Zaključio je da svaki od aktera Balkana treba da odgovorno postupa u odnosu na prosperitet regiona i mudro odabere kakvu budućnost želi svojoj državi i društvu. Crna Gora je odabrala da prosperitet i bezbjednost razvija kroz članstvo u dvjema najmodernijim, uzajamno komplementarnim organizacijama. „U tom kontekstu, Crna Gora svaku priliku koristi da, kroz svoj primjer, promoviše ideju integracije cjelokupnog regiona Zapadnog Balkana u porodicu evropskih zemalja okupljenih u Briselu. Samo na taj način i šahovska tabla zvana Zapadni Balkan može postati poprište partije u kojoj niko od aktera ne može biti na gubitku” poručio je Bošković.



Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?