Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Premijer Marković na Samitu u Sofiji: CG uspješno participira u Mehanizmu 16+1 i već ima benefite

Objavljeno: 07.07.2018. 20:49 Autor: Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore
Služba za odnose s javnošcu Služba za odnose s javnošcu
       
Crna Gora veoma uspješno participira u Mehanizmu saradnje NR Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope (16+1) i već sada ima benefite, rekao je predsjednik Vlade Duško Marković u izjavi za medije na kraju zvaničnog dijela Samita u Sofiji, koji je ocijenio veoma uspješnim.

„Ovo je još jedan važan događaj nakon niza prethodnih važnih političkih događaja koji su se desili u ovoj godini, a u kojima je participirala Crna Gora. Sve to ima za cilj da unaprijedi ekonomiju regiona, da obezbijedi veći nivo stabilnosti, a na taj način i prosperiteta kako za cijeli region, tako i za Crnu Goru“ – ocijenio je premijer Marković.

Govoreći o konkretnim projektima, naveo je da je kroz ovaj Mehanizam pokrenut projekat vijeka – gradnja Autoputa. Istovremeno, priprema se i prostor za povezivanje pruge Bar – Beograd – Budimpešta, i na taj način davanja posebnog značaja Luci Bar kao nesporonog ekonomskog i razvojnog potencijala Crne Gore.

Predsjednik Vlade je istakao da je saradnja sa Kinom veoma važna za partnerstvo EU – Kina, posebno imajući u vidu da se često govori o tome da ovaj Mehanizam može doprinijeti nekim većim problemima ili podjelama u Evropi. Kako je naveo, na današnjem Samitu se o tome puno govorilo, pri čemu se osvrnuo i na riječi predsjednika Vlade Kine da je ovo Mehanizam koji treba da pruži novu energiju i podsticaj, na taj način i veće mogućnosti za samu Evropu, a Crna Gora kao buduća članica EU stvari postavlja u tom smislu.
      
Služba za odnose s javnošcu Služba za odnose s javnošcu
    
„Dakle, veoma uspješan Samit. Crna Gora već ima ozbiljne benefite. Danas smo bili i u prilici da svjedočimo potpisivanju Finansijskog sporazuma, odnosno kredita sa Kineskom bankom o podršci IRF - u za razvoj malih i srednjih preduzeća, što predstavlja jednu od ključnih politika Vlade. Dakle, izuzetno sam zadovoljan“ – poručio je premijer Marković. 

Odgovarajući na pitanje novinara da li očekuje će na biletralnim sastancima danas u Sofiji postići neki konkretan dogovor kada je u pitanju gradnja ostalih dionica Autoputa, premijer je naveo da Vlada želi da gradnju sledećih dionica nastavi kroz model privatno – javnog partnerstava. O tome je i ranije razgovarao sa predsjednikom Vlade Kine, a to pitanje otovoriće i na današnjem sastanku. 

„Naravno, razgovoraćemo i o drugim interesovanjima, ozbiljnih kineskih kompanija koje se tiču drugih sektora, prije svega energetike, i očekujem pozitivne rezultate. Ono što se nas tiče - mi u te projekte, i u nastavak gradnje Autoputa ulazimo sasvim sigurno, a vidjećemo ko će nam biti partner. Do partnera dolazimo i u dijalogu, ali naravno i u transparetnim procedurama koje nas očekuju“ – zaključio je predsjednik Vlade.

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE





Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?