Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Razgovarali premijer Marković i državni sekretar Svete Stolice Parolin: Vatikan podržava multietnički i multikonfesionalni sklad u CG i našu evropsku integraciju

Objavljeno: 27.06.2018. 21:57 Autor: Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore
Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković i državni sekretar Svete Stolice kardinal Pjetro Parolin saopštili su danas nakon zvaničnih razgovora da su odnosi dviju država dobri i da će biti dodatno ojačani skorim otvaranjem apostolske nuncijature u Podgorici, kao i da Sveta Stolica u potpunosti podržava multietnički i multikonfesionalni sklad u Crnoj Gori i evropsku integraciju naše zemlje.

„Posebno se zahvaljujemo na razumijevanju i podršci Svete Stolice evroatlantskoj orijentaciji i aspiracijama Crne Gore za članstvo u Evropskoj uniji i, uopšte, podršci Crnoj Gori i regionu Zapadnog Balkana. Kao zemlja kojoj je u tradiciji vjerska i nacionalna tolerancija i razumijevanje, kao ključna pretpostavka naše stabilnosti i napretka, u tom smislu cijenimo i ulogu katoličke zajednice u Crnoj Gori u očuvanju te temeljne vrijednosti Crne Gore” – rekao je nakon sastanka premijer Marković.

Kardinal Parolin je iskazao punu podršku Svete Stolice evropskim aspiracijama naše zemlje rekavši da višenacionalni i multireligijski sklad treba da bude doprinos Crne Gore Evropi.

„Sveta Stolica se može samo radovati približvavanju evropskoj porodici narodā sa kontinetna koji su dio Evrope. Snažni angažman Evropske unije prema Zapadnom Balkanu je pozitivan znak i nadam se da će na samitima koji su ovih dana na programu to biti još snažnije potvrđeno. Evropska unija nije samo ekonomski i pravni sistem već je to i mirotvorni projekat i zajednica principa i vrijednosti. Zaista želim da Crna Gora uđe u tu zajednicu i da time dâ doprinos kao socijani i društveni model koji je sposoban da očuva i religijski i kulturni identitet svojih građana i da promoviše međuetničku i međuireligijskui saradnju i sklad i angažman na zaštiti prirodne sredine jer su zakoni priorde naša zajednička kuća“ – rekao je kardinal Parolin.

Državni sekretar Svete Stolice je izrazio zahvalnost državnoj vlasti Crne Gore na odnosu prema katoličkoj zajednici.

„Sa zadovoljstvom sam saznao da je Crna Gora u svom etničkom i religijskom pluralitetu i u tom duhu ažurira sopstveno zakondavstvo kako bi dodatno ojačala religijske slobode koje su nedjeljive od svih drugih sloboda“ – rekao je kardinal Parolin u obraćanju javnosti nakon zvaničnih razgovora.

Državni sekretar Svete stolice dočekan je u Podgorici uz najviše državne počasti.

Prva ličnost izvršne vlasti Vatikana raazgovaraće i sa predsjednicima Crne Gore Milom Đukanovićem, Skupštine Crne Gore Ivanom Brajovićem i ministrom kulture Aleksandrom Bogdanovićem.

Tokom višednevne zvanične posjete Crnoj Gori kardinal Parolin će služiti svete mise u Podgorici, Baru i Kotoru.

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE





Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?