Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Uloga medija u procesu EU integracije od neprocjenjive važnosti

Objavljeno: 11.07.2018. 18:36 Autor: KEI
Uloga medija u pristupanju Crne Gore Evropskoj uniji je od neprocjenjive važnosti, a novinari imaju moć da približe građanima taj proces i predstave uspješne priče, poručeno je na dodjeli nagrada za najbolju novinarsku priču u okviru konkursa „Evropa kroz objektiv“.

Novinari Prve televizije, Radio i Televizije Crne Gore i Televizije Vijesti, Jelena Gardović, Darko Bulatović i Danijela Lasica, dobitnici su nagrada za najbolju video reportažu o konkretnim rezultatima procesa pristupanja Crne Gore EU i uticaju na svakodnevni život građana. Njima su uručene novčane nagrade u iznosu od 1.500, 1.000 i 500 eura.

KEI

Glavni pregovarač Crne Gore sa EU, Aleksandar Drljević, istakao je na dodjeli nagrada da je proces pristupanja EU od neprocjenjivog značaja, ne samo za institucije i ljude koji su uključeni direktno u pregovore, već za svakog građanina u Crnoj Gori.

„Zbog toga smatram da je uloga medija od neprocjenjive važnosti, kako bi ovaj proces približili svakom građaninu. Proces pristupanja Crne Gore EU je prilično kompleksan i zahtjevan i zato smatramo da će uloga medija, kako u prethodnom, tako i u periodu pred nama, dobijati sve više na važnosti i značaju, kako bi konkretne evropske politike i standarde i ono što obični građanin dobija od članstva Crne Gore u EU na pravi način približili“, poručio je Drljević.

Šef Delegacije EU u Crnoj Gori, Aivo Orav, istakao je da su nagrađene priče raznovrsne, informativne i da doprinose razgovoru o važnim temama koje imaju praktičan uticaj na živote ljudi u Crnoj Gori, kao što su Regionalni program za stanovanje, inovativni načini proizvodnje hrane kao dio podrške EU poljoprivredi i ruralni razvoj.

Stalna predstavnica UNDP u Crnoj Gori, Fiona Mekluni, ocijenila je da EU integracija nije apstraktan koncept ili daleki san. „Pridruživanje EU signalizira novi način života što vi – novinari, građani Crne Gore, vaša djeca, roditelji, komšije i prijatelji – najbolje znate. Vi već vidite i osjećate promjene koje će članstvo donijeti i imate moć da nam to dočarate“, rekla je Mekluni.

Dobitnica prve nagrade, Jelena Gardović, zahvalila je na nagradi, ali i doprinosu Evropske unije poboljšanju društva. Istakla je da će se truditi da slične primjere i ubuduće isprati i promoviše uspješne projekte.

Konkurs je realizovan u skladu sa Strategijom informisanja javnosti o pristupanju Crne Gore EU 2014-2018, a u okviru projekta „EU4ME“, s ciljem da podstakne medije i nezavisne produkcije u Crnoj Gori da se podrobnije bave evropskom integracijom.

GENERALNI SEKRETARIJAT VLADE
SEKTOR ZA INFORMISANJE JAVNOSTI O EVROPSKOJ UNIJI I PROCESU PRISTUPANJA EVROPSKOJ UNIJI
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?