Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Vlada predložila da članovi Sudskog savjeta nastavljaju da vrše dužnost do izbora novih članova

Objavljeno: 31.05.2018. 22:24 Autor: Kabinet potpredsjednika Vlade Crne Gore
Služba za odnose s javnošću
Vlada je na današnjoj sjednici utvrdila Predlog Zakona o dopunama Zakona o Sudskom savjetu i sudijama.

„Vršeći odgovorno svoju nadležnost, Vlada je predložila dopune ovoga zakona, na način što će predsjednik i članovi nastaviti da vrše dužnost do proglašenja novog sastava Sudskoga savjeta,“ rekao je na konferenciji za medije nakon sjednice Vlade potpredsjednik Vlade i ministar pravde Zoran Pažin.

Podsjetio je da „zbog promjenjivog raspoloženja opozicije da učestvuje u političkom životu“ u Skupštini trenutno ne postoji potrebna većina za izbor članova Sudskog savjeta iz reda uglednih pravnika.

„Sudski savjet je najviši organ sudske vlasti i nadležan je da obezbijedi samostalnost i nezavisnost sudova i sudija, a iz ugla građana to znači prava na pravično suđenje pred nezavisnim i nepristrasnim sudom u razumnom roku. Pravo na pravično suđenje je od uslovljavajućeg značaja za ostvarenje gotovo svih drugih ljudskih sloboda i prava, zbog čega ga nije moguće suspendovati čak ni u vanrednim prilikama, kako to nalaže Član 25 crnogorskog Ustava,“ saopštio je potpredsjednik Pažin.

Naglasio je da uporište za predložene dopune Zakona Vlada nalazi kako u samom Ustavu tako i u važećim međunarodnim pravnim standardima.

„Ustavni princip podjele vlasti podrazumijeva uzajamnu kontrolu i ravnotežu između grana vlasti, što ne bi bilo moguće ukoliko bi jedna grana vlasti bila blokirana i ne bi bila u prilici da vrši svoju ustavnu funkciju. Takođe, treba imati u vidu da naš Ustav poznaje situaciju kada Vlada kojoj istekne mandat, pa čak i Vlada kojoj je izglasano nepovjerenje, nastavlja da vrši dužnost do izbora nove Vlade,“ naveo je Potpredsjednik.

Govoreći o međunarodnim pravnim standardima, podsjetio je na odredbe Evropske konvencije o ljudskim pravima koja propisuje da sudija Evropskog suda kojem ističe mandat nastavlja da vrši svoju dužnost sve do izbora novoga sudije Evropskog suda.

Rekao je da Vlada izražava nadu da će se postupak izbora članova Sudskog savjeta okončati na način što će svi učesnici u političkom životu iskazati savjesnost i odgovornost.

„Ali istovremeno poručuje da svi oni koji političku šansu traže u novoj vrsti opstrukcije na to ne računaju, jer država Crna Gora ima pravni i politički odgovor, kroz svoj pravni poredak, na sva pitanja,“ zaključio je Potpredsjednik.





KABINET POTPREDSJEDNIKA VLADE 

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?