Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Češka podržava proširenje EU i nastavak crnogorskih reformi

Objavljeno: 25.07.2018. 20:38 Autor: KEI
Crna Gora treba da održi dobru dinamiku u pregovorima sa Evropskom unijom i nastavi sa započetim reformama, u čemu će imati podršku Češke, koja je snažan zagovornik prijema novih EU članica, ocijenjeno je na sastanku glavnog pregovarača Aleksandra Drljevića i češkog ambasadora u Podgorici, Karela Urbana.

Drljević je ambasadora Urbana informisao o statusu pregovora Crne Gore i EU i predstojećim obavezama iz pregovaračkog procesa.

„Naš cilj je da održimo dobru dinamiku u pregovorima i intenziviramo aktivnosti kako bi dobili završna mjerila za više poglavlja, uz fokus na napredak u ključnoj oblasti, a to je vladavina prava. Očekujemo da uskoro otvorimo i preostala dva poglavlja, 27 - Životna sredina i 8 - Konkurencija, i tako potvrdimo da smo i tu ostvarili značajne rezultate i da smo spremni za posao koji nam predstoji“, istakao je glavni pregovarač.

KEI

On je zahvalio ambasadoru na podršci Češke integraciji Crne Gore u EU, koja je realizovana kroz desetine događaja u okviru Tajeks instrumenta, brojne ekspertske misije, radionice i studijske posjete.

Ambasador Urban je istakao spremnost Češke za dalju ekspertsku pomoć Crnoj Gori u procesu pristupanja EU, navodeći da će u narednom periodu razmotriti angažovanje eksperta iz Češke, koji bi pružio tehničku i ekspertsku pomoć u nekoj oblasti u okviru pregovaračkih poglavlja s EU.

Naglasio je da je Crna Gora ostvarila impresivan rezultat na putu prema EU i da može poslužiti kao primjer budućim aspirantima za članstvo. Poručio je da Češka snažno podržava proširenje EU na države Zapadnog Balkana, jer je to u interesu kako zemalja regiona, tako i same Evrope.

SEKTOR ZA INFORMISANJE JAVNOSTI O EU I PROCESU PRISTUPANJA EU
GENERALNI SEKRETARIJAT VLADE CRNE GORE

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?