Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Premijeri Marković i Orban: Odnosi CG i Mađarske na najvišem nivou, karakterisani savezništvom u NATO-u i saradnjom po pitanju evropskih integracija

Objavljeno: 24.07.2018. 18:00 Autor: Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore
Služba za odnose s javnošcu Služba za odnose s javnošcu

Predsjednici vlada Crne Gore i Mađarske Duško Marković i Viktor Orban poručili su danas nakon zvaničnih razgovora da su odnosi dviju država na najvišem nivou, karakterisani savezništvom u NATO- u, saradnjom po pitanju evropskih integracija i izuzetnim prostorom za ulaganja u crnogorsku privredu od strane mađarskih investitora.

„Mogu reći da su naši odnosi na najvišem nivou. Karakterisani su savezništvom u NATO-u, saradnjom po pitanju Evropskih integracija i konstantnom usponu kada se radi o potencijalnoj ekonomskoj saradnji“- rekao je predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković.

Premijer Marković je istakao da Crna Gora cijeni podršku Mađarske kada je u pitanju proces EU integracije Crne Gore i njihovu spremnost da pomognu na ekspertskom nivou i prenesu svoja iskustva.

„EU je za nas apsolutni prioritet, strateški cilj kojim smo posvećeni u potpunosti i koji je važan za nas i za Evropu. Mi ćemo nastaviti da radimo na usvajanju vrijednosti, sprovođenju reformi i jačanju demokratizacije društva. Nalazimo se pred najsloženijom fazom integracija i uz podršku partnera bićemo spremni da se suočimo sa svim obavezama.” – naglasio je premijer Marković i dodao: „Razmijenili smo mišljenja i o raznim temama koje su danas prisutne sa aspekta bezbjednosti u regionu ali i u Evropi. Crna Gora ima postavljene mehanizme da očuva svoju bezbjednost ali istovremeno da doprinosi regionalnoj i široj globalnoj bezbjednosti.”

Služba za odnose s javnošcu Služba za odnose s javnošcu

Crna Gora pozdravlja interes Mađarske da promoviše jačanje mađarskih investicija u Crnu Goru i ukupnom jačanju ekonomske saradnje.

„Mađarski investitori su dobrodošli, Crna Gora je svakog dana sve privlačnija za kompanije iz čitavog svijeta i posebno se radujemo kada naši partneri i prijatelji, kao što je Mađarska, to prepoznaju i znaju da koriste u obostranom interesu.” – rekao je predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković.

Istakavši da su za Mađarsku zvanični razgovori sa Crnom Gorom izuzetno značajni, premijer Viktor Orban je naglasio da između Crne Gore i Mađarske nema strateških ni taktičkih suprotnosti, te da je to upravo razlog za veoma otvorene razgovore.

Služba za odnose s javnošcu Služba za odnose s javnošcu

On je čestitao Crnoj Gori na članstvu u NATO-u i dodao „Vi niste izabrali za sebe jednu organizaciju, nego jednu budućnost. Dio te budućnosti smo i mi Mađari, jer smo i mi članica NATO-a. Vidim realne mogućnosti da Crna Gora vrlo brzo postane članica i EU...Mogu odgovorno da kažem da je Crna Gora u suštini spremna za članstvo u Evropskoj uniji.“

Izrazivši zadovoljstvo zbog težnji mađarskih investitora da svoj kapital ulažu u zemlje susjedne regije, premijer Orban je naglasio da prostor za ulaganje postoji i u Crnoj Gori.

„Predstoje nam velike mogućnosti. Biće nam drago da učestvujemo u modernizaciji crnogorske privrede“- rekao je premijer Orban.

Premijer Mađarske je poručio javnosti da je u zvaničnim razgovorima bilo riječi o migracijama i zaključio: „Ja sam gospodinu predsjedniku poručio da ako imaju problema sa migrantima, Mađarska je spremna i tu da pomogne, jer kada Crna Gora brani svoje granice onda ne brani samo Crnu Goru nego i Mađarsku i cijelu EU“.

Služba za odnose s javnošcu Služba za odnose s javnošcu





SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?