Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Premijer Marković na prvoj sesiji Londonskog samita: Napravili smo na ZB ozbiljan napredak ali moramo raditi još na stvaranju bolje perspektive za mlade

Objavljeno: 10.07.2018. 23:00 Autor: Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore
Služba za odnose s javnošcu Služba za odnose s javnošcu

Predsjednik Vlade Duško Marković poručio je danas da je Zapadni Balkan tokom proteklih godinu i po eksplodirao pozitivnim događajima u odnosu na ranija razdobolja, ali da lideri država regiona moraju nastaviti da sarađuju kako bi stvarali nove prilike prije svega na otvaranju novih radnih mjesta i stvaranju bolje perspektive za mlade.

„Ono što je sasvim izvjesno je da smo pet godina nakon pokrtanja Berlinskog procesa inicijativom kncelarke [Angele] Merkel napravili u Regionu ozbiljan napredak koji se manifestovao u nekoliko ključnih stvari u proteklih godinu i po: u novoj strategiji Evropske komisije o Zapadnom Balkanu, novom paketu proširenja i naravno Samitu Evropska unija – Zapadni Balkan u Sofiji. Danas smo se dogovorili da treba nastaviti na tragu tih dokumenata i uspjeha da stvorimo za Zapadni Balkan nove prilike kako bismo obezbijedili ekonomski rast, razvoj i nova radna mjesta“ – rekao je predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković u izjavi za javnoset nakon prve sesije.

Tokom prve diskusije vođene za vrijeme radnog ručka Premijer je ocijenio da svi lideri u regionu moraju više činiti na stvaranju bolje perspektive za mlade.

„Mladi su najveći kapital koji imamo na Zapadnom Balkanu. Moramo raditi više da stvorimo nove prilike za njih, a te nove prilike su moguće ako ekonomija napreduje i ako otvaramo radna mjesta. Mi u Crnoj Gori to radimo kroz Berlinski proces, prošle godine ekonomski rast nam je bio 4,3, a u prvom kvartalu ove godine 4,5 odsto. Otvaraju se hiljade radnih mjesta za mlade ljude. U turizmu koji učestvuje sa 24 odsto u naašem BDP-u imamo veoma kvalitetna radna mjesta – za pet mjeseci otvorili smo ih 1.000, a posljednjih godina smo otvorili 26.000 malih i srednjih preduzeća. Ali naši ljudi nijesu spremni da rade na tim pozicijama“ – rekao je premijer. Dodao je da još postoji nekadašnja svijest da je bolje raditi u državnoj službi za manje novca nego u privatnom sektoru za dvostruko više.

„Znači da privatni sektor još nije zavrijedio povjerenje kod mladih ljudi. U Crnoj Gori smo zato predložili na prošloj sjednici Vlade moratorijum na zapošljavanje u javnom sektoru“ – rekao je predsjednik Vlade.

Premijer se zahvalio premijerima Bugarske i Ujedinjenog Kraljevstva Bojku Borisovu i Terezi Mej na organizaciji prethodnog i današnje samita koji za cilj imaju dalji napredak u regionu.

Govoreći o perspektivama u neposrednoj budućnosti predjednik Vlade Crne Gore Duško Marković je pozdravio inicijativu evropskog komesara za proširenje i susjedsku politiku Johanesa Hana na ideji projekti u oblasti energetike budu finansirani zajedničkim procedurama.

„Što se Crne Gore tiče – u tom pristupu imate našu punu poršku“ – zaključio je premijer Duško Marković.

Pored predsjednika vlada država Zapadnobalkanske šestorke, u radu Samita učestvuju, premijerka Ujedinjenog Kraljevstva Tereza Mej, Njemačka savezna kancelarka Angela Merkel, austrijski savezni kancelar Sebastijan Kurc, premijeri Bugarske Bojko Borisov, Poljske Mateuš Moravjecki, Hrvatske Andrej Plenković, Slovenije Miroslav Cerar, predsjednik Evropske banke za obnovu i razvoj Suma Čakrabarti, visoka predstavnica Evropske unije za zajedničku vanjsku i bezbjednosnu politiku Federika Mogerini i evropski komesar za proširenje i susjedsku politiku Johanes Han kao i visoko zvaničnici Italije i Francuske.

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE
                                       
                                                           
VIDEO: https://youtu.be/ZHoJ-x4CUYQ                             VIDEO: https://youtu.be/p8AvKc9vL54  
                                                                                                                        
 
                                   
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?