Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Potpisan sporazum za nabavku uniformi za pripadnike Vojske Crne Gore

Objavljeno: 07.08.2018. 20:53 Autor: mod
Danas je u Ministarstvu odbrane potpisan međudržavni Okvirni sporazum za nabavku uniforme za potrebe Ministarstva odbrane Crne Gore na period od pet godina i Ugovor o nabavci uniforme za potrebe Ministarstva odbrane Crne Gore za 2018. godinu, između Vlade Crne Gore i Vlade Republike Turske koju predstavlja Privredna agencija Ministarstva nacionalne odbrane Republike Turske „ASFAT« A.S.

U 2017. godini Ministarstvo odbrane Crne Gore je posebnu pažnju posvetilo izradi tehničke specifikacije za vježbovno-terensku uniformu za pripadnike Vojske Crne Gore. U tom cilju angažovana je renomirana laboratorija Euroinspekt – Eurotextil d.o.o. iz Republike Hrvatske koja je u saradnji sa stručnim timom iz Ministarstva odbrane izradila tehničku specifikaciju koja zadovoljava sve evropske standarde kvaliteta uniforme. Nacrte uniforme je izradila prof. dr. Mirjana Reljić, profesor dizajna na Univerzitetu u Beogradu u skladu sa zahtjevima Ministarstva odbrane. Na ovaj način je zadržana prepoznatljiva šara i boja uniforme Vojske Crne Gore, ali drugačijeg izgleda i boljeg kvaliteta.

Ovo je prilika je da Ministarstvo odbrane Crne Gore po prvi put od 2009. godine obezbjedi vježbovno-terensku uniformu za cjelokupan sastav Vojske Crne Gore jer su u prethodnom periodu nabavljane samo nedostujaće količine uniforme.
Za realizaciju Okvirnog sporazuma za nabavku uniforme za potrebe Ministarstva odbrane Crne Gore je opredjeljeno 5,300.000,00 eura, za period od 2018. do 2022. godine. Na osnovu ovog Okvirnog sporazuma Vlada Crne Gore može potpisivati ugovore za nabavku uniformi za potrebe Ministarstva odbrane Crne Gore svake godine dok traje Okvirni sporazum.

Vrijednost Ugovora za 2018. godinu je 1.265.079,00 eura. Dobijene cijene kroz medjudržavn sporazum višestruko su manje u odnosu na cijene uniforme koje smo dobijali putem javnih tendera. Pored toga treba dodati i činjenicu da »ASFAT« A.S. za ovaj posao neće obračunati provizuju (koju obračunava drugim državama), što dodatno opisuje odlične odnose dvije Vlade.
Ovom nabavkom obezbijediće se kompleti uniformi za oko 2700 pripadnika Vojske Crne Gore, s obzirom da Ministarstvo odbrane stvara preduslove za osposobljavanje novih generacija vojnika kroz dobrovoljno služenje vojnog roka od 2019 godine.

Nabavkom uniforme preko Privredne agencije Ministarstva nacionalne odbrane Republike Turske „ASFAT« A.S. Ministarstvo odbrane Crne Gore, će u kraćem vremenskom roku dobiti uniformu, direktno uticati na kvalitet uniforme, obezbjediti dugogodišnju isporuku uniforme od renomiranih turskih tekstilnih kompanija, koja će uvijek biti istog kvaliteta i dizajna.
Okvirni sporazum i Ugovor će u ime Vlade Crne Gore potpisati ministar odbrane mr. Predrag Bošković, a u ime Privredne agencije Ministarstva nacionalne odbrane Republike Turske „ASFAT“ A.S. generalni direktor Mahmut Sami Ceylan.
Ceremoniji potpisivanja će prisustvovati i Ambasador Republike Turske u Crnoj Gori NJ.E. Serhat Galip.

mod
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?