Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Potpredsjednik Simović u Beranama otvorio Veterinarske dane 2018

Objavljeno: 31.08.2018. 17:30 Autor: MPRR
MPRR MPRR
Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja mr Milutin Simović otvarajući u Beranama naučno – stručni skup „Veterinarski dani 2018“, istakao je važnost veterinarske struke za bezbjednost hrane i zdravlje ljudi, imajući u vidu sve brojnije izazove, odnosno bolesti životinja koje ne poznaju granice. 

Simović je izrazio zadovoljstvo što je skup veterinara u Crnoj Gori okupio eminentne stručnjake iz ove oblasti iz regiona, veterinarskih fakulteta i Evropske federacije veterinara, što, kako je kazao, na najbolji način pokazuje opredijeljenost Crne Gore u dostizanju EU ciljeva, uz posebnu posvećenost i iskrenost u njegovanju regionalne saradnje

Posebno zadovoljstvo izrazio je zbog činjenice da se skup održava na sjeveru Crne Gore, u Beranama, na kojem donosioci odluka, prije svega gradonačelnici iz brojnih opština i predstavnici Vlade izražavaju spremnost da čuju glas veterinarske struke na brojne važne i aktuelne teme.

Simović je podsjetio da Crna Gora trenutno ima 143 izdate veterinarske licence i da se očekuje dalji rast, na bazi vrijednih studenata koji privode kraju studije na fakultetima u regionu, prije svega Sarajevu i Beogradu. “Taj broj je značajan sa aspekta potrebe očuvanja stabilne epiziotiološke situacije u Crnoj Gori, što je garancija stabilne situacije i u regionu i Evropi. Na takav način Crna Gora pristupa rješavanju brojnih izazova”, kazao je Simović.

On je kazao da veterinarska struka ima primarnu funkciju – zaštitu zdravlja životinja, ali posledično je nezaobilazna u zaštiti zdravlja ljudi. “I taj segment postaje sve važniji, u vremenu sve više globalnih izazova - bolesti životinja koje ne poznaju granice. Zato je zajednički odgovor neophodan na globalne izazove, odgovor baziran na preporukama struke i nauke.

On je podsjetio da je 2016. godina Crna Gora uspješno savladala izazove u suočavanju sa bolestima kvrgave kože goveda i plavog jezika, nakon čega je Vlada u 2017. i 2018., ana bazi konsultacija sa veterinarskom strukom, odlučila da uloži značajna sredstva u preventivnu vakcinaciju stoke i zaustavi ove dvije bolesti od koje su stočari pretrpjeli veliku štetu. Ovom prilikom, Simović se zahvalio svim akterima koji su učestvovali u tom procesu.

Govoreći o lancu pojedinaca i institucija u okviru veterinarske struke u Crnoj Gori i njihovoj ulozi u praćenju bezbjednosti hrane od farme do trpeze, Simović je posebno ukazao na važnost posla terenskih veterinara, pozivajući ih da još angažovanije nastave podršku farmerima. 

Posebno je istakao važnost laboratorija koje su, uz podršku evropskih partnera, dobro opremljene i koje, kako je rekao, treba da budu otvorene i za mlade kadrove, studente i proizvođače. Posebno je istakao zadovoljstvo zbog rezultata Uprave za bezbjednost hrane u okviru koje su i inspekcije. “Samo ove godine, od januara do juče, prilikom kontrole uvozne hrane, zaustavljeno je 97 pošiljki, što je 1.000 tona razne vrste hrane koja je vraćena jer nije odgovarala standardma kvaliteta i bezbjednosti. Time smo zaštitili zdravlja stanovnika i turista”, kazao je Simović.

Osim pohvala, Simović je ovom prilikom dao i upozorenje i to terenskim veterinarskim službama, na koje je država prenijela javna ovlašćenja. On je kazao da su kod nekih od njih evidentirane nepravilnosti vezane za evidencije grla za podsticajne mjere. Primijećujem određene nedoslednosti i biću sklon ukidanju javnih ovlašćenja, ukoliko se stanje ne popravi”, poručio je Simović.

Simović je pozvao sve partnere da zajednički nastave rad u ovoj oblasti, kako bi se dalje zajedno i partnerski unapređivala veterinarska struka i njena višestruka uloga u društvu.




PR Služba Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?