Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Zagreb - Ministri Nuhodžić i Božinović saglasni: policije CG i RH odlično sarađuju, potrebna još jača saradnja pogotovo u borbi protiv masovnih migracija

Objavljeno: 30.05.2018. 23:49 Autor: MINISTARSTVO UNUTRAŠNJIH POSLOVA
Ministri unutrašnjih poslova Crne Gore i Republike Hrvatske Mevludin Nuhodžić i Davor Božinović konstatovali su danas u Zagrebu tokom da ministarstva unutrašnjih poslova i policije dviju susjednih i prijateljskih država odlično sarađuju na svakodnevnom operativnom nivou što donosi konkrtne rezultate, ali da saradnju treba dalje jačati u susret novim izazovima pogotovo masovnim migracijama.




„Saradnja između ministarstava unutrašnjih poslova i policijā Crne Gore i Hrvatske je na zavidnom nivou. Operativna i svakodnevna saradnja granične i kriminalističke policije je rezultirala operativnim akcijama koje se odnose na trgovinu drogama“ – rekao je, među ostalim, ministar Nuhodžić u Zagrebu na kraju prve zvanične posjete Republici Hrvatskoj gdje je boravio na poziv ministra Božinovića.

Ministar Nuhodžić je rekao da je na sastanku bilo riječi i o produbljivanju i daljem unapređenju saradnje u globalnim pojavama poput migracija i radikalizma.

„Naša dosadašnja saradnja obećava da ćemo mi na sve ove izazove i globalne i za one koji su samo izazovi za Hrvatsku u Crnu Goru davati adekvatne odgovore. Posebno su nam u ovom trneutku u fokusu ilegalne migracije“ – rekao je naš ministar.



Ministar unutrašnjih poslova Hrvatske Davor Božinović je rekao da je na dašanjem sastanku bilo riječi i o ovoj temi.

„Migracije su globalni izazov koji u ovom trenutku najviše zaokuplja cijelu Evropsku uniju, pa i jugoistočnu Evropu. Činjenica je da ove godine bilježimo porast migracijskih kretanja iz Turske u Grčku, ove godine više od 18 hiljada, što je opteretilo njene prihvatne kapacitete, a dio migranata nastavlja tzv. zapadno-balkanskim migracijskim pravcem“ – izjavio je ministar Božinović i dodao kako postoji određeni porast nezakonitih migranata koji preko Albanije, Crne Gore i Srbije dolaze u Bosnu i Hercegovinu.

Ministar Nuhodžić se zahvalio domaćinu na pomoći Republike Hrvatske Crnoj Gori u procesu evropskih integracija, dok je domaćin najavio nastavak takve prakse.

MUP Hrvatske

„U novoj Strategiji proširenja Evropska unija je kao jedno od prioritetnih područja saradnje s državama jugoistočne Evrope definisala pitanje sigurnosti i migracija. Spremni smo pomoći Crnoj Gori upravo u zadovoljavaju tih uslova, jer pomažući Crnoj Gori i Albaniji i drugim državna našeg neposrednog susjedstva istovremeno pomažemo Evropskoj uniji i Hrvatskoj. Od kandidata za članstvo u Evropskoj uniji u paketu mjera predloženih u novoj Strategiji proširenja predviđeno je jačanje kapaciteta graničnih policija, usklađivanje s evropskom pravnom tekovinom u području migracija, azila i viza, jačanje prihvatnih kapaciteta, dosljednije sprovođenje sporazuma o readmisiji a recentno i sklapanje statusnih sporazuma s Frontexom“, zaključio je ministar Davor Božinović.

MINISTARSTVO UNUTRAŠNJIH POSLOVA
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?