Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Premijer Marković Vikend novinama: Izjava srpskog patrijarha je podla i netačna, interesi SPC su u CG prije svega politički

Objavljeno: 04.08.2018. 15:00 Autor: Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore
SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU
Predsjednik Vlade Duško Marković ocijenio je da je izjava poglavara Srpske pravoslavne crkve o položaju Srba u Crnoj Gori podla i netačna, da Srpska pravoslavna crkva ima ima u Crnoj Gori prije svega političke interese, pa tek zatim vjerske i duhovne, da ta vjerska zajednica u kontinuitetu osporava sve odluke građana o budućnosti Crne Gore kao i da ne poštuje ni ustavno uređenje Crne Gore kao građanske, a ne nacionalne države.

„Ova Vlada neće dozvoliti nepoštovanje Crne Gore, u kojoj će morati da važe isti principi pravne države i za građanina i za sveštenika. Ne može se biti van domašaja Ustava i zakona samo zato što služite crkvi ili vjerskoj zajednici, a pritom ne poštujete državu i njene institucije. Činjenica je da Srpska pravoslavna crkva posredstvom Mitropolije crnogorsko-primorske ima interese u našoj zemlji, a oni su prije svega politički pa vjerski i duhovni” – kazao je premijer Duško Marković u intervjuu objavljenom danas u Vikend novinama.
Upitan da prokomentariše nedavnu izjavu srpskog patrijarha Irineja koji je položaj srpskog naroda u Crnoj Gori uporedio sa onim u NDH predsjednik Vlade je rekao da je svako zdravomisleći tu izjavu primio sa nevjericom, ogorčenjem i prezirom.

„No, izjava je ipak slijed zvaničnih stavova Srpske pravoslavne crkve i Mitropolije crnogorsko-primorske i njenih čelnika o Crnoj Gori. Ona polazi od teze o Crnoj Gori kao srpskoj državi u kojoj je, kako oni kažu, crkva starija od države. To onda znači da istu ne treba poštovati i doprinositi joj. Osporena je i u kontinuitetu se osporavaju sve odluke građana o budućnosti Crne Gore. Ne poštuje se ni ustavno uređenje Crne Gore kao građanske, a ne nacionalne države. Dakle, netačni su i podli navodi patrijarha Irineja o položaju Srba u našoj zemlji“ – rekao je predsjednik Marković.

Upitan da li u izjavi prepoznaje pokušaj pritiska na Crnu Goru i Vladu koja je najavila donošenje Zakona o vjerskim zajednicama premijer Duško Marković je odgovorio da se takav pritisak apsolutno prepoznaje.

„On je prepoznat u naknadnoj izjavi da odustanemo od navodnog oduzimanja imovine, pa će promijeniti izjavu. Ali ova Vlada neće dozvoliti nepoštovanje Crne Gore, u kojoj će morati da važe isti principi pravne države i za građanina i za sveštenika. Ne može se biti van domašaja Ustava i zakona samo zato što služite crkvi ili vjerskoj zajednici, a pritom ne poštujete državu i njene institucije. Činjenica je da Srpska pravoslavna crkva posredstvom Mitropolije crnogorsko- primorske ima interese u našoj zemlji, a oni su, prije svega, politički pa vjerski i duhovni. Ne može se više osporavati Crnoj Gori pristup javnim, državnim dobrima, koja koristi Mitropolija crnogorskoprimorska. Kao država smo gradili i pomagali, i nijesmo – oduzimali. Pitanje je da li bi bilo danas Hrama u Podgorici da Vlada za taj vrijedni objekat nije opredijelila znacajna sredstva. Prema tome, moraće se prestati sa vulgarnim napadima na državu i njene institucije, koji najcešće dolaze poslije tajnih večera sa opozicijom. Dakle, ako je patrijarh htio da nas pokoleba, nije uspio. Zakona će biti“ – rekao je predsjednik Vlade.

Premijer Duško Marković je, odgovarajući na pitanja o rebalansu budžeta, podsjetio na odlične rezultate u prošloj i u prvoj polovini ove godjne kada je riječ o našoj ekonomiji i najavio pooštravanje odgovornosti u resorima u kojima su evidentirane slabosti u naplati akciznih prihoda i promjene u strukturi rashoda.

