Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Potpredsjednik Simović povodom rezultata prvog poziva kroz IPARD program: Crnogorski sektor poljoprivrede položio je još jedan veliki evropski ispit

Objavljeno: 12.06.2018. 20:43 Autor: MPRR

MPRR MPRR

   

Na prvi javni poziv za bespovratnu podršku investicijama u poljoprivredna gazdinstva kroz IPARD program pristiglo je 389 zahtjeva za planirane investicije u iznosu od oko 27 miliona eura.


Tim povodom danas su održali konferenciju za medije potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja mr Milutin Simović i šef pretpristupne jedinice Generalnog direktorata za poljoprivredu i ruralni razvoj Evropske komisije, gospodin Liam Breslin.


Obraćanje potpredsjednika Simovića prenosimo u cjelosti:

MPRRCrnogorski sektor poljoprivrede položio je još jedan veliki evropski ispit.  Ovo je ocjena koju s pravom možemo dati jer je na prvi javni poziv za bespovratnu podršku investicijama u poljoprivredna gazdinstva pristiglo čak 389 zahtjeva za planirane investicije u iznosu od oko 27 miliona eura.


Uporedna iskustva država korisnika IPARD programa jasno pokazuju vrijednost ovog našeg rezultata.

Svojevremeno, Hrvatska je za dva poziva imala 40 zahtjeva, Makedonija za tri poziva oko 140 zahtjeva, a Turska za, takođe tri poziva, imala je svega 10 zahtjeva.

Uspjeh koji smo postigli rezultat je partnerske saradnje Ministarstva poljoprivrede i Generalnog Direktorata za poljoprivredu i ruralni razvoj Evropske komisije i Delegacije EU u Crnoj Gori na čemu im se zahvaljujemo, rezultat Vladinog odgovornog pristupa i odluke o prioritetnom angažovanju svih nadležnih institucija u realizaciji ovoga projekta i, konačno, rezultat preduzetničke energije i odgovornog odnosa samih poljoprivrednika koji su od početka uključeni u ovaj proces.

Podsjetiću da smo predstavljanje ovog javnog poziva organizovali kroz 22 radionice u prepunim salama širom Crne Gore, u neposrednoj i otvorenoj komunikaciji sa oko 1.000 poljoprivrednika. Stručne i savjetodavne službe Ministarstva i nadležne institucije su i u ovoj fazi posvećeno i efikasno obavile svoj posao. Energija prepunih sala prenijela se i na sami proces pripreme i podnošenja aplikacija, o čemu najbolje govori 389 pristiglih zahtjeva.

Kreirana je i zvanična Internet stranica projekta na kojoj se mogu naći sve informacije i preuzeti sva potrebna dokumenta, pripremljen je i distribuiran neophodni štampani informativni materijal.

Važno je istaći da su zahtjevi stigli iz svih opština u Crnoj Gori i da su ovom mjerom podržani svi poljoprivredni sektori.

Posebno nas raduje činjenica da je veliki broj aplikacija pristigao iz sjevernog regiona - 221 ili 57%.

Najviše zahtjeva odnosi se na nabavku poljoprivredne mehanizacije – 187, zatim na nabavku opreme i mehanizacije – 80, mješovite investicije (izgradnju, nabavku opreme i mehnizacije, podizanje zasada) – 61, a isključivo za izgradnju objekata – 41 zahtjev.

Podsjetiću da ukupan iznos raspoloživih sredstava za ovaj javni poziv iznosi 10.720.000 EUR, a finansijska podrška se sastoji se od 75% evropskih sredstava i 25% iz budžeta Crne Gore, a namijenjena su za investicije od 10.000 do 500.000 eura.

MPRR MPRR

Šta su naši dalji koraci?

U toku je proces administrativne kontrole svakog pojedinačnog zahtjeva u skladu sa akreditovanim procedurama.

