Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Predsjednik Marković sa kancelarkom Merkel u Berlinu: Crna Gora je spremna na veće prisustvo njemačkih kompanija

Objavljeno: 17.08.2018. 23:07 Autor: Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore
Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću
                                          
Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković je danas u Berlinu, na konferenciji za medije nakon zvaničnih razgovora sa saveznom kancelarkom SR Njemačke Angelom Merkel, poručio da dolazi vrijeme većeg povjerenja u naš ekonomski prostor, poslovni ambijent i veći nivo vladavine prava koji je neophodan za njemačke investitiore i njemačke kompanije.

Zahvalivši se kancelarki Merkel i njemačkoj vladi na sveukupnoj podršci Crnoj Gori na planu ostvarenja njenih spoljnopolitičkih prioriteta i ukupnih evrointegracionih ambicija, premijer Marković je naglasio da Njemačka, kao ključni partner za Crnu Goru i Region, dobro razumije naše potrebe i vidi neupitnu budućnost cijelog Regiona u Evropi. U tom kontekstu Premijer je ocijenio da je Berlinski proces „oplemenio našu evropsku viziju i našu evropsku perspektivu, unaprijedio dijalog u regionu i pomogao nam da izgradimo kapacitete i sposobnosti da i sami rješavamo otvorena pitanja a da ih ne donosimo samo na sto našim partnerima.“

Govoreći o bilateralnoj saradnji na političkom nivou, predsjednik Marković je rekao: „Crna Gora je spremna da primjenjuje i poštuje standarde kada je upitanju razvoj demokratije i političkog sistema. U tom smislu smo otvoreno govorili o nedostacima i slabostima u ovom trenutku a koji se tiču borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije: jačamo institucije dajemo im dodatnu snagu da na tom planu urade više i da vladavina prava ne bude ograničenje za razvoj Crne Gore i njenu evropsku perspektivu. Ja lično i ova Vlada smo spremni da napravimo još dodatni iskorak u tom pravcu i zatražili smo i ekspertsku podršku od kancelarke i dobili tu podršku danas i verujem da ćemo imati brzo savjetničku poziciju u nekom od naših resora koji se bave pitanjima borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije“.

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

Istakavši snažno interesovanje Crne Gore za ekonomsku saradnju sa SR Njemačkom, predsjednik Marković je naglasio: „Mi želimo njemačke investitore u Crnoj Gori ne samo zbog novca, nego zbog prenošenja znanja i iskustva i dobrih praksi i danas smo razgovarali o tome da stvorimo uslove da njemačke kompanije i njemački investitori budu prisutniji u sektorima koji su veoma važni za našu ekonomiju, prije svega u energetici, turizmu, poljoprivredi i nekim drugim sektorima“.

Odgovarajući na novinarsko pitanje na ovu temu, predsjednik Marković je rekao:„Crna Gora je spremna na veće prisustvo njemačkih kompanija i njemačkih investitora u Crnoj Gori. Danas smo govorili o energetici kao resursu u kojem ima prostora za ozbiljnu saradnju, u kojem treba da obezbijedimo tranziciju sa fosilnih goriva na obnovljivu energiju. Tu nam je važno iskustvo Njemačke u tom procesu i vjerujem da dolazi vrijeme većeg povjerenja u naš ekonomski prostor, u naš poslovni ambijent, u veći nivo vladavine prava koji je neophodan za njemačke investitiore i njemačke kompanije i da će naša ekonomska saradnja veoma brzo rasti u pozitivnom smislu.

Izrazivši zadovoljstvo postignutim rezultatima Crne Gore u zaokruživanju članstva u NATO savezu i visokim stepenom konkretizacije u pregovorima o pristupanju Evropskoj uniji, kancelarka Merkel je poručila da je današnji razgovor jasna potvrda evropske perspektive Crne Gore i Zapadnog Balkana, polazeći od teritorijalnog integriteta svih država, ne u zavisnosti od vremenskih okvira, nego od ispunjavanja uslova za članstvo. Ona je naglasila da je važno da se prekinu svi bilateralni konflikti da bi se mogla otvoriti mogućnost saradnje u okviru Evropske unije. U tom smislu, Merkel je navela da je vođen razgovor o pitanjima na kojima još treba raditi u Crnoj Gori, iz oblasti vladavine prava, borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću
         
Potvrdivši spremnost Njemačke da pruži Crnoj Gori savjetodavne usluge u nastavku procesa, Kancelarka je naglasila: „Iz današnjeg razgovora sam stekla utisak da Crna Gora ima veliku ambiciju da bude uspješna, a Njemačka je za tu evropsku perspektivu i tu ćemo pomoći, a ne stvoriti neke prepreke“.
       
Kada je riječ o unapređenju bilateralnih ekonomskih odnosa kancelarka Merkel je rekla da se na tom polju odvija bliska saradnja sa Crnom Gorom u okviru Berlinskog procesa. U odgovoru na novinarsko pitanje ona je dodala da je u cilju produbljivanja ekonomskih odnosa dogovoreno da će ministri ekonomije dviju zemalja nastaviti direktnu saradnju, kao i preko krreditne ustanove za izgradnju KfW.i dodala: „Trenutno je Crna Gora kao turistička lokacija veoma zanimljiva, možda moramo da utičemo na to da postane još poznatija među njemačkim građanima i građankama. Posjeta danas je bila dobra polazna tačka da se još više sarađuje na tom polju“.
  
SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE
   
    
   
                                                                                        
  
   
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?