Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Odgovor Zastupnika CG pred ESLJP na upit medija u vezi sa presudom KIPS DOO i Drekalović protiv Crne Gore

Objavljeno: 26.06.2018. 22:43 Autor: Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore
Povodom upita više medija o presudi Evropskog suda za ljudska prava u predmetu KIPS DOO i Drekalović protiv Crne Gore, upućenih Zastupniku Crne Gore pred Evropskim sudom za ljudska prava upoznajem širu javnost da je Evropski sud u navedenoj presudi u dijelu našao da je predstavka neprihvatljiva, dok je u dijelu utvrdio povrede člana 6 stav 1 i člana 13 Konvencije, kao i člana 1 Protokola 1 uz Konvenciju.

Evropski sud je u izreci presude podnosiocima predstavke dosudio zajednički iznos od 7.500,00 € na ime materijalne štete za troškove postupka, dok je drugom podnosiocu predstavke (g-dinu Drekaloviću) na ime nematerijalne štete dodijelio iznos od 1.500,00 €. Kada je u pitanju zahtjev prvog podnosioca predstavke (KIPS DOO) za naknadu materijalne štete, koji je preciziran na iznos od 30.764.542,22 €, Evropski sud nije odlučivao o osnovanosti ovog zahtjeva niti je prihvatio isti kao osnovan, već je iskoristi svoje pravo da u skladu sa članom 44 stav 2 Konvencije pozove strane u postupku da u određenom roku obavijeste taj Sud da li je između njih postignuta neka vrsta dogovora.

S obzirom na to da je riječ o presudi koja je danas objavljena, i da je riječ o činjenično i pravno složenom predmetu javnost će blagovremeno biti upoznata o svim pitanjima od značaja nakon detaljne analize stanovišta Evropskog suda koja su iskazana u navedenoj presudi i drugih relevantnih okolnosti.

Valentina Pavličić
Zastupnik Crne Gore pred Evropskim sudom za ljudska prava
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?