Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Potpredsjednik Simović pustio u rad Novi duvanski kombinat: Vlada će nastaviti da radi na otvaranju novih radnih mjesta i rastu životnog standarda i kvaliteta života građana

Objavljeno: 24.05.2018. 17:43 Autor: Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore
Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću
        
Potpredsjednik Vlade za ekonomsku politiku i finansijski sistem i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Milutin Simović pustio je danas u rad Novi duvanski kombinat Podgorica i poručio tom prilikom da će planirani izvoz od 25 miliona eura godišnje doprinijeti uravnoteženju našeg spoljnotrgovinskog deficita, da će nova fabrika pored zapošljavanja više od stotinu ljudi značajno proširiti i mrežu kooperanata, kao i da će Vlada nastaviti da radi na obezbjeđivanju rasta ekonomije i životnog standarda građana i otvaranju radnih mjesta.

„Posebnu vrijednost ovom projektu daje najava investitora o namjeri snaženja i širenja kooperantske mreže primarne proizvodnje duvana na području Zete, Tuzi, Ulcinja, Bara i Bjelopavlića. Kao što vidite, već uveliko se gradi pogon za primarnu preradu otkupljenog duvana. Zbog toga ova fabrika pored radnih mjesta u ovim pogonima, kojih će biti više od 100, imaće svoj najveći pogon pod otvorenim nebom. Pogon u kojem mogu raditi brojni gajitelji duvana sa dugom tradicijom u proizvodnji, koji su generacijama značajan izvor svoje egzistencije ostvarivali predajom duvana duvanskoj industriji. Za razvoj primarne proizvodnje duvana Vlada i resorno Ministarstvo će i dalje snažiti podršku vrijednim domaćinima“ – rekao je potpredsjednik Simović puštajući u probni rad pogone Novog duvanskog kombinata u Podgorici.

Poručivši da Vlada odlučno radi na prioritetu – obezbjeđivanju daljeg dinamičanog rasta naše ekonomije, otvaranju novih radnih mjesta i rastu životnog standarda i kvaliteta života svih građana potpredsjednik Vlade nabrojao više razvojnih projekata širom Crne Gore:

„Juče na Bioču počela je proizvodnju nova fabrika za drvopreradu, večeras Tehnomax otvara najsavremeniji logistički centar ove vrste u jugoistočnoj Evropi. Ovoga maja završeni su radovi na novom turističkom rizortu Ulcinju, kao i na Hotelu Riviera uz intenziviranu izgradnju na brojnim drugim turističkim kapacitetima, koji upotpunjuju našu turističku ponudu i obećavaju nastavak dinamičnog rasta naše turističke privrede i na sjeveru i na jugu. Prije neki dan smo označili početak novog života i novog gutljaja bjelopoljske i crnogorske Rade. Privode se kraju pripreme za početak rada nove velike fabrike za flaširanje vode u Šavniku. U maju su potpisani i ugovori za valorizaciju poljoprivrednog zemljišta u državnom vlasništvu, za površinu od 200 hektara na kojima će se podići novi maslinjaci, plantaže ljekovitog bilja, vinogradi i pogoni za preradu. Ovih dana analiziramo rezultate Prvog javnog poziva u okviru IPARD programa. I ovu priliku koristim da podijelim zadovoljstvo činjenicom da se prijavilo oko 500 proizvođača koji su spremni da realizuju značajne investicije u primarnoj proizvodnji, za šta će ostvariti 60-70% bespovratne podrške. I ovoga maja nastavljamo i intenziviramo radove na brojnim infrastrukturnim projektima: Intenziviraju se radovi na autoputu. Most Moračica kao simbol prve dionice iz dana u dan poprima svoje konačne obrise. Preduzimamo i aktivnosti kako bi ubrzo imali i graditeljske poduhvate na drugoj dionici. Intenziviraju se ulaganja od 120 miliona eura u infrastrukturu skijališta na Bjelasici, Hajli i Durmitoru. Realizacija tih projekata donijeće novi zamah Sjeveru. Donijeće nove razvojne mogućnosti i za turizam i za poljoprivredu i za ostale sektore. Donijeće nova radna mjesta i novi kvalitet života. I u sektoru energetike pokrenuti su brojni kapitalni projekti: ekološka rekonstrukcija Prvog bloka Termoelektrane Pljevlja, izgradnja novog vjetroparka Gvozd, u Nikšiću, uz intenziviranje radova na vjetroparku ma Možuri između Bara i Ulcinja, izgradnja solarne farme na Briskoj gori. u toku su kapitalni remonti u hidroelektranama Piva i Perućica, koji će produžiti životni vijek ovih elektrana i obezbijediti njihovu visoku pogonsku spremnost i sigurnost, intenzivirana je izrada investiciono-tehničke dokumentacije za izgradnju HE Komarnica i ugradnju osmog agregata u HE Perućica“ – rekao je potpredsjednik Vlade.
                    
Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću
                       
Vicepremijer Simović je poručio da kritičari ne štede Vladu koja odlučno radi na ovim ključnim prioritetima.

„Sjetimo se i danas da su mnogi slavodobitno više puta proglašavali kraj duvanske industrije u Crnoj Gori i krah ovoga projekta. I danas, kao i uvijek, kada pobijedi odlučnost, napredak, preduzetništvo, strateško partnerstvo i ostvare se razvojni projekti dežurni kritičari i oni koji u napretku Crne Gore vide svoj poraz – utihnu. Povuku se u tamu svoje 
destrukcije i prežaju nove projekte koje žele zaustaviti. Nećemo se baviti njima. Samo ćemo ih pomenuti da se prepoznaju“ – rekao je potpredsjednik Simović dodajući da će, upkrkos kritikama, biti nastavljena širom Crne Gore gradnja fabrika, novih turističkih kapaciteta, poljoprivrednih i prehrambenih pogona, savremenih puteva, novih enegetskih postrojenja.

„Crna Gora će biti i dalje sve veće gradilište. Nastavićemo posvećeno da radimo na ostvarivanju naše vizije razvoja. Nastavićemo i da snažimo diverzifikujemo našu ekonomiju, u cilju daljeg ostvarivanja visokih stopa rasta, stabilnosti naše ekonomije i posebno otvarajući perspektive za što više novih kvalitetnih radnih mjesta. Našim građanima je potreban evropski kvalitet života. Samo nas dinamičan razvoj i stabilnost mogu brzo dovesti do tog cilja. Na tom putu ne smijemo da izgubimo ni jedan dan. Za to smo i dobili mandat odgovornosti građana Crne Gore“ – rekao je potpredsjednik Vlade za ekonomsku politiku i finansijski sistem Milutin Simović puštajući u rad Novi duvanski kombinat Podgorica.
 
           
Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?