Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Predsjednik Vlade Duško Marković na Premijerskom satu: Vlada kontinuirano radi na unapređenju životnog standarda građana, rezultati za 2018. su odlični

Objavljeno: 27.06.2018. 23:08 Autor: Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore
Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću


Predsjednik Vlade Duško Marković rekao je danas u Skupštini Crne Gore da Vlada radi kontinuirano na unapređenju kvaliteta života građana jer je to osnovni cilj naše ekonomske politike i da se životni standard građana u Crnoj Gori postepeno približava evropskom čemu je doprinio i snažan ekonomski rast od 4,4% u prošloj godini kao i da su ekonomski pokazatelji za ovu godinu odlični.

„Vlada kontinuirano radi na unapređenju kvaliteta života građana, i to je osnovni cilj naše ekonomske politike. Životni standard u Crnoj Gori postepeno se približava evropskom, i dostigao je skoro polovinu prosjeka u zemljama Evropske unije. Tome je doprinio i snažan ekonomski rast od 4,4% u prošloj godini, koji je pozicionirao našu državu značajno ispred ostalih država regiona Zapadnog Balkana, a mjereno bruto domaćim proizvodom po glavi stanovnika. Snažan ekonomski rast u prošloj godini, ostvaren iznad projekcija i Vlade i referentnih međunarodnih institucija, rezultat je mjera ekonomske politike usmjerenih na jačanje fiskalne stabilnosti, i povećanja konkurentnosti naše ekonomije. I pored fokusa na sprovođenju mjera fiskalne konsolidacije, Crna Gora je u 2017. godini zabilježila jednu od najviših stopa rasta u Evropi, što uspjeh čini većim i u našim očima i u očima naših partnera“ – rekao je predsjednik Vlade.

Premijer Duško Marković je rekao da su sepozitivne ekonomske performanse nastavljene su i u 2018. godini, o čemu svjedoči nedavno objavljen preliminarni podatak Monstata o realnom rastu crnogorske ekonomije od 4,5% u prvom kvartalu 2018. godine.

„Trend pozitivnih ekonomskih kretanja nastavlja se i u drugom kvartalu ove godine, dakle već sada govorim o drugom kvartalu, i to naročito kod industrijske proizvodnje koja je u prvih pet mjeseci povećana za 31,2%, čemu dominantno doprinosi proizvodnja električne energije, povećana čak duplo u odnosu na isti period iz prošle godine. Poslije duže vremena, rast u energetici nije samo posljedica povoljnih hidroloških prilika, već i realnog širenja proizvodnih kapaciteta“ – rekao je Premijer.

Premijer je rekao da je izuzetno zadovoljan ostvarenim rezultatima, da je i dalje izazov obezbijediti dugoročnu održivost ekonomskog rasta, kako bismo još brže sustuzali evropski kvalitet života i naglasio da će Vlada nastaviti da daje podršku razvoju malih i srednjih preduzeća u oblastima u kojima Crna Gora ima komparativne prednosti, posebno na Sjeveru zemlje.


SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?