Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Bošković i Dakić sa Komandantom NATO Centra za vazdušne operacije: Zaštita vazdušnog prostora Crne Gore najbolja potvrda posvećenosti Alijanse konceptu kolektivne odbrane

Objavljeno: 01.08.2018. 18:29 Autor: mod
General-potpukovnik Ruben Garsia Servert (Rubén García Servert) komandant NATO združenog Centra za vazdušne operacije u Torehonu ( NATO CAOC Torejon) boravi u zvaničnoj posjeti Ministarstvu odbrane tokom koje se sastao sa ministrom odbrane, mr Predragom Boškovićem i Načelnikom Generalštaba Vojske Crne Gore, brigadnim generalom, Dragutinom Dakićem.
 
Ministar Bošković je istakao da je Crna Gora, kao najmlađa članica NATO-a, posvećena realizaciji ključnih zadataka Alijanse u cilju efikasnog odgovora na savremene bezbjednosne izazove i prijetnje. Tokom susreta, ministar je upoznao sagovornika sa najznačajnijim aktivnostima realizovanim tokom prve godine članstva, naglašavajući da će Crna Gora nastaviti intenzivno da radi na integrisanju nacionalnog sistema u sistem kolektivne odbrane Alijanse. 

Apostrofirajući značaj članstva u Alijansi, Bošković je istakao da je upravo misija zaštite vazdušnog prostora Crne Gore (Air Policing), koja je započela 5. juna ove godine, najbolja potvrda posvećenosti Alijanse zajedničkoj sigurnosti i konceptu kolektivne odbrane. U tom kontekstu, ministar se zahvalio komandantu Servertu na podršci koju je združeni Centar za vazdušne operacije pružio našoj zemlji tokom procesa uspostavljanja Air Policing misije, kao najznačajnijeg koraka u procesu integracije u NATO integrisani sistem protivvazdušne i protivraketne odbrane-NATINAMDS. Takođe, kazao je da je ova misija ne-borbenog karaktera najbolji primjer benefita koje je Crna Gora ostvarila članstvom u NATO, kao i posvećenosti saveznica zajedničkim vrijednostima. 

Tokom sastanka generala Serverta sa Načelnikom Generalštaba VCG, generalom Dakićem, razgovarano je o zajedničkim aktivnostima koje su planirane za budući period. Takođe, razmatrani su modeli intenziviranja saradnje u domenu vazdušnih operacija između Vojske Crne Gore i Združenog centra u Torehonu. U tom konktekstu, general Dakić je najavo da će predstavnik Vojske Crne Gore biti upućen u Združeni centar za vazdušne operacije NATO-a u Torehonu gdje će obavljati dužnosti u NATO sistemu zaštite vazdušnog prostora. 

General Servert je istakao da je Alijansa u Crnoj Gori prepoznala kredibilnog partnera koji pruža konkretan doprinos aktivnostima NATO-a. Naglasio je da upućivanje predstavnika u Združeni centar za vazdušne operacije NATO-a u Torehonu dodatno potvrđuje ozbiljnost i posvećenost Crne Gore u ispunjavanju obaveza koje proističu iz članstva u najznačajnijem vojno-političkom savezu. Servert je izrazio zadovoljstvo uspostavljanjem Air Policing misije za Crnu Goru, kojom je osiguran cjelokupan vazdušni prostor, što predstavlja bitnu komponentu kada je u pitanju bezbjednost koju Alijansa garantuje saveznicama.

mod
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?