Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Napredak u poglavljima 23 i 24 od ključne važnosti za dinamiku pregovora

Objavljeno: 19.07.2018. 19:16 Autor: KEI
Prioritet crnogorske administracije ostaje ispunjavanje obaveza iz poglavlja 23 - Pravosuđe i temeljna prava i 24 - Pravda, sloboda i bezbjednost, kako bi se održala dobra dinamika procesa pregovaranja i doprinijelo daljem razvoju svih segmenata crnogorskog društva, poručio je glavni pregovarač Crne Gore sa Evropskom unijom Aleksandar Drljević na sastanku sa članovima Radne grupe za proširenje u Savjetu Evropske unije (KOELA).

Glavni pregovarač je naglasio da će Crna Gora intenzivirati rad na sprovođenju preuzetih obaveza u oblasti vladavine prava, kao i na jačanju administrativnih kapaciteta svih ključnih institucija, s ciljem postizanja mjerljivih rezultata na terenu koji će se kvalitativno odraziti na cjelokupan proces pristupanja i ukupan društveni ambijent.

„Odlučni smo da sprovedemo sve neophodne reforme kako bismo postali vjerodostojni član evropske porodice. Ovaj zahtjevan proces pregovaranja sa EU predstavlja najsnažniji mehanizam za sprovođenje reformi koje će doprinijeti izgradnji demokratskog i zrelog društva sa jakim i efikasnim institucijama“, ocijenio je on.

KEI

U tom kontekstu, ukazao je na značaj podrške država članica tokom cjelokupnog procesa, navodeći da ga raduju poruke sa najviših evropskih adresa da su vrata EU otvorena za nove članice.

Drljević je iznio očekivanje da će EU prepoznati posvećenost i napore institucija usmjerene ka ispunjavanju privremenih mjerila u poglavljima 23 i 24, kao i u drugim oblastima, i da će sljedeću godinu obilježiti privremeno zatvaranje pojedinih poglavlja. „Siguran sam da će ovo dati značajan impuls cijelom procesu, koji će podstaći ne samo Crnu Goru, već i druge zemlje iz regiona Zapadnog Balkana“, istakao je on.

Na sastanku su učestvovali i pregovarači za poglavlja 23 i 24, Marijana Laković Drašković i za poglavlje 27 – Životna sredina i klimatske promjene, Saša Radulović, kao i šefice radnih grupa za poglavlja 24 i 27, Tanja Ostojić i Ivana Vojinović.

Laković Drašković je prisutne informisala o sprovođenju obaveza u oblasti vladavine prava, istakavši da je značajan dio posla završen, posebno u dijelu izmjene i donošenja novih zakona, a da će u narednom periodu biti nastavljena implementacija zakonskih propisa, kao i da će fokus biti na postizanju rezultata na terenu u cilju realizacije prelaznih mjerila. Naglasila je da je za Crnu Goru napredak u poglavljima 23 i 24 jedan od najvažnijih zadataka, budući da će od toga zavisiti i dinamika ukupnog pregovaračkog procesa.

Radulović je podsjetio da je Crna Gora predala pregovaračku poziciju za poglavlje 27, ističući da su Evropska komisija i zemlje članice prepoznale i pozitivno ocijenile napore državne administracije da ovo poglavlje bude otvoreno do kraja godine. Istakao je da se radi o veoma kompleksnom i zahtjevnom poglavlju, te da izazovi u ispunjavanju obaveza u toj oblasti predstoje nakon otvaranja poglavlja.

Članovi Radne grupe za proširenje su pozdravili dosadašnje rezultate u integracionom procesu i prenijeli da Crna Gora ima punu podršku svih država članica za nastavak sprovođenja neophodnih reformi i ostvarenje punopravnog članstva u EU.

SEKTOR ZA INFORMISANJE JAVNOSTI O EU I PROCESU PRISTUPANJA EU
GENERALNI SEKRETARIJAT VLADE CRNE GORE

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?