Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Simović obišao fabriku za preradu drveta na Bioču: Nova fabrika, nova radna mjesta, rast izvoza kao rezultat zajedničkih napora

Objavljeno: 23.05.2018. 19:35 Autor: MPRR
MPRRMPRR
Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja mr Milutin Simović, zajedno sa gradonačelnikom Podgorice Slavoljubom Stijepovićem i predsjednikom Odbora direktora IRF-a Zoranom Vukčevićem, danas su na Bioču obilježili početak rada nove fabrike u oblasti drvne industrije.

U sastavu fabrike, preduzeća „BEKOM – CO“, su savremeno izgrađeni i opremljeni pogoni za primarnu preradu drveta, impregnaciju proizvoda rezane građe i peletara. Ukupna investicija iznosila je 3 miliona eura, obezbijeđenih iz sopstvenih sredstava i kreditnih sredstava IRF-a. U fabrici već radi 30 radnika, a u fazi je prijem novih 16 koji će ovih dana, nakon završetka probne proizvodnje, početi da rade u peletari. Ukupan broj radnika, uključujući i radnike u šumi i distribuciji je 70.

Investitor: Država stvorila ambijent za proizvodnju


Suvlasnik fabrike Petar Kljajević pojasnio je da preduzeće BEKOM posluje i u okviru firme „Šik Lim“ iz Bijelog Polja koja ima još dvije fabrike na sjeveru, te da je ukupan broj zaposlenih u svih pogonima oko 140.
Prema riječima Kljajevića, osnovni podstrek za dosadašnje poslovne iskorake i planove za širenje proizvodnje jeste odluka Vlade da ograniči izvoz drvnih sortimenata jer su time dobili mogućnost da putem koncesija obezbijede kvalitetnu sirovinu, i da ostvare investicione planove za širenje proizvodnje. “To je garant da ćemo biti obezbijeđeni sa sirovinom i da ćemo moći da širimo naše kapacitete”, kazao je Kljajević.

On je naveo da se u ovim fabrikama proizvode građevinske konstrukcije, drvne proizvode za dalju finalnu proizvodnju, posebno namještaja, da planiraju 25.000 tona godišnje da proizvedu peleta, kao i da jedini u Crnoj Gori rade impregnaciju građe. Za sada se, kako je kazao, roba iz primarne proizvodnje izvozi u zemlje regiona, a pelet će ići u zemlje EU – Sloveniju i Italiju.

Vlasnik preduzeća BEKOM pohvalio je i odnos Glavnog grada u realizaciji investicije na Bioču, kao i IRF-a kod kojeg su uzeli povoljna kreditna sredstva za nabavku opreme.
MPRRMPRR

Simović: Nova fabrika, nova radna mjesta, rast izvoza kao rezultat zajedničkih napora

Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja mr Milutin Simović izrazio je zadovoljstvo što se otvara još jedna fabrika, otvaraju nova radna mjesta, i stvara nova vrijednost, a posebno što ta nova vrijednost ima svoje tržište, ne samo regionalno, već i zahtjevno evropsko.

Nova fabrika u oblasti drvne industrije na Bioču rezultat je: preduzetničke energije porodice Kljajević; povoljnog poslovnog ambijenta koji se kreira sa nivoa Glavnog grada; povoljne podsticajne politike kreditiranja koja se kreira sa nivoa Vlade preko IRF-a; odgovorne politike sa nivoa Vlade koja kreira i sprovodi sistemska rješenja za unapređenje sektora šumarstva i drvoprerade“, kazao je Simović koji je podsjetio na rezultate Vladine odluke o ograničavanju izvoza drvnih sortimenata, kao i drugih sistemskih rješenja u ovoj oblasti.

„To je put do novih fabrika, novih radnih mjesta, do novih izvoznih kontigenata, koji nijesu mali. Konkretno ova fabrika imaće preko 5 miliona eura godišnje izvoza, zapošljavaće 70 radnika. To su odgovori u odnosu na ključne prioritete – razvoj ekonomije, na lokalnom nivou, razvoj ekonomije uvažavajući regionalni pristup. Konkretno, u ovom slučaju, na području Glavnog grada, ali svaka lokacija u Crnoj Gori nam je podjednako važna. To je put za stvaranje povoljnih uslova života za sve naše građane“, kazao je Simović dodajući da je pred nama period otvaranja i novih pogona.
MPRRMPRR

Stijepović: Glavni grad je tu za podršku biznisu i razvoju grada i ruralnih područja

Gradonačelnik Podgorice Slavoljub Stijepović kazao je da je za Glavni grad važan svaki novi proizvodni pogon koji se otvori i koji ima dugoročnu održivost, zapošljava radnike i ima perspektivu.
“Jedan od naših prvih koraka prije skoro četiri godine bio otvaranje Biroa za ekonomsku saradnju i podršku biznis zajednici, kako bi omogućili privrednicima da na jednom mjestu nađu sve potrebne informacije, i kako bi imali povratnu informaciju od njih, šta je to što bi mi kao lokalna uprava mogli dodatno da uradimo kako bi ojačali preduzetništvo, a samim tim i zapošljavanje i samozapošljavanje. Dodatni vjetar u jedra dali smo preduzećima na samom početku njihovog poslovanja, obezbjeđujući im besplatan kancelarijski prostor, računovodstvene usluge u prvoj godini rada, refundaciju troškova osnivanja i besplatno savjetovalište” rekao je Stijepović.

On je posjetio da je Glavni grad potpisao Sporazum o saradnji sa IRF. Od njegovih predstavnika usvojili smo metodologiju izrade biznis plana koju ova značajna institucija zahtijeva kako bi svi zainteresovani za kreditna sredstva koje obezbjeđuje Fond, pomoć dobili u našem Birou u vidu besplatnog biznis plana i uputa koje se tiču procedura i karakteristika kreditnih linija koje nudi.

Prema njegovim riječima, sva ulaganja u privredu su upravo u cilju većeg zapošljavanja ljudi. “Posebno smo zadovoljni kada se radi o prigradskim područjima, jer se na taj način doprinosi ispunjavanju jednog od ciljeva ove uprave a to je ravnomjeran razvoj grada” zaključio je Stijepović.

Vukčević: Dobar primjer razvoja porodičnog preduzetništva

Predsjednik Odbora direktora IRF-a Zoran Vukčević kazao je da je fabrika na Bioču dobar primjer, ne samo razvoja drvne industrije, potrebne veće finalizacije prerade drveta, i usmjerenja ka izvozu, već i primjer razvoja uopšte preduzetništva, naročito porodičnog. Ova investicija koja je urađena po najsavremenijim standardima treba da bude dodatni motiv za druge privrednike. Posebno je važno što otvara nova radna mjesta, što je veoma bitno za rješavanje problema nezaposlenosti u Crnoj Gori“, kazao je Vukčević.



PR Služba Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?