Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Premijer Duško Marković na konferenciji Europa Forum Wachau: Zapadnom Balkanu je mjesto u Evropi, politika proširenja EU je politika bezbjednosti i sigurnosti za sve

Objavljeno: 16.06.2018. 18:31 Autor: Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore
Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću


Predsjednik Vlade Duško Marković rekao je danas na konferenciji „Europa Forum Wachau“ u Austriji da je Balkan danas u boljoj situaciji nego prije dvadeset godina, ali da izazovi još postoje kako kovencionalni tako i novi, i da evropska politika proširenja predstavlja najbolju garanciju još veće sigurnosti našeg regiona ali i Evrope u cjelini.

„Zbog toga što nemamo stepen sigurnosti i bezbjednosti svi zajedno patimo i kao države i kao pojedinci. To što je Balkan bio u peramanetnoj nesigurnosti i nestabilnosti vodilo nas je uništavnju sopstvenih resursa. Zato je danas Zapadni Balkan tako daleko iza razvijene Evrope“ – rekao je predsjednik Marković na konferenciji na temu „Bezbjednosni izazovi i borba protiv nelegalne migracije, sa fokusom na Zapadni Balkan“ na kojoj učestvuje zajedno sa predsjednicima vlada Republike Hrvatske Andrejom Plenkovićem i Republike Srbije Anom Brnabić.

Austrujski savezni kancelar Sebastijan Kurc (Kurz), na čiji poziv je predsjednik Marković doputovao u Austriju, ponovio je, između ostalog, otvarajući Forum, da je njegova zemlja odlučna da ostane fokusirana na naš region.

Premijer Marković je obraćajući se učesnicima konferencije rekao da Zapadni Balkan želi da bude dio Evrope i da dosegne evropske vrijednosoti koje nam nedostaju kako bismo naše nesporne resurse pretvorili u dobro za građane.

„Mi želimo da pripadamo Evropi. To je Evorpa koja nam treba, to je Evropa vijednosti koja će nam omogućiti da valorizujemo resurse i naš život učinimo boljim“ – rekao je predsjednik Vlade.
Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

Premijer je dodao da su stabilnost i sigurnost ključne vrijednosti za države Zapadnog Balkana ali i Evrope u cjelini.

„Za to nam je potreban novac. Moramo osnažiti naše policijske snage. Moramo imati novca i za druge stvari. Zato pozdravljamo povećanje budžeta za migracije i bezbjednost kroz novu Strategiju za Zapadni Balkan. Crna Gora će uraditi sve da rješava probleme i izazove sigurnsoti i bezbjednosti jer je to važno za našu budućnost i za Evropu kojoj želimo da pripadamo. Crna Gora će graditi partnerstvo i unutar regiona sa susjedima“ – rekao je Premijer.

Predsjednik Marković je rekao, govoreći o talasu migranata, da naša država dobro sarađuje sa Fronteksom, da u skladu sa sporazumima o readmisiji prima natrag sve migrate koji iz naše zemlje uđu u Bosnu i Hercegovinu i Hrvatsku, i da takav odnos želimo i sa Albanijom.

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

Podsjećajući da su juče ministri unutrašnjih poslova Crne Gore i Albanije dogovorili jaću zajedničku kontrolu granice premijer Marković je rekao da naša zemlja preduzuma sve mjere kako bi se uspješno suočila sa problemom masovne migracije. Odgovarajući na putanje jednog od učesnika Premijer je rekao da naša zemlja za sada ne planira da postavlja na granicu ogradu od bodljikave žice.

Izlaganje na konferenciji predsjednik Marković je zaključio ocjenom da je politika proširenja Evropske unije najbolja garancija bezbjednosti i našeg regiona i Evrope u cjelini.

Mjesto Zapadnog Balkana je u Evropi. Politika proširenja je politika bezbjednosti i sigurnosti za sve“ – zaključio je predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković izlaganje na konferenciji Europa Forum Wachau u Kremsu u Austriji.

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću




SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?