Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Održana konferencija za medije nakon 78. sjednice Vlade Crne Gore

Objavljeno: 24.05.2018. 22:01 Autor: Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore
Služba za odnose s javnošcu

Na konfereniciji za medije održanoj danas nakon sjednice Vlade, ministar rada i socijalnog staranja Kemal Purišić upoznao je javnost sa Informacijom o potrebi Programa osposobljavanja i zapošljavanja mladih sa stečenim visokim obrazovanjem na poslovima neformalnog poslovanja – „Stop sivoj ekonomiji“.

Kako je ministar Purišić istakao, ovaj Program se realizuje treću godinu zaredom od strane Zavoda za zapošljavanje Crne Gore, Uprave za inspekcijske poslove, Uprave prihoda i Uprave policije.

„Program je namijenjen nezaposlenim licima sa završenim visokim obrazovanjem, koja su starosti do 30 godina, a koja su stekla radno iskustvo od najmanje 9 mjeseci kroz stručno osposobljavanje“ – rekao je ministar i dodao da će u program biti uključeno 180 lica sa evidencije ZZZCG. 

Oni će, nakon obuke, obavljati poslove tehničke prirode – provjera poreskih prijava, prijava za zapošljavanje, utvrđivanje obračuna poreskih obaveza, zapošljavanje stranaca, otkrivanje neformalnog rada i praćenje turističke sezone. Ministar Purišić je naveo da će se Program realizovati u svim opštinama, finansiraće se preko ZZZCG sa pozicije aktivne mjere politike zapošljavanja. Ukupan budžet za sporovođenje programa iznosi 555. 000 eura.

Predsjednik Odbora direktora Investicionio-razvojnog fonda Crne Gore Zoran Vukčević predstavio je na konferenciji za medije Izvještaj o radu Investicionio-razvojnog fonda Crne Gore za 2017. godinu s finansijskim iskazima i Izvještajem nezavisnog revizora za 2017. godinu, koji je Vlada danas usvojila.

On je naveo da je IRF u 2017. godini ukupno plasirao 175,6 miliona eura, što je 46 odsto više od planiranog, a 38 odsto više u odnosu na 2016. godinu. Tokom 2017. godine IRF je od 574 zahtjeva za kredit odobrio 407 ili oko 71 odsto.

Posebna pažnja posvećena je prioritetnim sektorima razvoja - turizam, poljoprivreda, generalno proizvodnja, kao i ravnomjernom regionalnom razvoju. U tom smislu, prema manje razvijenim opštinama plasirano je preko 64 miliona eura.

Kako je istakao, značajno je unaprijeđena kreditna aktivnost i sa aspekta direktnog plasmana:

„Mi smo tokom 2017. godine od ukupnog broja plasmana, 85 odsto direktno plasirali. Dakle, značajna porast i u odnosu na 2016. godinu, kada je taj procenat bio 71 odsto“ – naveo je Vukčević.

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE 
 
  
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?