Bespovratna podrška će iznositi 60% vrijednosti prihvatljivog iznosa investicije, odnosno 65% za nosioce poljoprivrednog gazdinstva mlađe od 40 godina.

Za poljoprivredna gazdinstva locirana na nadmorskoj visini većoj od 600 m, podrška iznosi 70%.

Odluka o dodjeli sredstava podrške i ugovaranju biće donijeta nakon kontrole svih zahtjeva, bodovanja i rangiranja onih koji uspješno prođu administrativnu i terensku kontrolu.

Pred nama je obiman, zahtjevan i odgovoran posao koji ćemo realizovati na maksimalno efikasan način, poštujući sva akreditovana evropska pravila i procedure.

I ovdje bih se osvrnuo na uporedna iskustva.

  • Hrvatskoj je za kontrolu i odobravanje 40 pristiglih zahtjeva bilo potrebno 218 dana,
  • Makedoniji za oko 140 zahtjeva – 152 dana, a
  • Turskoj za svega 10 zahtjeva – 101 dan.

Ponavljam, mi imamo 389 zahtjeva.

Siguran sam da ćemo odgovornim, posvećenim i dalje partnerskim odnosom Ministarstva poljoprivrede i korisnika podrške uspješno završiti sve neophodne procedure, i realizovati investicije koje će našim proizvođačima obezbijediti novi zamah u razvoju, otvoriti nova radna mjesta i doprinijeti unapređenju kvaliteta života u njihovim sredinama.

I na kraju želim da napomenem da je u toku realizacija drugog javnog poziva za podršku za preradu i da se zahtjevi mogu predavati do 16. jula.

Takođe, u toku su naše zahtjevne aktivnosti na akreditovanju nove mjere u okviru IPARD programa, koja je usmjerena na diverzifikaciju aktivnosti u ruralnim sredinama.

MPRR MPRR

Breslin: Crna Gora na dobrom putu da u potpunosti iskoristi sredstva IPARD-a

Odličan odziv poljoprivrednih proizvođača na prvi javni poziv kroz IPARD program je znak da Crna Gora može u potpunosti iskoristiti raspoloživa pretpristupna sredstva EU za poljoprivredu, ocijenio je danas šef pretpristupne jedinice Generalnog direktorata za poljoprivredu i ruralni razvoj Evropske komisije, gospodin Liam Breslin.

„Na prvi poziv za podršku imali ste blizu 400 zahtjeva, što je odličan odziv. Ministarstvo je imalo intenzivnu kampanju, praktično od vrata do vrata, kako bi doprli do svih farmera i pomogli im da shvate mogućnosti i šanse. Sada će Ministarstvo obraditi sve zahtjeve, a ono što želim da vidim je da ne vratite ništa Briselu, nego da u potpunosti iskoristite raspoloživa sredstva. Siguran sam da je Crna Gora na pravom putu da to ostvari, kako bi bila kvalifikovana da koristi i veći budžet od strane EU“, ocijenio je Liam.

Predstavnik DG Agri u EK kazao je da je primjena IPARD programa veliki iskorak za Crnu Goru, čestitajući potpredsjedniku Vlade i ministru poljoprivrede i ruralnog razvoja Milutinu Simoviću i zaposlenima u Ministarstvu na trudu koji su uložili da Crna Gora dobije akreditaciju za IPARD program, dodajući da su odradili to na najbolji način.

Podsjetio je da kroz IPARD Crna Gora ima na raspolaganju 39 miliona eura bespovratnih sredstava EU za podršku farmerima i prerađivačkoj industriji, što predstavlja veliku šansu za unapređenje farmi i prerađivačke industrije, modernizaciju i rast konkuretnosti domaće proizvodnje.

„Posjetio sam više puta Crnu Goru, njen sjever, centralni dio. Bio sam jako impresioniran. Poljoprivredni sektor ima jako dobar potencijal i mislim da je važno iskoristiti mogućnosti IPARD podrške, kako bi se generisao dalji razvoj“, poručio je Breslin.



Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?