Manja slova Veća slova RSS

Pitajte Vladu

 

Prijava zloupotrebe službenih vozila

 

Ministar Darmanović u prvoj zvaničnoj posjeti Gruziji: Otvoren Konzulat Crne Gore u Tbilisiju

Ministar Darmanović u prvoj zvaničnoj posjeti Gruziji: Otvoren Konzulat Crne Gore u Tbilisiju
Datum objave 13.06.2018 15:03 | Autor MVP | Izvor: Ministarstvo vanjskih poslova

Ispis Štampaj stranicu


MVPMinistar vanjskih poslova prof. dr Srđan Darmanović boravio je u prvoj zvaničnoj posjeti Gruziji na poziv potpredsjednika Vlade i ministra vanjskih poslova Gruzije Mihaila Džanelidzea.

U razgovoru sa gruzijskim šefom diplomatije, ministar Darmanović je ocijenio da je posjeta Gruziji posebno značajna u kontekstu daljeg snaženja tradicionalno prijateljskih odnosa i unapređenja političkog dijaloga dvije države.

Naglasio je da se Crna Gora, kao punopravna članica Alijanse, zalaže za nastavak sprovođenja politike otvorenih vrata NATO-a i da, s tim u vezi, podržava aspiracije Gruzije.

Ponovio je opredjeljenje Vlade Crne Gore da nastavi sa podrškom suverenitetu i teritorijalnom integritetu Gruzije unutar njenih međunarodno-priznatih granica.

Potpredsjednik Vlade i ministar Džanelidze je istakao da je članstvo Crne Gore u NATO pozitivan signal za Gruziju i da je time poslata jasna poruka o spremnosti Sjevernoatlantske alijanse za prijem novih članica.
MVP
Džanelidze je iskazao interesovanje za razmjenu iskustava u evropskim integracijama, pri čemu je istakao da je Crna Gora lider u ovom procesu.

Sagovornici su se saglasili da je privrženost država evroatlantskom sistemu vrijednosti važno za jačanje stabilnosti i sigurnosti svake države i regiona kojem pripada.

Konstatovano je da postoji prostor za unapređenje saradnje u oblastima ekonomije, turizma, poljoprivrede i saobraćaja i istaknuta spremnost za organizovanje bilateralnih konsultacija.

Tokom zvanične posjete Gruziji, ministar Darmanović je otvorio Konzulat Crne Gore na čelu sa počasnim konzulom Tejmurazom Kurkhulijem, sa sjedištem u Tbilisiju.

Šef diplomatije je izrazio uvjerenje da će otvaranje Konzulata Crne Gore u Tbilisiju doprinijeti pospješivanju sveukupne saradnje između dvije države.

Tokom prve posjete Gruziji, ministar Darmanović je razgovarao i sa ministrom finansija Mamukom Bakhtadzeom.