Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Za sufinansiranje inovativnih projekata Ministarstvo nauke izdvojilo milion eura

Objavljeno: 06.07.2018. 23:13 Autor: Ministarstvo nauke

Vlada Crne Gore je na današnjoj sjednici usvojila Program za dodjelu grantova za inovativne projekte Ministarstva nauke kojim se opredjeljuju sredstva za sufinansiranje inovativnih projekata u ukupnom iznosu od 1.000.000 eura, za period 2018 –2020. Proces dvostepene evaluacije prijava obavljaće međunarodni eksperti, saopštila je današnjoj pres konferenciji Marijeta Barjaktarović Lanzardi, načelnica Direkcije za inovacije i infrastrukturu u Ministarstvu.

Cilj Programa je jačanje konkurentnosti crnogorskih preduzeća koje imaju veliki potencijal za komercijalizaciju i tržišnu primjenu, pružanje podršku prenosu inovativnih ideja iz naučnoistraživačkih ustanova na tržište, kroz saradnju sa partnerima iz privrede ili kroz otvaranje novih preduzeća/spin-off kompanija u Crnoj Gori, kao i kreiranje novih radnih mjesta.

Konkursom za dodjelu grantova za inovativne projekte biće podržani inovativni projekti u okviru sljedećih tematskih prioriteta utvrđenih Strategijom inovativne djelatnosti (2016-2020): Energija, Poljoprivreda i hrana, Održivi razvoj i turizam, Informaciono - komunikacione tehnologije, Medicina i zdravlje ljudi i Novi materijali, proizvodi i servisi.

Ministarstvo nauke će odobriti po prihvaćenom grantu sufinansiranje u iznosu do 100.000 eura, a projekti će biti sufinansirani u trajanju od 12 do 24 mjeseca. Implementacija projekata obuhvataće period od decembra 2018. najkasnije do decembra 2020. godine.

Pomoću identifikovanja Nivoa Tehnološke Spremnosti (Technology Readiness Level) odgovarajućeg projekta/tehnologije biće omogućeno Podnosiocu prijave da samostalno utvrdi stepen razvoja projektne ideje, odnosno na kom nivou se predmetna tehnologija nalazi u trenutku podnošenja prijave, i gdje će se nalaziti u momentu završetka projekta. Postoji devet nivoa tehnološke spremnosti; TRL 1 je najniži nivo, dok je TRL 9 najviši, odnosno tada se podrazumijeva da je tehnologija najzrelija.

Grant se može koristiti za sufinansiranje sljedećih faza tehnološkog razvoja (TRL 4 - TRL 8): Razvoj tehnologije u laboratorijskim uslovima (razvoj osnovnih komponenti tehnologije), Demonstracija tehnologije van laboratorijskih uslova u realnom okruženju; Izrada prototipa; Faza testiranja, validacije i demonstracije; i Utvrđivanje prvog finalnog proizvoda.

Na Konkurs se mogu prijaviti pravna lica u Crnoj Gori, koja ispunjavaju uslove u skladu sa članom 15 Zakona o inovativnoj djelatnosti, a u njih spadaju: naučnoistraživačke ustanove, ustanove visokog obrazovanja i privredni subjekti (inovaciono-preduzetnički centar, poslovni inkubator, privredno društvo, odnosno dio privrednog društva).

Podnosilac prijave ne može se samostalno prijaviti na Konkurs, već u partnerstvu sa najmanje jednim domaćim pravnim licem iz uslova Konkursa, a partnerstvo mora u svom sastavu imati najmanje jedan privredni subjekat iz Crne Gore.

Tekst konkursa će biti istaknut na sajtu Ministarstva nauke najkasnije do 15. jula. 2018.

MINISTARSTVO NAUKE
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?