„Kroz rebalans smo, između ostalog, obezbijedili i sredstva za kupovinu zemljišta za izgradnju osnovne škole i obdaništa u naselju Siti kvart. Obezbijedili smo sredstva za lokacije za sistem za precišćavanje otpadnih voda i industrijskog otpada, kao važan segment infrastrukturnog opremanja glavnog grada. Istakao bih da smo ovim rebalansom obezbijedili nedostajuća sredstva za finansiranje zdravstvenih usluga građana, koje su njihova važna potreba. Dakle, jednom riječju – mi smo na terenu realne politike, a ne politicke demagogije i marketinga“ – rekao je Premijer. On je rekao da je cilj Vlade zadržati nivo stope rasta koju smo ostvarili u 2017. godini i otvaranje novih radnih mjesta, prije svega na sjeveru uz dodatno ulaganje u poljoprivredu i izgradnju infrastrukture i smanjenje tekuće potrošnje kako bi naša fiskalna strategija dovela do budžetskog suficita i opadajućeg javnog duga. Cilj je, rekao je premijer, da istovremeno povećamo investicionu i kapitalnu potrošnju kao preduslov ukupnog razvoja. I, naravno, sve to zajedno da nas dovede u situaciju da povećamo zarade i penzije.

„Takođe, i toga sam kao premijer veoma svjestan, moramo snažnije udariti na organizovani kriminal i povećati nivo bezbjednosti građana, i njihovog osjećaja sigurnosti, ali na taj način i dodatno osnažiti stabilnost i bezbjednost zemlje u cjelini“ – rekao je predsjednik Marković.

Govoreći o turizmu predsjednik Vlade je rekao da je više od polovine resursa koji mogu biti stavljeni u funkciju razvoja na sjeveru Crne Gore.

„Mi smo u sjevernom regionu započeli turističke projekte vrijedne preko 80 miliona eura. Ali istovremeno ne želimo da sjever bude isključivo u ulozi zimskog turizma. Sama okolnost da se u pojedinim gradovima na sjeveru, u ljetnjoj sezoni 2017. godine, nije mogao naći slobodan krevet ni na seoskom području, govori nam da je ulaganje u sjever opravdano, kao i očekivanja od ovog kraja. Namjera je da snažnije ulažemo u puteve, komunalnu i društvenu infrastrukturu, i druge neophodne sadržaje, jer većina opština sjevernog regiona ima jedinstvene kulturne i turističke potencijale koji moraju biti stavljeni u funkciju stvaranja nove vrijednosti, otvaranja novih radnih mjesta i boljeg života svake porodice. Uostalom, doživljavam to i kao dio našeg duga prema sjeveru“ – rekao je predsjednik Vlade Duško Marković u intervjuu za vikend izdanje Dnevnih novina.

Upitan da prokomentariše činjenice da je u Srbiji negativno percipirana odluka Crne Gore da pošalje dva oficira u NATO-u misiju KFOR-a na Kosovu, a da je sa druge strane predsjednik Srbije u intervjuu zagrebačkom Globusu ocijenio da je Kosovo završena stvar premijer Duško Marković je rekao da je Crna Gora poslala oficire na Kosovo, isto kao što bi ih poslala u bilo koju drugu zemlju u okviru partnerskih obaveza i dužnosti.

„Objasnili smo već da to nije čin prkosa ili neprijateljstva prema bilo kome, već odgovoran odnos u sistemu kolektivne bezbjednosti. Zvanična Srbija je to, nažalost, negativno percipirala. Vjerujem da takva reakcija dolazi po inerciji otpora na svaku inicijativu koja je u okviru međunarodnih odnosa usmjerena prema Kosovu. Crna Gora se sa posebnim senzibilitetom odnosila i prema Srbiji i prema Kosovu, uvažavajući specifičnosti tog odnosa, a potvrđujući istovremeno opredjeljenje za stabilizaciju i jačanje međususjedskih odnosa“ – rekao je Premijer.

Predsjednik Vlade je rekao da je autoput najvažniji razvojni projekat čiji je investitor Vlada te da je stoga apsurdno govoriti o zavisnosti od Kine, ili pak ekonomsku saradnju sa Kinom posmatrati u kontekstu navodne zavisnosti.

„Projekat auto-puta ima multiplikativne efekte na ekonomiju već u fazi izgradnje prve dionice, i do sada povučenih 455 miliona eura iz kredita Exim banke značajno je doprinijelo rastu svih djelatnosti vezanih za izgradnju auto-puta (građevinarstvo, trgovina, skladištenje, povezane usluge), a time i snažnom rastu bruto domaćeg proizvoda. Kada se auto-put završi i obezbijedi njegova puna valorizacija, pozitivan i snažan doprinos ove investicije razvoju zemlje i njene ekonomije, biće neupitan. Vjerujem da će tada i svaki današnji prigovor biti dio ranijeg lošeg pristupa“ – rekao je predsjednik Vlade Duško Marković u intervjuu objavljenom danas u vikend izdanju Dnevnih novina.

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?