Manja slova Veća slova RSS

Pitajte Vladu

 

Prijava zloupotrebe službenih vozila

 

Bošković i Parli o unapređenju saradnje u oblasti odbrane

Bošković i Parli o unapređenju saradnje u oblasti odbrane
Datum objave 13.06.2018 17:10 | Autor mod | Izvor: Ministarstvo odbrane

Ispis Štampaj stranicu


Tokom boravka u Parizu, ministar odbrane Crne Gore mr Predrag Bošković imao je zvaničan bilateralni susret sa ministarkom vojske Francuske Republike, Florans Parli (Florence Parly). Tema sastanka bili su modaliteti za unapređenje saradnje dvije zemlje u oblasti odbrane, a razmijenjena su i mišljenja o savremenim bezbjednosnim izazovima.

Ministar Bošković je poručio da će Crna Gora ostati posvećena jačanju saradnje sa saveznicima, kao dio porodice država čiji se odnosi zasnivaju na povjerenju i uzajamnoj podršci. Apostrofirao je ulogu naše zemlje kao promotera prozapadnih vrijednosti i Sjevernoatlantskog saveza u regionu, kao i značaj podrške koju je Francuska Republika pružila Crnoj Gori u reformi sistema odbrane, dosadašnju saradnju u oblasti vazduhoplovstva i mornarica dvije vojske, naoružanja, učenja francuskog jezika, učešća u mirovnim misijama i kodifikacije.

Ministar je naveo da Crna Gora izuzetno cijeni vidljivo prisustvo Francuske u regionu Zapadnog Balkana, istakavši da „ovaj region ne može biti stabilan bez jasne evroatlantske vizije, kao što ni Evropa ne može biti bezbjedna bez pune integracije Zapadnog Balkana“. Poručio je i da se jedino zajedničkim naporima možemo izboriti sa bezbjednosnim izazovima, te potvrdio spremnost Crne Gore za učešće u međunarodnim misijama i operacijama, kako bi doprinijela globalnoj bezbjednosnoj sceni, u cilju očuvanja mira i stabilnosti. Bošković je upoznao ministarku Parli da Crna Gora intenzivno radi na modernizaciji vojne opreme, što će omogućiti našoj Vojsci da se ravnopravno sa saveznicima suoči sa savremenim bezbjednosnim prijetnjama, te da je Crna Gora odabrala sistem kolektivne odbrane kao svoju budućnost, i opredijelila se za kontinuirano ulaganje u sistem odbrane, sa ciljem jačanja interoperabilnosti svojih snaga.

Ministarka Parli se zahvalilia crnogorskom kolegi na posjeti, izrazivši zadovoljstvo postignutim napretkom i reformama u sistemu odbrane Crne Gore, uz očekivanje da će i ostale zemlje regiona slijediti naš primjer. Naglasila je da je naša zemlja prepoznata kao kredibilan saveznik, te da će punopravno članstvo Crne Gore doprinijeti stabilnosti međunarodne zajednice. Francuska ministarka se posebno fokusirala na bezbjednosne rizike i prijetnje današnjice, te istakla da se saveznici moraju držati skupa, kako bi na pravi način sačuvali vrijednosti koje baštine demokratska društva. Poručila je da će Francuska nastaviti da podržava Crnu Goru, u cilju jačanja njenih kapaciteta u oblasti sistema odbrane i bezbjednosti.

Sagovornici su se složili da postoji prostor za intenziviranje odbrambene saradnje dvije zemlje, te izrazili spremnost za jačanje odnosa u predstojećem periodu, u domenu zajedničkog interesa.

Ministar Bošković boravi na sajmu naoružanja „Eurosatory 2018“, koji traje do 15 juna u Parizu.

mod