Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Predsjednik Marković na Premijerskom satu: Vlada u kontinuitetu radi na naplati poreskih potraživanja, kako u ovom mandatu, tako i u ranijim

Objavljeno: 27.06.2018. 23:23 Autor: Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore
Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

Predsjednik Vlade Duško Marković je odgovarajući na pitanje poslanika Raška Konjevića u okviru Premijerskog sata o poreskom dugu u četiri državne kompanije u sektoru saobraćaja, naveo daVlada u kontinuitetu radi na naplati poreskih potraživanja pravnih i fizičkih lica, kako u ovom mandatu, tako i u ranijim.

„Podsjećanja radi, taj dug je akumuliran u periodu od nekoliko decenija i ne može se očekivati da se na kvalitetan način riješi u kratkom roku, što vam je vjerujem poznato, imajući u vidu da ste svojevremno obavljali dužnost ministra finansija i neposredno se bavili ovim pitanjem“ – rekao je premijer.

U cilju omogućavanja bolje naplate poreza, pojasnio je, donijet je Zakon o reprogramu poreskog potraživanja početkom 2017. godine, čime je poreskim dužnicima data mogućnost plaćanja zaostalog duga u više mjesečnih rata.

Predsjednik Vlade je istakao da je dug državnih kompanija u oblasti saobraćaja predmet stalne pažnje Ministarstva saobraćaja i pomorstva i Ministarstva finansija i isložio stanje duga u sva četiri saobraćajna preduzeća na dan 25.06.2018. i naglasio da se kontinuirano radi na pronalaženju modaliteta za prevazilaženje ovog problema.

„Kao odgovorni ljudi svjesni smo da je u interesu Države i svih građana Crne Gore, da se svako poresko potraživanje naplati, bez obzira ko je većinski vlasnik, ako je riječ o privrednom društvu. Ipak, vjerujem, i složićete se, da svi zajedno trebamo uvažavati i realne tržišne uslove koji, nažalost, ne stvaraju mogućnost da ova društva efikasno i na vrijeme izmiruju svoje poreske obaveze u ovom trenutku. Ali to ne znači da ovaj dug neće biti naplaćen. Naprotiv, kao i prema svim drugim poreskim obveznicima, primjenjuje se i primjenjivaće se odgovarajuća zakonska regulativa u cilju naplate poreskih obaveza koje potražuje Država. Očekujemo da ćemo u narednom periodu uspjeti da pronađemo odgovarajuće modalitete koji će i ove poreske obveznike učiniti urednim. To zaista radimo. Znam Vaš stav po ovom pitanju, ali mi nemamo izbora bez da idemo na ovakav način i ovim putem“ – poručio je predsjednik Vlade.

Osim navedenog, poslanik Konjević je tražio i podatke koji se odnose na zapošljavanja u Ministarstvu saobraćaja i pomorstva, predjednik Vlade je pozdravio povratak poslanika Konjevića u Parlament i izrazio uvjerenje da će tražene informacije dobiti od ministra saobraćaja i pomorstva.

„Vjerujući da su konkursi i oglasi sprovedeni u skladu sa zakonskom procedurom, koja ne podrazumijeva samo učešće i odlučivanje ministra, već i postupak obavezne provjere sposobnosti, utvrđivanja liste za izbor i mogućnost korišćenja pravnih sredstava u upravnom i sudskom postupku, pozivam Vas da mi nakon što od ministra Nurkovića dobijete tražene podatke, ukažete na svaki propust ili eventualnu neregularnost koje ste konstatovali ili registrovali“ – rekao je premijer Marković.

Naveo je da predsjednik Vlade ne može znati gdje su i kako raspoređeni službenici u državnoj upravi niti mu je posao da kontroliše radne odnose i poručio:

„Ali bez obzira, stojim Vam na raspolaganju da otvorimo i ta pitanja, odlučan da doprinesem obezbjeđivanju jednakih šansi za zapošljavanje svakom građaninu, a time i za izgradnju profesionalne administracije koja je Crnoj Gori jako potrebna“.


SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?