Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Šehović u Berlinu: Jačanje stručnog obrazovanja jedan od prioriteta Ministarstva

Objavljeno: 05.07.2018. 19:47 Autor: PR služba Ministaratva prosvjete

Jačanje stručnog obrazovanja kao primarnog načina povezivanja obrazovnog sistema sa tržištem, jedan je od prioriteta Ministarstva prosvjete, poručio je danas ministar Damir Šehović u Berlinu. Šehović na poziv ministra prosvjete i istraživanja Njemačke učestvuje na konferenciji „Nova dinamika tehničkog i stručnog obrazovanja na Zapadnom Balkanu“, koja se održava od 2. do 4. jula u Berlinu. 

Prioritet konferencije je podrška razvoju stručnog obrazovanja. Ministarstvo prosvjete je, kako je Šehović istakao, prepoznalo važnost stručnog obrazovanja kao odgovor na potrebe tržišta rada Crne Gore, te je u skladu sa tim drugu godinu zaredom sprovodilo kampanju za podizanje svijesti o važnosti stručnog obrazovanja i upisa u stručne škole. Osim toga, tokom prethodne godine povećan je upis na programe trećeg stepena, pokrenut je sistem dualnog obrazovanja, te urađeno 15 noih predmetnih programa za srednje stručne škole. 

U sklopu Konferencije organizovane su posjete Srednjoj stručnoj školi u Berlinu, Privatnom centru za obuke kompanije ABB, Međukompanijskom centru za stručnu obuku Zanatske komore, Centru za razvoj matematičkih i kompjuterskih programa i najvećem privatnom Univerzitetu priznatom od strane države, tokom kojih će učesnici imati uvid kako se stručno obrazovanje sprovodi u relevantnim institucijama SR Njemačke. 

Njemačka je 2014. godine pokrenula Berlinski proces u cilju jačanja regionalne saradnje za region Zapadnog Balkana, kao i integracije zemalja Zapadnog Balkana u Evropsku uniju.

PR služba Ministarstva prosvjete

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?