Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Ministarka nauke na Sedmom Ministarskom sastanku na temu istraživanja i inovacija u Briselu

Objavljeno: 26.06.2018. 00:56 Autor: Ministarstvo nauke
Ministarstvo nauke Ministarstvo nauke 
   
Ministarka nauke dr Sanja Damjanović učestvovala je na Sedmom Ministarskom sastanku na temu istraživanja i inovacija, koji je održan danas u organizaciji Evropske komisije, u Briselu. Sastankom je predsjedavao evropski komesar za istraživanje, nauku i inovacije, g-din Karlos Moedas.

U uvodom izlaganju, komesar Moedas je kazao da se jasno prepoznaje politička volja Regiona da unaprijedi oblast istraživanja i inovacija, te pozdravio povećanje učešća zemalja Zapadnog Balkana u najvećem EU okvirnom programu za istraživanje i inovacije “Horizont 2020”.

Komesar je posebno naglasio potrebu za jačanjem regionalne saradnje u kontekstu kreiranja atraktivnih mogućnosti koje će privući talentovane ljude i zadržati ih u regionu. U tom smislu, ukazao je na značaj osnivanja centara koji istovremeno povezuju region, promovišu osnovna istraživanja, stimulišu inovacije, odgovaraju na globalne izazove, omogućavaju nova radna mjesta, privlače talente i u krajnjem, doprinose ekonomskom razvoju regiona.

Pozdravljajući aktivno učešće i posvećenost zemalja Zapadnog Balkana istraživanju i inovacijama, sa posebnim osvrtom na segment internacionalizacije, komesar Moedas je ukazao i na sve zreliji pristup nauci u regionu. On je potvrdio da je Evropska komisija spremna da aktivno podrži učešće zemalja Zapadnog Balkana u novom EU Okvirnom programu za istraživanje i inovacije.

Nakon obraćanja komesara Moedasa, uslijedio je panel na kojem su resorni ministri predstavili ključne nacionalne prioritete u nauci, kao i aktivnosti na unaprijeđenju inovacija. Ministarka nauke, dr Sanja Damjanovć, predstavila je novu Strategiju naučnoistraživačke djelatnosti, kao i aktivnosti na izradi Strategije pametne specijalizacije. Ministarka je ukazala na prioritete u finansiranju inovativne djelatnosti, ističući poziv za veće inovativne grantove, ali i podršku Evropske komisije u vidu posebnog instrumenta podrške politikama, a koji će Crna Gora iskoristiti za unaprijeđenje start up ekosistema i izradu programa podrške.

G-đa Maria Cristina Russo
iz Generalnog direktorata za istraživanje moderirala je drugim panelom. Nakon predstavljanja zaključaka sa sastanka Upravljačke platforme, održanog ranije danas, prezentovani su projekti centara izvrnosti u regionu.

Ministarka je imala priliku da na Sastanku prezentuje regionalni projekat, odnosno međunarodni Institut za održive tehnologije na prostoru Jugoistočne Evrope, koji bi, u kontekstu izlaganja komesara Moedasa, unaprijedio saradnju u nauci, istraživanju i tehnološkom razvoju regiona i spriječio odliv talenata, okupljajući ih upravo u ovom regionalnom centru izvrsnosti. Institut je još jednom dobio podršku svih zemalja učesnica sastanka.

Takođe, predstavnici Komisije su imali prilike se upoznaju sa projektom Centra izvrsnosti u Bioinformatici “BIO ICT”, koji je prezentovala menadžerka projekta, Tanja Knežević, sa Univerziteta Crne Gore.

Generalni direktor za istraživanja i inovacije, Žan Erik Pake, pozdravio je, tokom završne riječi, reforme zemalja Zapadnog Balkana u oblasti istraživanja i inovacija, kao i njihove napore ka jačanju ulaganja u ovu oblast. Ukazao je na podršku Komisije zemljama regionu za učešće u novom EU Okvirnom programu za istraživanje i inovacije, te akcentovao značaj sinergije EU fondova za nauku i obrazovanje.

MINISTARSTVO NAUKE
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?