Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Potpredsjednik Simović na radnom doručku sa novinarima predstavio rezultate IPARD podrške preradi: Novi razvojni iskorak u poljoprivredi

Objavljeno: 27.07.2018. 18:54 Autor: MPRR

MPRRMPRR

Rezultati javnog poziva za podršku preradi kroz veliki IPARD program su ohrabrujući i pokazuju da je napravljen novi veliki razvojni iskorak u poljoprivredi i to u sektoru prerade. Na javni poziv za podršku preradi pristiglo je 45 zahtjeva za planirane investicije u iznosu od oko 28 miliona eura, uz očekivanu bespovratnu podršku od 14 miliona eura“, kazao je danas potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Milutin Simović koji je sa šefom Delegacije EU u Crnoj Gori, ambasadorom Aivo Oravom tim povodom održao radni doručak sa predstavnicima medija.

Obraćanje potpredsjednika Simovića:

Poštovani predstavnici medija,

Uvaženi ambasadore Orav,

Podsjetiću da smo 10. novembra prošle godine bili zajedno u Danilovgradu kod vrijednog domaćina i zajedno saopštili dobru vijest za naš poljoprivredni sektor. Saopštili smo da je Crna Gora uspješno završila vrlo zahtjevni proces akreditacije za veliki IPARD program, da su naše institucije dobile ovlašćenje za upravljanje sa 39 miliona eura evropskih sredstava i 12 miliona eura sredstava iz nacionalnog budžeta.

I danas smo ponovo zajedno, da saopštimo naše nove zajedničke rezultate, rezultate nedavno završenog javnog poziva za podršku preradi u okviru velikog IPARD-a.

I danas možemo da kažemo da smo napravili novi veliki razvojni iskorak u poljoprivredi i to u sektoru prerade.

Na javni poziv za podršku preradi pristiglo je 45 zahtjeva za planirane investicije u iznosu od oko 28 miliona eura, uz očekivanu bespovratnu podršku od 14 miliona eura.

Podsjetimo se da smo polovinom juna dobili 389 aplikacija za prvi javni poziv za podršku primarnoj proizvodnji.

Dakle, od završene akreditacije krajem prošle godine, do danas su:

- objavljena dva javna poziva,

- pristigle 434 aplikacije za primarnu proizvodnju i preradu,

- planirane potencijalne investicije od oko 55 miliona eura i

- očekivana bespovratna podrška od oko 27 miliona eura.

Čestitam i zahvaljujem se svim učesnicima u ovom vrlo zahtjevnom procesu:

- Nadležnim direktoratima Evropske komisije,

- Delegaciji EU u Podgorici,

- Brojnim nadležnim institucijama na državnom i lokalnom nivou,

- I posebno vrijednim proizvođačima i preduzetnicima, koji su od početka bili uključeni u ovaj proces, vjerovali u sebe i svoje preduzetničke ideje i vjerovali u cijeli ovaj proces.

Zbog takvog pristupa i zbog takvog angažovanja ostvaren je ovako dobar rezultat.

MPRRMPRR

Imali smo uporedna iskustva da je Hrvatska za dva poziva imala ukupno 40 zahtjeva, a Makedonija za tri poziva 140 zahtjeva. Tu smo prepoznali dodatnu motivaciju i potrebu da osnažimo naše aktivnosti, da organizujemo brojne susrete sa potencijalnim korisnicima, širom Crne Gore u prepunim salama, da osnažimo nadležne institucije, da obezbijedimo njihovu koordinciju, da promovišemo pristup da ovo nije zadatak i posao za pojedince i za jednu instituciju, već da je to odgovornost i obaveza cijele Vlade uz poziv na partnerstvo i lokalnim samoupravama.

Drugi Javni poziv je bio otvoren od 16. maja do 16. jula i primljeno je ukupno 45 zahtjeva.

Najveći broj zahtjeva je:

- iz sektora vinarstva (15),

- sektora prerade mesa (14),

- prerade voća i povrća (8),

- sektora mljekarstva (7),

- i jedna aplikacija iz sektora ribarstva.

Podsjetiću da će se sredstva podrške za preradu dodijeliti za investicije od 40.000 do 1.500.000 eura i da će bespovratna podrška iznositi 50% prihvatljivog troška investicije.

Poštovani predstavnici medija,

Ministarstvo poljoprivrede posvećuje posebnu pažnju komunikaciji s javnošću, kako bi upoznali potencijalne korisnike sa brojnim programima podrške.

U tom pravcu nastojimo da gradimo otvoren i partnerski odnos sa medijima i ovom prilikom želim da se zahvalim svima koji su svojim izvještavanjem doprinosili da naše proizvođače i preduzetnike, kao i sve građane blagovremeno i objektivno informišemo o aktivnostima u sektoru poljoprivrede.

Podsjetiću da smo godinu počeli predstavljanjem ovogodišnjeg Agrobudžeta, upravo vama, kako bi poruka ohrabrenja ovog Agrobudžeta doprla do što većeg broja korisnika. Broj korisnika, najbolji je pokazatelj da smo uspjeli u tome.

MPRRMPRR

Na terenu, zajedno sa vama, predstavili smo brojne javne pozive, kao i ostvarene rezultate.

Zajedno smo predstavljali iskorake koje smo postigli sa našim evropskim partnerima i zajedno doprinosili vidljivosti te značajne bespovratne podrške poljoprivredi iz evropskih fondova.

Zajedno smo obilazili i predstavljali brojne infrastrukturne projekte širom Crne Gore, zajedno smo promovisali projekat mladih farmera, i zajedno ih pratili na putovanje u Sloveniju i Austriju, a neki od vas su i putovali sa njima i svoja iskustva podijelili s javnošću.

Zajedno smo obilježili i realizaciju i početak rada brojnih novih pogona i brojne druge aktivnosti u pravcu podizanja konkurentnosti našeg poljoprivrednog sektora, poboljšanja kvaliteta života na selu i otvaranja novih radnih mjesta.

Ovom prilikom želim da vam se zahvalim na podršci i partnerstvu u informisanju građana.


Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?