Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Ministarka Damjanović sa direktorom Udruženog istraživačkog centra: Strategija pametne specijalizacije Crne Gore do kraja godine

Objavljeno: 13.06.2018. 22:24 Autor: Ministarstvo nauke
Ministarstvo nauke Ministarstvo nauke

Ministarka nauke Sanja Damjanović boravi u Briselu gdje se sastala sa Vladimirom Suchom, generalnim direktorom Udruženog istraživačkog centra – JRC. Ključna tema sastanka bila je Strategija pametne specijalizacije, na čijoj izradi Crna Gora ubrzano radi upravo uz podršku tima JRC-a.

Direktor Sucha je istakao u razgovoru da je Crna Gora najviše odmakla u ovom procesu i da vjeruje da je kraj godine realan datum za finalizovanje dokumenta. On je obećao i dodatan eksperski tim Crnoj Gori, sredinom septembra, koji će pomoći da se aktivnosti dodatno ubrzaju.

Strategija pametne specijalizacije je novi pristup ekonomskom razvoju pokrenut od strane Evropske unije i predstavlja sveobuhvatnu procjenu kapaciteta, te targetiranje najkonkurentnijih grana koje imaju inovativni potencijal da omoguće ubrzan ekonomski i naučni razvoj zemlje.

Ministarka Damjanović je iskoristila priliku da direktora Suchu upozna sa dosadašnjim aktivnostima na uspostavljanju Međunarodnog instituta za održive tehnologije u Jugoistočnoj Evropi (SEEIIST), kao i narednim koracima u cilju realizacije ovog regionalnog projekta.

Ona je istakla da je region bio jedinstven u izboru opcije, te da će budući projekat biti namijenjen Hadronskoj kancer terapiji, najsavremenijoj metodi za liječenje velikog broja vrsta kancera. Ovaj region treba istraživačku infrastrukturu na najvišem nivou kako bi mogao u perspektivi postati konkurentan ostatku Evrope.

Tokom susreta, ministarka Damjanović je govorila i o planiranom uspostavljanju tzv. kliničke mreže, koja bi omogućila budućim pacijentima da budu tretirani od strane ne samo jednog, već internacionalnog tima stručnjaka, odnosno onkologa. S tim u vezi, ministarka je zamolila JRC za podršku, imajući u vidu da je riječ o centru koji svoje institute ima širom Evrope i svijeta. Uz to, na sastanku je bilo riječi i o pristupu crnogorskih naučnika upravo ovim centrima, što će, obećao je direktor Sucha, u skorijem periodu biti moguće bez bilo kakvog dodatnog finansijskog učešća.

Ranije danas ministarka Damjanović je učestvovala i na sastanku Regionalnog savjeta za saradnju (RCC), koji je bio posvećen kreiranju jedinstvenog regionalnog stava o budućem novom okvirnom programu za nauku i inovacije, pod nazivom Horizont Evropa, a koji ima za cilj da zemlje regiona utiču na promjene budućeg okvirnog programa u korist Zapadnog Balkana.

Predlog ovog programa zvanično je prezentovao komesar za nauku i inovacije Karlos Moedas, 7. juna u Briselu. Budući okvirni program premašio je sve dosadašnje cifre i za nauku u Evropi za period 2021/2027 predloženo je čitavih 100 milijardi eura, što je 20 milijardi vise u odnosu na tekući Horizont 2020.

Ministarstvo nauke
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?