Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

SAOPŠTENJE: Neće biti novog rasta cijena goriva u Crnoj Gori

Objavljeno: 07.06.2018. 18:56 Autor: Ministarstvo ekonomije
Prema trenutnim procjenama Ministarstva ekonomije ne postoje uslovi za korekciju cijena naftnih derivata u Crnoj Gori u smislu njihovog povećanja, informacija je s kojom je Ministarstvo upoznalo članove Vlade na današnjoj sjednici.

Uslova za povećanje cijena nema s obzirom na činjenicu da je na Platts kotacijama, nakon naglog skoka, zabilježena normalizacija cijena, kao i stabilan trend kretanja kursa DOLAR/EURO, u odnosu na posljednje informisanje Vlade Crne Gore o njihovom kretanju 31. maja ove godine.

Trenutnim stanjem na svjetskoj berzi potvrđena je tadašnja procjena Vlade da se dalji rast cijena naftnih derivata u Crnoj Gori ne očekuje i da ulazimo u period stabilnosti.

Posljednja dva dana obračunskog perioda, odnosno 07. i 08. jun, daće preciznu informaciju da li je cijena nekog od naftnih derivata pala više od 5 % i da li će se time steći uslovi za korekciju u smislu snižavanja cijena.

Postojećim načinom obračuna maksimalno dozvoljenih cijena naftnih derivata, definisanim Uredbom o načinu formiranja maksimalnih maloprodajnih cijena naftnih derivata, uslov za korekciju cijene je razlika u obračunskom periodu u iznosu od ± 5 %. U ovom trenutku ne postoje uslovi za korekciju cijena, s obzirom na to da je dosadašnja razlika u obračunskom periodu:

 Za BMB 98 – 3,53 %,
 Za BMB 95 – 3,74 %,
 Za Eurodizel – 3,63 %,
 Za Lož ulje – 3,18 %.

Vlada Crne Gore će nastaviti da prati kretanja cijena naftnih derivata na svjetskoj berzi, a Ministarstvo ekonomije će biti u stalnoj komunikaciji sa crnogorskim privrednicima, čiju odluku da ne povećavaju cijene proizvoda i usluga pozdravlja.

U skladu sa Uredbom, obračun maksimalno dozvoljenih vrijednosti naftnih derivata Ministarstvo ekonomije vrši svakog drugog ponedjeljka za prethodnih 10 radnih dana. Naredni obračun će se obaviti 11. juna, a eventualno izmijenjene vrijednosti naftnih derivata važiće od 12. juna 2018. godine.

KANCELARIJA ZA ODNOSE SA JAVNOŠĆU
MINISTARSTVO EKONOMIJE
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?