Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Premijer Duško Marković i rukovodioci organa inspekcije pozvali predsjednike opština da preduzmu mjere kako bi komunalne policije pružale pravovremenu i zakonitu podršku inspekcijama

Objavljeno: 26.07.2018. 00:55 Autor: Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore
Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

  

Komunalne policije u pojedinim opštinama ne pružaju asistenciju nadležnim inspekcijskim organima zbog čega su ti organi onemogućeni u vršenju dužnosti – konstatovano je danas na redovnom sastanku predsjednika Vlade Duška Markovića sa rukovodiocima inspekcijskih organa.

Kako rad komunalnih policija nije u nadležnosti Vlade već lokalnih samouprava sa sastanka je upućen poziv predsjednicima opština, pogotovo u Primorskom regionu gdje su u turističkoj sezoni angažovane sve inspekcijske službe, da preduzmu mjere iz svoje nadležnosti kako bi bila omogućena pravovremena i zakonita podrška komunalnih policija inspekcijama. U diskusiji je posebno istaknuto da su pojedine od navedenih opština istovremeno i poreski dužnici koje ne izmiruju redovno svoje obaveze.

Na sastanku je konstatovano da je, pored rasta crnogorske ekonomije, u prvoj polovini godine registrovan i rast budžetskih prihoda, da su svi nadležni organi ispunili ili premašili projektovane prihode, i da je jedina oblast u kojoj plan nije ostvaren rast – prihod od akciza na duvanske proizvode.

Poreska uprava je u junu ostvarila prihod od 87.305.000 eura, umjesto planirana 72 miliona pri čemu svi prihodi u prvih šest mjeseci ove godine pokazuju trend rasta. U prvoj polovini godine Poreska uprava je naplatila 36,5 miliona eura više od plana odnosnio 57 miliona više nego u istom razdoblju 2017. godine.

Uprava carina je u prvoj polovini godine ostvarila bruto naplatu od 345.920.542,26 eura, što je 35.677.978,24 eura više nego u istom periodu 2017. godine.

Konstatovano je da su pojedine lokalne samouprave povećale poreski dug kao da pojedina privredna društva ne izvršavaju redovno obaveze prema državi te je u tom smislu konstatovano da je potrebno preduzeti mjere kako bi obaveze bile redovno servisirane.

Sastanku su prisustvovali potpredsjednik Vlade za politički sistem i unutrašnju i vanjsku politiku i ministar pravde Zoran Pažin, minstri finansija Darko Radunović i ekonomije Dragica Sekulić kao i direktori Poreske uprave Miomir M. Mugoša, Uprave carina Vladan Joković i Uprave za inspekcijski nadzor Alija Košuta sa saradnicima.

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?