Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Ministarka Damjanović u Briselu: EK spremna da pomogne pronalaženju načina za finansiranje Međunarodnog instituta za održive tehnologije u Jugoistočnoj Evropi

Objavljeno: 12.06.2018. 21:40 Autor: Ministarstvo nauke
Ministarstvo nauke Ministarstvo nauke

Ministarka nauke dr Sanja Damjanović razgovarala je u Briselu novoizabranim generalnim direktorom Direktorata za nauku i inovacije Evropske komisije Žan-Erikeom Pakeom (Jean-Eric Paquet), koji je rekao da je spreman da pomogne pronalaženju načina za finaisiranje Međunarodnog instituta za održive tehnologije u Jugoistočnoj Evropi (SEEIIST).

„Ovo je sjajan projekat o kojem sam puno čuo od svojih kolega, ali i mog prethodnika Roberta Jana Smitsa i spreman sam da pomognem da se nađe način za finansiranje ove inicijative“ – kazao je direktor Pake.

Koordinator projekta TIARA, konzorcijuma koji čine osam država - Francuska, Španija, Njemačka, Italija, Švedska, Poljska, Ujedinjeno Kraljevstvo i Švajcarska i međunarodne organizacije poput CERN-a, prof. Aleksan Roj (Roy) je predložio da početna sredstva za projekat Međunarodnog instituta budu obezbijeđena kroz pozive EU za istraživačku infrastrukturu kako je to rađeno u više projekata. On je ocijenio da je segment finansiranja u narednoj godini krucijalan za ovaj projekat.

Upoznajući direktora Pakea sa dosadašnjim aktivnostima na uspostavljanju inicijative ministarka nauke je istakla da je u prethodnih godinu dana, a naročito od oktobra 2017. godine, postignuto mnogo rezultata na jačanju ove ideje i njenom transformisanju u regionalni projekat. Ona je posebno istakla podršku i spremnost Vlade Crne Gore da ovu ideju prihvati kao izuzetan generator razvoja čitavog regiona, ne samo na polju nauke, nego i ekonomije.
Takođe, ministarka Damjanović je ukazala da region Zapadnog Balkana ima izvrsnu prošlost i tradiciju kada je o nauci riječ, te da je Institit način da se ta prošlost obnovi na najbolji mogući način.

„Jedan od najvećih problema našeg regiona jeste odliv talenata. Decenijama ne uspijevamo da u zemljama zadržimo najbolje među najboljima, iz razloga što u zemljama regiona ne postoje tzv. 'first class research', kao ni vrhunska naučna infrastruktura koja bi upravo omogućila naučnicima da rade u uslovima kao njihove kolege u inostranstvu. Ovaj projekat može da promijeni tu sliku i ne samo zadrži postojeće, nego i vrati veliki broj onih koji su napustili ovaj region. Na ovaj način riješili bi naše višestruke probleme, ali i neke od vaših velikih izazova, te smanjili bi jaz koji je sada više neko očigledan između Zapadnog Balkana i ostatka Evrope“ – kazala je ministarka Damjanović.

Nekadašnji generalni direktor CERN-a i inicijator ideje SEEIIST prof. Hervig Šoper je u razgovoru posebno istakao važnost sadašnjeg momenta ocijenivpi da je ovaj projekat zaista uspio da na pravi način animira naučnu, ali i političku zajednicu.

„Hadronska kancer terapija jednoglasno je od strane regiona izabrana kao opcija za budući institut i sada je pravi momenat za prepoznavanje dosadašnjih napora od strane EU“ – rekao je na sastanku prof. Šoper.

Ministarka nauke Crne Gore razgovarala je i sa šefom jedinice za Crnu Goru u Generalnom direktoratu za politiku susjedva i pregovore o proširenju Tomasom Haglajterom (Thomas Hagleitner)

Tema sastanka bila je mogućnost finansiranja projekta kroz IPA strukturu, sa posebnim akcentom na regionalnu IPA komponentu

MINISTARSTVO NAUKE CRNE GORE
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?