Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Potpredsjednik Simović u Bijelom Polju: Sjever može više, želi više i više mu pripada

Objavljeno: 06.06.2018. 19:00 Autor: MPRR

MPRR MPRR

Dodjela rješenja o podršci poljoprivrednim proizvođačima iz Bijelog Polja, Berana i Petnjice, po javnim pozivima iz Agrobudžeta za nabavku novih grla stoke, preradu i odlaganje stajnjaka, bila je prilika za novi susret potpredsjednika Vlade i ministra poljoprivrede i ruralnog razvoja Milutina Simovića sa poljoprivrednim proizvođačima sa sjevera.

Simović je tim povodom izrazio zadovoljstvo zbog ponovnog susreta i nove prilike za nastavak dijaloga i komunikacije sa proizvođačima, koja za rezultat ima povjerenje i pozitivne trendove u poljoprivredi i razvoju ruralnih područja. “Juče smo bili zajedno u Pljevljima, danas u Bijelom Polju, kao što ćemo to raditi i u narednom periodu u ostalim opštinama. Jednako kao što smo bili u februaru, martu, aprilu i maju, nastavljamo komunikaciju i u junu i narednim mjesecima”, kazao je Simović.

MPRR MPRR

On je istakao da je sektor poljoprivrede najveći proizvodni pogon pod otvorenim nebom u Crnoj Gori, u kome radi veliki broj domaćina i članova njihovih porodica, a čiji je posao zahtjevan i kontinuiran tokom cijele godine. “Nema posebnih prilika, ni potreba ni motiva za sastajanjima sa poljoprivrednim proizvođačima. To je naš redovni posao, kontinuiran, to je naša i profesionalna i ljudska obaveza. Da budemo na terenu, da sa vama podijelimo razmišljanja, damo odgovore u odnosu na vaše zahtjeve i prijave za podršku, da definišemo nove ciljeve i naša nova zajednička pregnuća“, poručio je Simović iz Bijelog Polja.  

Za potpredsjednika Vlade poruka ohrabrenja i dodatne obaveze i odgovornosti prema Bijelom Polju, Pljevljima, i cijelom sjeveru, jeste činjenica da su građani jasno prepoznali puteve napretka. „Jasno je da sjever može više, želi više i da mu više i pripada. Na tragu te odgovornosti, Vlada će biti dodatno posvećena sjeveru Crne Gore, sa osnovnim zajedničkim ciljevima - da zajedno i odgovorno, sa lokalnim upravama, preduzetnicima i vrijednim domaćinima doprinesemo otvaranju radnih mjesta, da obezbijedimo konkuretniju ekonomiju, svuda gdje se stvara nova vrijednost i podiže kvalitet života građana“, kazao je Simović.

MPRR

U Bijelom Polju su uručena rješenja za podršku za nabavku stoke, odlaganje stajnjaka i preradu za proizvođače iz te opštine, Berana i Petnjice. Ukupna vrijednost odobrenih investicija iznosi 2 miliona eura, za koju će od Ministarstva poljoprivrednici dobiti bespovratnu podršku u iznosu nešto više od milion eura. Samo iz Bijelog Polja 47 korisnika je dobilo bespovratnu podršku u iznosu od više od 225 hiljada eura.

Simović je kazao da je ohrabren i pozitivnim trendovima koji se bilježe kada su u pitanju rezultati javnih poziva. „Na nivou Crne Gore stočni fond će biti uvećan za 625 grla krupne stoke i 2200 sitne, što znači da se iz godine u godinu povećava.

Simović je sa poljoprivrednicima podijelio i zadovoljstvo zbog ohrabrujućih preliminarnih rezultata javnog poziva za podršku primarnoj proizvodnji kroz IPARD. „Uskoro ćemo predstaviti rezultate IPARD poziva, ali već sad možemo reći da smo više nego zadovoljni, posebno ako znamo kakva su uporedna iskustva drugih zemalja u korišćenju EU fondova. Iz Bijelog Polja, dobili smo značajnih 72 zahtjeva poljoprivrednika koji žele da iskoriste taj značajan podsticaj“.

„Nastavljamo sa realizacijom IPARD-a, javnih poziva iz Agrobudžeta, direktnih plaćanja i svih drugih programa iz Agrobudžeta za 2018 koji je bio finansijski izdašniji i sadržajniji. Takav trend rasta podrške vjerujem da će biti i u narednim godinama. To nas vodi naprijed. Vaš rad, pregalaštvo, potreba da živite od svog rada, a obaveza Vlade i lokalnih samouprava da vam pomognemo, da postanete konkuretniji, da postanete dio porodice evropskih farmera i imate podsticaje kakve oni imaju“, poručio je Simović, ponavljajući da se nastavlja konituirani dijalog u tom pravcu.

MPRR MPRR MPRR

Kao rezultat prethodnih dijaloga, Simović je kazao da se odreagovalo i na sugestije i poruke koje su upućivali poljoprivrednici i građani sjevera a povodom neodgovornog odnosa koncesionara prema lokalnim putevima. „Po dolasku u Bijelo Polje obišli smo seoske puteve u Vraneškoj dolini i na terenu se osvjedočili u kakvom su stanju. U značajnom ste bili u pravu, čak na nekim lokacijama situacija je lošija nego što ste govorili. Dao sam naloge i vjerujem da će to koncesioanri ozbiljno shvatiti. Obićićemo i ostale koncesionare, jer nešto što se decenijama gradilo kao što je lokalna infrastruktura ne može se uništavati zbog neodgovornosti pojedinaca. Juče smo započeli aktivnosti na sređivanju tog stanja, i insistiraću da tome da koncesionari ozbiljno shvate svoju obavezu u održavanju puteva i uopšte poštovanju obaveza iz koncesionih ugovora“, poručio je Simović.



PR Služba Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?