Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Premijer Duško Marković na proslavi Dana nezavisnosti SAD: Članstvo CG u NATO-u trajno je vezalo dvije države, američka podrška ključna za stabilnost ZB

Objavljeno: 29.06.2018. 03:00 Autor: Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore
Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

Predsjednik Vlade Duško Marković ocijenio je da je članstvo naše zemlje u NATO-u, u društvu najrazvijenijih država koje baštine neprolazne demokratske standarde, trajno vezalo Crnu Goru sa Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) i izrazio uvjerenje da će američka podrška Zapadnom Balkanu, koja je ključna za dugoročnu stabilnost našeg regiona, ostati visoko na agendi u Vašingtonu.

„Više je razloga koji i ovu godinu u međusobnim odnosima [Crne Gore i SAD] čini posebnom. Pored značaja samog jubileja koji slavi potpisivanje Deklaracije o nezavisnosti davne 1776. godine kao simbola američke demokratije, mi smo početkom ovog mjeseca proslavili i događaj koji nam je obezbijedio mjesto među najrazvijenijim državama i narodima današnjice koje baštine neprolazne demokratske standarde i vrijednosti – dakle obilježili smo prvi rođendan našeg članstva u NATO-u. Isti principi, vrijednosti i ideali za koje ćemo se zajedno boriti i zalagati trajno nas, i na ovaj način, vezuju sa SAD“ – rekao je premijer Marković večeras obraćajući se zvanicama na prijemu koji je povodom Dana nezavisnosti Sjedinjenih Američkih Država priredila ambasadorka Margaret En Uehara.

Predsjednik Vlade Crne Gore je rekao da članstvo u NATO-u predstavlja novi potencijal i za Državu i za građane, da je naša ekonomija u porastu sa stabilnim pozitivnim trendom kao i da dugoročni napredak podrazumijeva i vladavinu prava, demokratske standarde i fundamentalne slobode.

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

„Dvanaest godina od obnove državnosti Crna Gora je u reformama postigla puno, ali mora i treba još više. Evropska unija ostaje naš strateški prioritet kojem smo punim kapacitetima posvećeni, i zahvalni smo Sjedinjenim Američkim Državama, što nas podržavaju na tom putu i razumiju naše prioritete i potrebe. Put ka Evropskoj uniji je komplementaran sa našom vizijom društva i vrijednosti. Iako je to težak i zahtjevan put, mi nemamo dilema da ćemo ga preći uspješno i bez kompromisa“ – rekao je premijer Duško Marković.

Predsjednik Vlade je na kraju obraćanja ocijenio da je prošlogodišnja posjeta potpredsjednika SAD Majka Pensa Crnoj Gori pokazala nedvosmislenu američku posvećenosti stabilnosti Crne Gore i regiona Zapadnog Balkana.

„Podrška Sjedinjenih Američkih Država i transatlantska veza je i dalje ključna za dugoročnu stabilizaciju Zapadnog Balkana, i uvjeren sam da će ostati visoko na agendi prioriteta naših američkih saveznika“ – zaključio je premijer Duško Marković večeras obraćajući se zvanicama na prijemu koji je povodom Dana nezavisnosti SAD priredila ambasadorka Margaret En Uehara.

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću
              
       
                  
  
            
SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?