Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Premijer Duško Marković: Nećemo srpskoj crkvi odgovarati još prljavijim riječima, ali nas neće niko i ništa natjerati da mijenjamo svoje temeljne politike

Objavljeno: 25.07.2018. 20:51 Autor: Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore
Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković nazvao je neprihvatljivom i sramnom izjavu patrijarha Srpske pravoslavne crkve Irineja, rekavši da Crna Gora neće koristiti još ružnije riječi i još prljaviji odgovor već da će nastaviti da gradi dostojanstvo Crne Gore i da Crna Gora neće revidirati odluku o članstvu u NATO-u, niti će povlačiti odluke o priznavanju država koje smo priznali, niti će Crnu Goru bilo ko i bilo čija izjava zaustaviti na putu evropske integracije i na odluci da Crnu Goru gradi na osnovama multietničnosti i multikonfesionalnosti.

„Ima onih koji bi tu izjavu da pretvore u sveopšti rat i sukob. Ovo nije trenutak da šaljemo još ružnije riječi i još prljaviji odgovor. Nastavićemo snažno da izgrađujemo dostojanstvo Crne Gore i njen ukupni državotvorni karakter. To se ne radi verbalnim polemikama i vraćanjem otrovnih strelica nego sistematičnim i odgovornim jačanjem institucija i povjerenjem u sopstvenu državu. Ovo nije prvi atak na Crnu Goru sa ove adrese. Nažalost, sa te adrese, umjesto da imamo poruke mira, suživota i pronalaženja dijaloga tamo gdje se razlikujemo i ne slažemo se šalju ružne poruke koje su politički osmišljene sa željom da se Crna Gora zaustavi na njenom putu demokratizacije, slobode i suverenosti. Mi smo na tom putu trajno. Dakle, niti ćemo revidirati našu odluku o članstvu u NATO-u, niti ćemo povlačiti naše odluke o priznavanju država koje smo priznali, niti će nas bilo ko i bilo čija izjava zaustaviti na putu evropske integracije, niti će nas bilo ko zaustaviti da Crnu Goru i dalje gradimo kao multietničku i multikonfesionalnu državu kao temelju njene vrijednosti i njenog postojanja. U tom smislu sam sada ubjeđeniji da zakon o vjerskim slobodama mora što prije biti stavljen na sto, ne da bismo se inatili sa nekim ili da bismo nekome odgovorili na njegovu lošu namjeru nego da bismo u društvu i to pitanje riješili“ – rekao je premijer na konferenciji za medije odgovarajući na pitanje Al Jazeera Balkans. Dodao je da je siguran da će ova Vlada predložiti taj zakon.



SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?