Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Simović u Andrijevici: Kuća voća i nova fabrika vode dodatni impuls razvoju opštine i sjevera

Objavljeno: 25.07.2018. 19:53 Autor: MPRR

MPRRMPRR

Izgradnja Kuće voća u Andrijevici jedan je od kapitalnih projekata Vlade čijom se realizacijom stvara ambijent za razvoj preduzetništva i lokalne ekonomije na području ove opštine i šire sjevera Crne Gore, što će rezultirati otvaranjem novih radnih mjesta i novih mogućnosti za značajan broj stanovnika.

Ovo je danas ocijenio potpredsjednik Vlade za ekonomsku politiku i finansijski sistem i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja mr Milutin Simović koji je prilikom radne posjete Andrijevici obišao radove na izgradnji Kuće voća, kao i fabrike za flaširanje vode u Sjenožeti.

“Kada se u malom gradu kakav je Andrijevica grade dvije nove fabrike, to je zadovoljstvo za sve nas i ohrabrenje za građane ove opštine, a dobra poruka i za ostale lokalne samouprave ovog regiona kojim putem da orjentišu svoje lokalne ekonomije”, istakao je Simović.

Nakon obilaska gradilišta Kuće voća i razgovora sa predstavnicima izvođača radova, on je izrazio zadovoljstvo što realizacija kapitalnog projekta ukupne vrijednosti 1,33 miliona eura, teče dobrom dinamikom. On je izrazio uvjerenje da će ovakvom dinamikom radova biti utrošeno i više od planiranih 510 hiljada eura iz budžeta za ovu godinu i da će projekat biti završen u planiranom roku.  

MPRRMPRR

U Kući voća, kako je planirano, obavljaće se otkup, prerada i pakovanje voća i proizvoda od voća. Kako se radi o voćarskom kraju u kome se prije svega uzgaja jagodasto voće (malina, aronija, borovnica), šljiva i jabuka, izgradnja ovog objekta će dodatno doprinijeti razvoju voćarstva u ovom kraju. Voćari će dobiti mogućnost boljeg plasmana, ostvarivanja dodate vrijednosti kroz preradu, a time i mogućnosti za širenje proizvodnje i ostvarivanje većih prihoda. Ujedno, kroz poslovanje Kuće voća, biće dostignuti potrebni standardi kvaliteta i bezbjednosti hrane, potrebni za bolju poziciju naših voćara na tržištu.  

Simović je kazao da je ideja da kroz Kuću voća i druge pogone  koji će biti izgrađeni u međuvremenu, budemo spremniji za izazove koje stoje pred plasmanom svježeg voća na tržištu. Imali smo izazovnu godinu, u kojoj smo zahvaljujući snažnom partnerstvu pojedinih odgovornih lokalnih samouprava - Andrijevice, Bijelog Polja i Mojkovca, i Ministarstva poljoprivrede reagovali i stabilizovali tržište. Siguran sam da smo svi zajedno poslali poruku vrijednim malinarim i svim voćarima da nema odustajanja, da idemo u sadnju novih zasada. Jedan od tih odgovora je Kuća voća koja će biti mjesto koje će svojim savremenim prerađivačkim i skladišnim kapacitetima omogućiti da se sačuva i valorizuje rad vrijednih domaćina i izdašni darovi prirode ovoga kaja“, poručio je Simović.

Kuća voća biće skladno uklopljena u prirodni ambijent, a činjenica da se vrijedan privredni objekat gradi na lokaciji nekadašnje vojne kasarne, prema riječima Simovića, ima posebnu simboliku. Vjerujem da kao što je vinski podrum Šipčanik u Podgorici nezaobilazna adresa na turističkom vinskom putu, tako i Kuća voća može i vjerujem da hoće biti nezaobilazna adresa na agroturističkoj mapi Andrijevice i šireg područja sjevera.

Simović je izrazio i zadovoljstvo dinamikom realizacije radova na gradnji fabrike za flaširanje kvalitetne vode koje realizuje koncesionar vodoizvorišta u Sjenožiti, sa investicijom u iznosu od 1,5 miliona eura. Ističući da se kroz izgradnju ukupno šest minihidroelektrana na andrijevačkim rijekama mudro valorizuje vodni potencijal ovog kraja u dijelu energetike, Simović je kazao da i nova fabrika za flaširanje vode ide u pravcu valorizacije tih potencijala, što će konkretno obezbijediti još oko 20 novih radnih mjesta.   

MPRR MPRR 

Dobrom domaćinu nije teško pomoći  

Na posebnom sastanku potpredsjednika Vlade i ministra poljoprivrede sa predsjednikom Opštine Andriejvica Srđanom Mašovićem istaknuto je da će Vlada nastaviti sa pružanjem finansijske i svake druge vrste podrške, kako bi se na području ove opštine razvili novi razvojni projekti.

Potpredsjednik Simović čestitao je lokalnoj samoupravi na domaćinskom odnosu i podsticanju investicija i preduzetništva.  

“Dobrom domaćinu nije teško pomoći. Andrijevica je, upravo, najbolji primjer domaćinskog i odgovornog odnosa u kreiranju povoljnog ambijenta za valorizaciju izdašnih potencijala ovog područja.

 

Kontinuirana podrška Vlade, koja će u narednom periodu biti još izdašnija, upravo zbog ovakvog odnosa lokalne samouprave, će se usmjeravati za realizaciju razvojnih potencijala u sektoru poljoprivrede, šumarstva – drvoprerade, energetike i turizma.

 

Mjera našeg zajedničkog uspjeha biće nova radna mjesta, nove preduzetničke inicijative i novi kvalitet života svih građana Andrijevice.

 

Posebno je pozitivno istaknuta inicijativnost lokalne samouprave Andrijevice da u partnerstvu sa Ministarstvom poljoprivrede pomogne otkup ovogodišnjeg roda malina. Ocijenjeno je neophodnim i da se intenzivira informisanje poljoprivrednih proizvođača o mogućnostima podrške kroz IPARD program, kako bi se maksimalno iskoristila značajna raspoloživa sredstva EU, ubrzao razvoj i konkuretnost poljoprivrednih gazdinstava, i otvorio značajan broj novih radnih mjesta u tom sektoru.


PR Služba Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja


Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?