Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Premijer Marković za prazničnu Pobjedu: Pokazali smo odlučnost i sposobnost da odbranimo vitalne nacionalne interese

Objavljeno: 21.05.2018. 13:14 Autor: Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore
SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆUSLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU

Predsjednik Vlade Duško Marković poručio je u intervjuu Pobjedi, datom povodom Dana nezavisnosti, da je Crna Gora u proteklih dvanaest godina uspjela da značajno podigne životni standard građana sa 3.460 eura bruto domaćeg proizvora po glavi stanovnika 2006. na dvostruki iznos, da poveća prosječnu platu sa 286 eura 2006. godine na 510 eura 2018. godine, da smo ostavili najkompleksniji i najbolniji dio tranzicije iza sebe, da smo uz snažnu opštu investicionu aktivnosti pokrenuli i grandiozne projekte autoputa i podmorskog kabla, kao i da smo pokazali odlučnost i sposobnost da odbranimo vitalne nacionalne interese kada su oni bili ugroženi.

„Crna Gora je tokom protesta oktobra 2015. godine i scenarija pripremljenog za jesen 2016. godine, bila izložena do tada neviđenoj unutrašnjoj i spoljnoj agresiji, koja je bila i politička, i bezbjednosna, i ekonomska. Danas se vide razmjere tog scenarija, sa svim mogućim posljedicama. Svjedoci smo da se pokušava plasirati teza da meta te agresije 2015. i 2016. godine nije bila Crna Gora, nego navodno samo njen put u NATO. To su apsurdni izgovori. Jer da su uspjeli u svojim namjerama, demokratska i evorpska Vlada bila bi zbrisana, a država Crna Gora okrenuta drugom sistemu vrijednosti. Opasnosti postoje i dalje. Ali kada pokažete otpornost, odlučnost i sposobnost da branite i odbranite vitalne nacionalne interese, onda su i protivnici oprezniji. Rekao bih, dakle, da opasnost nije prošla, ali da je njen intenzitet slabiji“ – rekao je predsjednik Vlade Duško Marković u intervjuu objavljenom danas u prazničnom dvobroju Pobjede.
   
SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆUSLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU
     
Upitan da ocijeni najveća dostignuća i probleme Crne Gore u proteklom razdoblju predsjednik Marković je iznio niz podataka o napretku naaše zemlje, ali ke ukazao na izazove koji predstoje.   
     
„Najkompleksniji i najbolniji dio tranzicije je daleko iza nas. I u tom pogledu smo ispred ostalih država Regiona. Međutim, postoji još dosta izazova na putu razvoja i povećanja životnog standarda. Moramo dalje unapređivati poslovni ambijent, a naročito kapitalnu infrastrukturu – aerodrome, puteve, željeznicu, energetsku i digitalnu infrastrukturu.Paraleleno sa tim moramo pojednostaviti administrativne procedure za valorizaciju naših razvojnih potencijala. Upravo zbog toga istovremeno radimo na tri važna zakonska teksta: zakonu o javno-privatnom partnerstvu, zakonu o koncesijama i zakonu o javnim nabavkama.Na taj način stvorićemo neophodan pravni okvir, a istovremeno podizati nivo profesionalizma i kompetentnosti – tako da naša administracija bude u stanju da efikasnije obezbijedi kvalitetnu realizaciju investicionih odluka“ – rekao je predsjednik Vlade.
    
Premijer je rekao da je bruto domaći proizvod po glavi stanovnika 2006. u Crnoj Gori iznosio oko 3.460 €, a da je danas je dvostruko viši.

„U 2006. prosječna zarada bila je 282 €, a danas ona iznosi 510 €. Povećali smo broj zaposlenih za preko 31.500 lica u odnosu na 2006. godinu. Tome je doprinio ekonomski rast od oko 3,3% prosječno u proteklih 12 godina. Danas je Crna Gora u fazi dinamičnog razvoja gotovo svih sektora privrede. U proteklih nekoliko godina pokrenuli smo dva grandiozna i slobodno mogu reći istorijska infrastrukturna projekta – autoput i podmorski energetski kabal, čija je ukupna vrijednost blizu dvije milijarde eura. U turizmu imamo ugovorene projekte vrijedne više od tri milijarde eura. Rekordnu turističku sezonu iz 1987. nadmašila je 2017, a podaci iz prva četiri mjeseca 2018. nedvosmisleno ukazuju da ćemo ove godine premašiti prošlogodišnji rezultat. U Sjevernom regionu nikada nije bilo toliko dinamičnog ulaganja u infrastrukturne i turističke kapacitete i poljoprivredu. O snažnoj investicionoj aktivnosti u zemlji svjedoči ekonomski rast u prošloj godini od 4,4%, što je jedna od najvećih stopa rasta u Evropi. To je rezultiralo otvaranjem više od četiri hiljade novih radnih mjesta u 2017. godini, i smanjenjem stope nezaposlenosti na 16,1%. Podaci za prvi kvartal 2018. pokazuju da postoji mogućnost da prošlogodišnju stopu ekonomskog rasta dostignemo i u ovoj godini“ – rekao je predsjednik Vlade Duško Marković.

Na pitanje o dometima prošlonedjeljenog Samita Evropske unije i Zapadnog Balkana u Sofiji predsjednik Vlade je ocijenio da svi treba da budemo zadovoljni rezultatima jer je Evropska unija konačno razumjela potrebe za razvojem i povezivanjem unutar Zapadnog Balkana što uključuje i Jadransko-jonski putni pravac.

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU

Kada je o Crnoj Gori riječ, Premijer je iskazao zadovoljstvo rezultatima sastanaka sa kancelarima Njemačke i Austrije i premijerima Holandije i Finske kao i činjenicom da je potvrđena liderska pozicija Crne Gore u evropskim integracijama i da je jasno potvrđena evropska perspektiva država Regiona i to na osnovu individualnog napretka.

Upitan o tome koji je rok nakon kojeg će eventualno uslijediti smjene nadležnih za rješavanje napada na novinarku Oliveru Lakić predsjednik Vlade Duško Marković je rekao da je napad nanio nemjerljuvu štetu Crnoj Gori i njenom imidžu. da Država mora direktno i snažno da odgovori na rukavicu koja joj je bačena u lice, i da, što se tiče rokova svi mi još čekamo da Tužilaštvo i drugi nadležni organi kažu – mogu li riješiti slučaj ili ne.


SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?