Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Predsjednik Marković odbacio tvrdnje poslanika Kneževića: U Crnoj Gori nema kampova za migrante - to su političke manipulacije

Objavljeno: 27.06.2018. 23:17 Autor: Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore
Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković je, u odgovoru na poslaničko pitanje, odbacio tvrdnje poslanika DF-a Milana Kneževića da će Crna Gora graditi kampove za više hiljada ilegalnih migranata.

„Gospodine Kneževiću, to nije tačno, to je manipulacija. Niti sam to kazao, niti će Crna Gora biti prihvatilište migranata u ime Evropske unije“, naglasio je predsjednik Marković, dodavši da su mu stabilnost države Crne Gore i bezbjednost njenih građana u prvom planu, i da smo sistemski i institucionalno sposobni da to obezbijedimo.

Premijer je poručio da Vlada i država Crna Gora rade na svim poljima, kako bi bolje regulisali migracijske procese, a naročito u smislu kontrolisanog ulaska na teritoriju države, usljed primijećenog trenda povećanja ilegalnih migranata iz Grčke preko Albanije u Crnu Goru.

„Vlada postupa na osnovu odgovornosti, prije svega, za sigurnost zemlje i bezbjednost naših građana. Odgovorno je da preduzmemo mjere kako bismo bili spremni za prihvat povećanog broja migranata, poučeni i iskustvom drugih nakon velikog talasa koji se desio 2015. godine“, istakao je Premijer, podsjetivši da je tada usvojen poseban Plan djelovanja i formiran Operativni tim koji je stavljen u funkciju, što potvrđuje opredjeljenje Vlade da se aktivnosti na suzbijanju ilegalnih migracija i svih oblika prekograničnog kriminala tretiraju kao prioriteti. Naveo je i da su donešenim zakonima prava azilanata u Crnoj Gori u potpunosti usklađena sa evropskim i međunarodnim standardima.

„Crna Gora ima humanitarnu tradiciju pružanja utočišta žrtvama koje su se javile kao posljedica ratova i stradanja. Uvažavajući upravo činjenicu da su migranti jedna od najranjivijih kategorija, svako društvo ima odgovornost da im pruži dostojanstvene uslove prihvata i to je politika ove Vlade“, rekao je premijer i objasnio da je, u tom smislu, planiran i projekat sanacije granične karaule iz vremena SFRJ, sa ciljem povećanja kapaciteta za prihvat i smještaj ovih lica, kao jedan od instrumenata za odgovor na moguće migracijske izazove u budućnosti.

„Dakle, poštovani građani, u Crnoj Gori nema kampova za migrante. To su političke manipulacije. Crna Gora će sa migrantima, ako ih bude baviti u skladu sa svojim ustavnim i demokratskim principima zasnovanim na zakonu, na principima solidarnosti. Samo takva Crna Gora ima perspektivu i budućnost“, zaključio je predsjednik Marković.

.
SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?